Asid Kromoglik: Kesan, Aplikasi, Kesan Sampingan

Bagaimana asid kromoglisik berfungsi

Reaksi alahan ialah tindak balas pertahanan sistem imun yang berlebihan terhadap rangsangan (alergen) yang sebenarnya tidak berbahaya seperti debunga, hama habuk rumah, makanan atau haiwan peliharaan tertentu. Sentuhan alergen dengan kulit, membran mukus atau konjunktiva mata menyebabkan gejala yang tidak menyenangkan seperti kemerahan, bengkak dan gatal-gatal.

Penstabil sel mast seperti asid kromoglisik boleh digunakan untuk menyekat tindak balas alahan ini. Mereka menstabilkan sel mast supaya mereka tidak lagi bertindak balas dengan sangat sensitif terhadap alergen dengan melepaskan utusan radang. Ini menghalang gejala alahan.

Penyerapan, pemecahan dan perkumuhan asid cromoglicic

Oleh kerana asid cromoglicic hanya bertindak secara tempatan dan tidak diserap ke dalam badan apabila diambil secara lisan, hanya bentuk dos seperti titisan mata, semburan hidung atau persediaan penyedutan yang sesuai untuk bahan aktif. Asid cromoglicic juga hanya diserap ke tahap yang sangat terhad melalui membran mukus dan dikumuhkan tidak berubah dalam air kencing dan najis.

Bilakah asid cromoglicic digunakan?

Asid cromoglicic diluluskan untuk rawatan:

Rawatan sentiasa pencegahan, kerana asid kromoglisik tidak sesuai untuk rawatan akut. Terapi boleh digunakan secara bermusim (cth untuk alahan debunga rumput atau pokok) atau secara kekal.

Bagaimana asid cromoglicic digunakan

Apabila menggunakannya, perlu diperhatikan bahawa asid kromoglisik hanya mempunyai kesan yang relevan selepas sekitar dua hingga tiga hari. Sehingga itu, agen anti-alergi yang berkesan akut harus digunakan secara selari dengan penstabil sel mast.

Semburan hidung

Titis mata

Untuk merawat mata berair dan jengkel, satu titisan titisan asid kromoglisik (dua peratus larutan natrium kromoglikat) diselitkan ke dalam kantung konjunktiva kedua-dua mata empat kali sehari. Jika perlu, dos boleh ditingkatkan kepada dua titis lapan kali sehari.

Penyelesaian penyedutan

Larutan penyedutan asid cromoglicic serta aerosol dan penyedut serbuk tersedia untuk merawat gejala asma. Semburan aerosol dan penyedut serbuk harus dikhaskan untuk pesakit dewasa, kerana penggunaannya memerlukan tahap koordinasi tertentu. Larutan penyedutan yang dinebulkan melalui alat sedut dan disedut melalui topeng adalah sesuai untuk kanak-kanak.

Apakah kesan sampingan asid cromoglicic?

Dalam sesetengah pesakit, bahan aktif asid cromoglicic menyebabkan kerengsaan membran mukus dalam hidung dan mulut, hidung berdarah, bersin, batuk, serak, kehilangan rasa dan bengkak lidah. Titik mata boleh menyebabkan mata terbakar, sensasi badan asing dan mata merah.

Kesan sampingan lain yang mungkin termasuk sakit kepala, loya dan, jarang sekali, tindak balas hipersensitiviti (gatal-gatal, sesak nafas, serangan asma dan bengkak pada membran mukus).

Apakah yang perlu dipertimbangkan apabila menggunakan asid kromoglisik?

Interaksi langsung antara asid cromoglicic dan bahan aktif lain tidak diketahui sehingga kini.

Jika perlu, hidung hendaklah ditiup sebelum menggunakan semburan hidung.

Apabila menggunakan asid cromoglicic untuk asma, daya letusan pernafasan, yang diukur menggunakan meter aliran puncak, hendaklah sentiasa dipantau supaya sebarang kemerosotan dalam pernafasan dapat diperhatikan dalam masa yang baik. Untuk menghentikan rawatan dengan asid cromoglicic, dos perlu dikurangkan secara beransur-ansur. Pemberhentian secara tiba-tiba boleh mencetuskan serangan asma.

Semasa mengandung dan menyusu, doktor akan mempertimbangkan dengan teliti faedah dan risiko menggunakan penstabil sel mast.

Cara mendapatkan ubat dengan asid kromoglisik

Persediaan gabungan yang juga mengandungi bahan aktif preskripsi sahaja (cth untuk pesakit asma) memerlukan preskripsi.

Berapa lamakah asid kromoglisik diketahui?

Asid cromoglicic penstabil sel mast ditemui melalui eksperimen sendiri oleh saintis R. Altounyan pada tahun 1965. Dia memeriksa pelbagai tumbuhan untuk kesan penambahbaikan asma dan menemui bahan khellin dalam rumpai bishop. Derivatif kimianya, asid kromoglisik, terbukti berkesan dan mempunyai sedikit kesan sampingan. Hari ini, terdapat banyak persediaan yang diluluskan yang mengandungi bahan aktif asid kromoglisik.