Fluoridation Splint yang disesuaikan

Splint fluoridasi khusus adalah serpihan plastik yang dibuat makmal untuk menyesuaikan setiap lengkungan gigi atas dan bawah pesakit dan berfungsi sebagai pembawa ubat untuk fluorida-mengandungi gel.

Mengapa fluorida?

Fluorida adalah unsur jejak penting dan sangat diperlukan untuk pembentukan tulang yang sihat dan struktur gigiDalam pergigian, fluorida, terutamanya apabila digunakan secara tempatan (pada permukaan gigi), adalah asas utama karies profilaksis. Pereputan gigi berlaku apabila bakteria in plak metabolisme rantaian pendek karbohidrat/ gula ke asid, yang mendemineralisasi (melembutkan) dan memusnahkan gigi secara kekal enamel melainkan remineralisasi berlaku selepas setiap pendedahan kepada asid. Dan ini adalah bagaimana fluorida berfungsi pada gigi:

 • Mereka mempromosikan remineralisasi (penyimpanan mineral dari air liur di gigi).
 • Mereka menghalang demineralisasi (pembubaran mineral dari permukaan gigi).
 • Mereka membentuk lapisan atas kalsium fluorida, yang berfungsi sebagai depot fluorida dan menyediakan fluorida untuk pengingat semula ketika asid bertindak pada permukaan gigi
 • Bermula karies kerosakan dihentikan.
 • Mereka dimasukkan ke dalam gigi enamel dan terbentuk kristal hidroksiapatit dan fluoroapatit bercampur, yang lebih sukar untuk melarutkan asid daripada kristal hidroksiapatit tulen. Oleh itu, enamel mengalami peningkatan kekerasan.
 • Mereka menjadikannya lebih sukar untuk bakteria untuk melekatkan permukaan gigi dan dengan itu plak pembentukan (pembentukan plak).
 • Fluorida menghalang bakteria enzim perlu untuk pecahan gula. Penghambatan metabolisme bakteria membawa kepada fakta bahawa kurang asid dihasilkan.

Petunjuk (bidang permohonan)

Fluoridasi permukaan gigi sepanjang hayat untuk melindungi daripada karies pada prinsipnya ditunjukkan untuk sesiapa sahaja yang tidak makan secara sihat secara konsisten diet dan tidak berlatih secara optimum kebersihan mulut. Sesiapa yang tidak menunjukkan tingkah laku yang berkomitmen sedemikian tidak akan dapat mengelakkan langkah-langkah fluoridasi untuk mencegah karies. Sekiranya risiko karies tidak meningkat, asas fluorida profilaksis dalam bentuk fluoridated ubat gigi dan garam meja berfluorida mencukupi. Sekiranya terdapat peningkatan risiko karies, penggunaan pekat gel fluorida setiap minggu adalah salah satu pilihan. Dalam kes ini, aplikasi (aplikasi) tidak semestinya harus dilakukan dengan serpihan, yang hanya merupakan pilihan yang menawarkan kelebihan tertentu. Splint individu menawarkan kelebihan berbanding dengan splint / dulang siap pakai:

 • Ia sesuai dengan gigi dengan tepat, di mana gel fluorida disesuaikan dengan ketat pada gigi.
 • Kesesuaiannya bermaksud gel fluorida lebih sedikit diperlukan.
 • Keselesaan memakai jauh lebih besar kerana serpihan individu direka lebih anggun dan dengan itu lebih sedikit ruang di mulut diperlukan, yang sangat bermanfaat bagi pesakit yang cenderung tersumbat.

Kelebihan juga dapat dilihat jika dibandingkan dengan menyikat gel fluorida dengan berus gigi:

 • Serpihan mengedarkan gel fluorida lebih sekata berbanding dengan teknik memberus gigi rata-rata.
 • Waktu pemakaian serpihan dan dengan demikian masa pendedahan gel fluorida tidak dapat dicapai walaupun dengan teknik memberus gigi yang sangat bermotivasi.

Kontraindikasi

Fluorida gel mempunyai fluorida kepekatan 12,500 ppm (bahagian per juta). Oleh itu, prasyarat untuk digunakan adalah agar gel tidak ditelan. Oleh itu, tidak perlu memberus gigi atau memakai dulang fluoridasi untuk anak-anak yang masih belum pandai meludah.

Prosedur

 • Pertama, kesan gigi anda diambil di pejabat pergigian.
 • Di makmal pergigian, kesan digunakan untuk membuat plaster model bahagian atas dan Rahang bawah.
 • Termoplastik (boleh ubah bentuk dengan haba) ditarik ke atas plaster model dalam proses vakum dan dengan itu disesuaikan tepat pada lengkungan gigi masing-masing.
 • Selepas penyejukan, kontur halus tepi plastik berlaku.
 • Fluoridation splint boleh digunakan di pejabat pergigian dan di rumah. Dilapisi nipis dengan gel fluorida dan diletakkan di lengkungan gigi, ia dipakai selama 4 hingga maksimum 10 minit. Di sini, air liur ejektor atau buah pinggang pinggan boleh digunakan di pejabat pergigian untuk mengelakkan menelan.
 • Permohonan domestik biasanya seminggu sekali.

Faedah-faedah

Anda mengurangkan risiko anda dengan ketara pereputan gigi melalui penggunaan fluorida secara berkala, memberikan gigi dengan perlindungan optimum yang menjadikannya sihat dan vital serta mengekalkan senyuman cerah hingga usia tua.