CYFRA 21-1: nilai rujukan, kepentingan

Apakah CYFRA 21-1?

CYFRA 21-1 ialah singkatan bagi serpihan cytokeratin 19. Cytokeratins (cytokeratins) ialah protein yang stabil seperti gentian yang membentuk rangka kerja selular. Struktur seperti kekuda ini menyumbang kepada penstabilan dan bentuk sel.

Terdapat 20 jenis sitokeratin, setiap satunya berlaku dalam pelbagai jenis sel dalam badan. Apabila sel sedemikian mati, serpihan sitokeratin dilepaskan dan boleh dikesan dalam darah.

CYFRA 21-1 ditemui terutamanya dalam sel penutup (epithelia) mukosa bronkial. Mukosa ini melapisi saluran pernafasan (bronki). Ia sentiasa memperbaharui dirinya. Oleh itu, adalah normal untuk sel-sel lama mati dan melepaskan komponen seperti CYFRA 21-1. Jadi tahap rendah penanda ini tidak menjadi kebimbangan.

Bilakah untuk menentukan CYFRA 21-1?

CYFRA 21-1 ialah penanda tumor penting dalam kanser paru-paru, terutamanya dalam kanser paru-paru bukan sel kecil. Walau bagaimanapun, ia tidak sesuai untuk diagnosis! Nilai yang diukur tidak berubah (meningkat) dalam setiap pesakit. Selain itu, penyakit lain juga boleh mempengaruhi CYFRA 21-1.

Dalam kanser paru-paru, penentuan CYFRA 21-1 lebih sesuai untuk tujuan berikut:

  1. Apabila penyakit itu berlanjutan, nilai CYFRA 21-1 yang menurun atau meningkat menunjukkan sejauh mana tumor bertindak balas terhadap terapi. Jika nilainya turun dengan mendadak, tumor mengecut.
  2. Selepas terapi selesai, CYFRA 21-1 diukur untuk mengesan pengulangan (relaps) pada peringkat awal. Jika nilai tiba-tiba meningkat semula beberapa tahun selepas rawatan, ini mungkin disebabkan oleh pertumbuhan tumor yang diperbaharui.

Doktor juga menentukan nilai CYFRA 21-1 dalam kanser lain (seperti kanser pundi kencing) dan dalam beberapa penyakit jinak.

Apakah nilai normal untuk CYFRA 21-1?

Dalam jumlah yang kecil, CYFRA 21-1 juga boleh dikesan pada orang yang sihat, kerana ia adalah produk normal mukosa pernafasan. Oleh itu, hanya terdapat satu had atas: pada orang dewasa yang sihat, paras CYFRA 21-1 dalam serum darah adalah di bawah 3.0 nanogram per mililiter (ng/ml). Walau bagaimanapun, bergantung kepada makmal dan kaedah ujian, julat rujukan mungkin berbeza sedikit.

Bilakah tahap CYFRA 21-1 terlalu tinggi?

Oleh kerana sitokeratin diberikan kepada sel tertentu, jika nilainya dinaikkan, kita tahu bahawa banyak sel jenis ini telah dimusnahkan. CYFRA 21-1 memfokuskan pada mukosa saluran udara: Paras penanda yang sangat tinggi boleh dikesan, contohnya, apabila mukosa saluran pernafasan meradang dan banyak sel mukosa mati.

Juga, apabila sel-sel mukosa bronkial tumbuh secara berlebihan disebabkan oleh perkembangan kanser, sejumlah besar CYFRA 21-1 memasuki darah. Oleh itu, terutamanya dalam karsinoma bronkial, paras CYFRA 21-1 biasanya dinaikkan.

  • Kanser paru-paru (terutamanya karsinoma bronkial bukan sel kecil)
  • Kanser pundi kencing
  • Pneumonia (radang paru-paru)
  • penyakit saluran gastrousus
  • penyakit ginekologi (kanser serviks)
  • penyakit urologi

Jadi, nilai CYFRA 21-1 meningkat dalam sesetengah kanser, tetapi ia juga meningkat dalam beberapa penyakit yang lebih tidak berbahaya.

Bilakah nilai CYFRA 21-1 terlalu rendah?

Tiada perkara seperti nilai CYFRA 21-1 yang terlalu rendah. Ini bermakna penyimpangan di bawah nilai maksimum tidak signifikan dari segi perubatan.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya nilai CYFRA 21-1 dinaikkan?

CYFRA 21-1 tidak ditentukan sebagai parameter rutin. Pakar perubatan mengukur nilai ini terutamanya pada pesakit kanser paru-paru untuk memantau perjalanan penyakit dan kejayaan terapi.

Jika anda mempunyai nilai CYFRA 21-1 yang tinggi, dapatkan nasihat doktor anda.

Awas: Nilai CYFRA 21-1 yang tinggi tidak semestinya menunjukkan kanser.