Alahan Silang | Alergi melalui amoksisilin

Alahan Silang

Sekiranya terdapat alahan, reaksi berlebihan terhadap sistem imun berlaku selepas bersentuhan dengan bahan yang diakui asing dalam badan. The sistem imun mengorientasikan dirinya pada blok bangunan tertentu (antigen). Tubuh kini terbentuk antibodi terhadap blok bangunan ini.

Ini adalah molekul-molekul kecil yang sesuai dengan antigen seperti kunci dalam kunci, sehingga mereka bergumpal bersama dan ditandai untuk degradasi oleh makrofag. Bahan yang berbeza, seperti ubat-ubatan, boleh mengandungi blok bangunan yang serupa. Sebagai contoh, jika badan alah kepada ubat, ia dapat mengenali blok bangunan ini walaupun terdapat ubat yang berkaitan secara struktur dan bertindak balas dengan reaksi alahan. Amoxicillin tergolong dalam kumpulan besar penisilin, yang membawa cincin beta-laktam untuk memerangi bakteria dan strukturnya sangat serupa. Oleh itu, sekiranya berlaku amoksisilin alahan, mengambil penisilin lain (mis Penisilin G, Penisilin V atau Ampisilin) akan menyebabkan reaksi alahan badan.

Bolehkah alergi amoksisilin diwarisi?

Pewarisan dari amoksisilin alahan belum terbukti. Walaupun begitu, kemungkinan alergi ini lebih kerap berlaku dalam keluarga. Secara amnya, kecenderungan reaksi alergi mungkin berlaku sekiranya ibu bapa juga mengalami alergi terhadap ubat-ubatan atau bahan lain. Oleh itu, jika ada kemungkinan alergi terhadap bahan tertentu, doktor harus diberitahu dalam apa jua keadaan. Ini akan mengelakkan timbulnya komplikasi semasa rawatan dengan amoksisilin.

Diagnosa

Dalam anamnesis terperinci, pertama-tama ia dapat dikendalikan sama ada gejala pernah berlaku setelah mengambil ubat tertentu (misalnya terhadap bahan aktif amoksisilin) ​​dan bagaimana mereka menampakkan diri. Ujian kulit kemudian boleh dijalankan. Sama seperti penjelasan alergi terhadap haiwan peliharaan atau makanan, yang disebut ujian tusukan juga digunakan untuk menjelaskan a intoleransi dadah.

Amat berguna jika berlaku reaksi alergi jenis segera untuk menentukan bahan aktif yang menyebabkan alergi. Pelbagai kemungkinan penyebab berlaku pada lengan. Kulit sedikit parut sehingga bahan tersebut bersentuhan dengan tisu dengan lebih cepat dan gejala akan segera kelihatan jika ada alergi.

Ujian intrakutaneus juga dapat digunakan untuk penjelasan, yang serupa dengan ujian tusukan, tetapi ubat disuntik ke dalam lapisan kulit subkutan. Sekiranya ujian ini tidak berjaya dan tidak ada bahan yang dapat dikenal pasti sebagai penyebab alergi, masih ada kemungkinan untuk melakukan ujian provokasi. Dalam ujian ini, sebilangan kecil kemungkinan ubat alergenik (dalam kes ini: amoksisilin) ​​diberikan.

Dengan cara ini dapat diperhatikan bahan aktif mana yang jelas reaksi pesakit. Walau bagaimanapun, ujian ini hanya boleh dilakukan di bawah pemerhatian yang ketat dan jika tidak ada reaksi serius yang diharapkan, sebagai kejutan anaphylactic adalah keadaan yang mengancam nyawa. Tambahan pula, pelbagai darah ujian juga dapat dilakukan.

Sekiranya berlaku reaksi alahan badan menghasilkan antibodi jenis IgE, yang khas untuk tindak balas segera. Sekiranya mereka dinaikkan di darah, ini boleh menjadi petunjuk tambahan. Selain itu, tryptases juga boleh didapati di darah dalam jumlah yang meningkat. Mereka tergolong dalam mediator pengaktifan sel mast dan oleh itu meningkat dalam darah semasa reaksi alergi akut atau sudah mengalami.