Kuretase (Lelasan): sebab, prosedur, risiko

Apakah kuretase?

Mengikis adalah prosedur pembedahan di mana pakar sakit puan membuang semua atau sebahagian daripada lapisan rahim. Untuk melakukan ini, dia menggunakan alat khas, sejenis sudu dengan tepi tumpul atau tajam (memotong) - kuret. Prosedur ini juga dipanggil lelasan atau kuretase.

Dalam kuretase sedutan (aspirasi), tisu disedut keluar dari rongga rahim dengan bantuan alat yang menghasilkan tekanan negatif. Teknik ini sering digunakan dalam pengguguran dan biasanya lebih lembut daripada kuretase.

Bilakah kuretase dilakukan?

Kuretaj boleh dilakukan untuk sebab diagnostik atau terapeutik (cth., keguguran atau pengguguran).

Mengikis untuk tujuan diagnostik

Lelasan pecahan, di mana membran mukus segmen rahim individu diperiksa secara berasingan, membolehkan kesimpulan dibuat tentang lokasi sebenar perubahan sel - contohnya, dalam kes kanser serviks. Lelasan kemudiannya sering digabungkan dengan histeroskopi untuk meningkatkan lagi kepentingan pengikisan.

Mengikis dalam keguguran dan kelahiran pramatang

Kikis selepas lahir

Selepas kelahiran, selalunya bahagian plasenta atau membran kekal di dalam rahim. Jika rahim tidak boleh mengecut dengan betul, sisa tisu ini berdarah. Sebagai peraturan, ubat-ubatan tertentu membantu rahim mengecut semula. Walau bagaimanapun, jika ini tidak berfungsi dengan secukupnya, hanya kuretase membran mukus boleh membantu. Dalam kes yang teruk, pakar sakit puan mesti membuang rahim sepenuhnya (histerektomi).

Pendarahan haid yang meningkat, lebih berat atau tidak teratur juga merupakan sebab yang mungkin untuk kuretase. Menopaus adalah masa biasa untuk berlakunya gangguan pendarahan tersebut. Puncanya mungkin gangguan hormon atau perubahan sel jinak dalam endometrium (contohnya polip). Pendarahan sekejap-sekejap juga mungkin memerlukan lelasan. Ini selalunya disebabkan oleh keradangan endometrium (endometritis).

Penamatan pembedahan (instrumental, pembedahan) kehamilan pada dasarnya boleh dilakukan dengan cara kuretase. Sebagai peraturan, bagaimanapun, kaedah sedutan yang biasanya lebih lembut (kuretase sedutan) dipilih.

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai kaedah, prosedur dan risiko pengguguran dalam artikel Pengguguran.

Apa yang dilakukan semasa pengguguran?

Sama ada kuretaj boleh dilakukan secara pesakit luar bergantung pada penilaian doktor dan kemungkinan penyakit bersamaan wanita serta jenis kuretaj. Secara amnya, pakar sakit puan memilih untuk melakukan kuretase secara pesakit luar apabila mungkin untuk meminimumkan tekanan bagi pesakit.

Kuretase: prosedur dan penyediaan

Semasa lelasan, pesakit terletak di atas kerusi ginekologi, kerana ia juga digunakan semasa pemeriksaan pencegahan.

Dia kemudian menggunakan kuret untuk mengeluarkan selaput lendir dalam badan rahim dan serviks dengan berhati-hati. Tisu yang dikeluarkan dikumpulkan supaya ia boleh diperiksa dengan lebih terperinci mengikut keperluan.

Apakah risiko kuretase?

Pendarahan, jangkitan dan/atau sakit adalah perkara biasa selepas kuretase. Rawatan untuk komplikasi ini bergantung pada keterukan mereka.

Pendarahan berat selepas mengikis

Berapa lama pendarahan selepas kuretase rahim berlangsung juga bergantung kepada kemungkinan penyakit bersamaan, contohnya, gangguan pembekuan darah.

Jangkitan dan perforasi organ

Seperti prosedur lain, risiko jangkitan pada luka meningkat selepas melecet. Ini seterusnya boleh menyebabkan keracunan darah (sepsis), yang kemudian dirawat oleh doktor dengan antibiotik dan ubat untuk menyokong peredaran.

Kelemahan serviks

Semasa kuretase, tisu penghubung serviks boleh rosak sehingga ke tahap yang tidak dapat menampung berat kanak-kanak dengan secukupnya semasa kehamilan berikutnya (kelemahan serviks). Ini boleh menyebabkan kelahiran pramatang atau merosakkan anak semasa kelahiran.

Perubahan haid selepas kuretase

Sakit selepas kuretase

Terutama pada hari-hari pertama, sakit perut ditarik mungkin berlaku selepas mengikis rahim. Ini biasanya serupa dengan senggugut yang biasa. Doktor boleh memberikan ubat penahan sakit untuk menyokong pemulihan selepas kuretase.

Apakah yang perlu saya ingat selepas kuretase?

Berkelakuan berhati-hati selepas kuretase rahim - bertenang selama beberapa hari. Ini boleh mengelakkan komplikasi dan menyokong pemulihan selepas kuretase.

Anda perlu menunggu satu hingga dua minggu sebelum bersenam selepas rahim pecah untuk mengurangkan risiko pendarahan. Bincangkan perkara ini dengan pakar sakit puan anda.

Kitaran selepas kuretase