CT dos rendah

definisi

Dengan bantuan CT, sinaran pengion digunakan untuk mendapatkan gambar resolusi tinggi badan. CT dosis rendah menggunakan dos radiasi yang sangat rendah berbanding dengan CT normal. Ini mengurangkan dos radiasi kepada pesakit, yang berkaitan dengan risiko. CT dosis rendah digunakan, antara lain, untuk mengesan batu di buah pinggang. Dalam kes ini juga disebut CT batu.

Petunjuk

Dosis Rendah-CT digunakan apabila kontras yang baik sudah tersedia. Ini bermaksud bahawa struktur yang akan diperiksa dapat dibezakan dengan mudah antara satu sama lain. CT batu digunakan khususnya untuk mengesan buah pinggang batu (urolithiasis).

Ultrasound juga menawarkan alternatif. Walau bagaimanapun, hasil dari ultrasound lebih rendah daripada CT batu. Pada pesakit dengan peningkatan risiko paru-paru kanser, seperti perokok berat jangka panjang, CT dosis rendah dapat digunakan sebagai prosedur pemeriksaan untuk pengesanan awal.

CT dari paru-paru dapat mengesan kemungkinan kanser lebih awal daripada dengan Sinar X pemeriksaan. Walau bagaimanapun, pengenalan prosedur pemeriksaan rasmi untuk pengesanan awal paru-paru kanser sangat kontroversial. CT dosis rendah juga dapat digunakan jika kerangka itu akan diperiksa.

Persediaan

Sekiranya terdapat keperluan CT dosis rendah, pesakit mesti dimaklumkan terlebih dahulu mengenai pemeriksaan oleh doktor. Pesakit kemudian mesti menandatangani borang persetujuan untuk menjalani pemeriksaan. Dia juga berpeluang bertanya.

Tidak lama sebelum pemeriksaan, objek seperti perhiasan, gelas, pendengaran bantuan, dll mesti dilepaskan. Di samping itu, gigi palsu mesti dikeluarkan, jika dipakai. Sekiranya media kontras diberikan, akses vena juga mesti dibuat.

Prosedur

Prosedurnya serupa dengan pemeriksaan CT biasa. Sebelum pemeriksaan CT, semua perhiasan, dan lain-lain harus dibuang, kerana ini boleh menyebabkan struktur lain di kawasan sekitarnya tidak lagi dipaparkan dengan betul.

CT dosis rendah dilakukan dengan mesin CT biasa, di mana tetapannya disesuaikan. Semasa pemeriksaan CT pesakit berbaring. Sekiranya boleh, dia tidak boleh bergerak selama prosedur ini, kerana ini akan mempengaruhi kualiti gambar.

Semasa pemeriksaan CT paru-paru, pesakit mesti menahan nafas selama beberapa saat. Semasa pengambilan gambar, orang lain mesti meninggalkan bilik kerana terdedah kepada radiasi. Sekiranya imbasan CT dilakukan dengan medium kontras, medium kontras diberikan melalui akses vena semasa pemeriksaan.