Pecah ligamen cruciate - pembedahan atau tidak? | Latihan untuk pecah ligamen cruciate

Pecah ligamen cruciate - pembedahan atau tidak?

Pecahnya ligamen cruciate adalah salah satu yang paling biasa kecederaan sukan. Terdapat 2 ligamen cruciate di lutut, anterior dan posterior ligamen cruciate. Bahagian depan ligamen cruciate menarik dari permukaan luar condyle medial ke permukaan dalaman condyle lateral dan menghalang hiperkrip daripada sendi lutut.

Ligamen cruciate posterior menarik dari permukaan luar condyle lateral ke permukaan dalaman condyle medial dan menghalang hiperkrip daripada sendi lutut. Kedua-dua ligamen cruciate memastikan proprioception pada sendi, iaitu kedudukan sendi fisiologi dan penstabilan sendi lutut semasa pergerakan. Mekanisme kecederaan khas adalah putaran lutut dengan bahagian bawah tetap kaki.

Ini sering berlaku dalam sukan ski, bola sepak atau sukan lain secara umum, di mana banyak pemampatan diperlukan. Ligamen cruciate tidak lagi dapat menahan ketegangan ini, mengakibatkan robekan atau pecahnya ligamen cruciate. Dengan mekanisme kecederaan yang disebutkan di atas, kecederaan yang paling biasa adalah pada ligamen anterior cruciate, meniskus dalaman dan ligamen dalaman, juga dikenal sebagai "triad tidak bahagia".

Segera setelah pecahnya ligamen cruciate, penting untuk melumpuhkan kaki dan diperiksa secara langsung oleh doktor. Biasanya pembedahan perlu dilakukan sekiranya otot-otot di sekitar lutut tidak cukup kuat untuk mengimbangi kekurangan kestabilan. Artikel ini mungkin menarik bagi anda: Ligamen lutut koyak atau ligamen lutut yang koyak - Rawatan dan maklumat pentingPerubatan yang hadir memutuskan sama ada pembedahan diperlukan untuk ligamen cruciate yang pecah.

Sekiranya lutut terlalu tidak stabil kerana pecah, operasi dijadualkan. Sekiranya otot dapat mengimbangi ketidakstabilan, rawatan konservatif lebih disukai. Operasi harus dilakukan dalam 24-48 jam pertama.

Sekiranya operasi dilakukan dalam masa ini, proses penyembuhan secara semula jadi lebih cepat daripada jika, sebaliknya, seseorang menunggu 4-6 minggu agar luka sembuh. Sekiranya ligamen koyak koyak dapat diperbaiki, skru bioabsorbable digunakan untuk mengembalikannya ke kedudukannya. Sekiranya ligamen terlalu rosak, penglihatan tendon semitendinosus, gracilis atau patellar dikeluarkan dan digunakan sebagai ligamen cruciate.

Pembedahan jenis ini kini terbukti paling biasa. Pecahnya ligamen cruciate adalah salah satu yang paling biasa kecederaan sukan dan biasanya disebabkan oleh pergerakan putaran lutut dengan bahagian bawah tetap kaki. Kebanyakan ligamen cruciate anterior, meniskus dalaman dan ligamen luar terjejas.

Dalam rawatan pasca, struktur otot otot di sekitar lutut sangat penting agar lutut dapat terus menyerap ketegangan dalam kehidupan seharian tetapi juga semasa bersukan. Peregangan senaman dan urutan digunakan untuk mengembalikan keanjalan otot setelah berehat lebih lama. Penyelarasan latihan sangat penting untuk meningkatkan kestabilan lutut dan dapat dilakukan melalui pelbagai latihan dan dengan bantuan pelbagai bantuan.

Sekiranya kestabilan lutut tidak lagi terjamin setelah pecahnya ligamen cruciate, operasi mesti dilakukan. Pembinaan semula Tendon terbukti menjadi kaedah yang baik sehingga hari ini.