Cytomegalovirus: Gejala, Akibat

Gambaran ringkas

 • Simptom: Kebanyakan jangkitan tanpa gejala; dalam neonat, gejala termasuk jaundis, retinitis, pembengkakan organ dengan kecacatan yang teruk akibatnya; dalam individu imunokompromi, gejala yang teruk mungkin
 • Punca dan faktor risiko: Jangkitan dengan sitomegalovirus manusia HCMV (HHV-5); penghantaran melalui semua cecair badan; risiko untuk wanita hamil dan individu yang lemah imun.
 • Diagnosis: Sejarah perubatan, berdasarkan simptom, pengesanan antibodi dalam darah, pemeriksaan PCR untuk genom virus
 • Rawatan: Biasanya tiada rawatan diperlukan; dalam kes yang teruk ubat-ubatan yang menghalang virus (antiviral); pentadbiran antibodi
 • Prognosis: Dalam lebih daripada 90 peratus kes tanpa akibat; akibat yang teruk mungkin sekiranya jangkitan sebelum lahir dengan kerosakan kekal; jika tidak dirawat dengan kekurangan imun, mungkin membawa maut
 • Pencegahan: Tiada vaksinasi mungkin; wanita hamil yang lemah imun dan tidak dijangkiti mengelakkan sentuhan dengan kanak-kanak kecil (antara lain, larangan pekerjaan untuk guru taska); pentadbiran antibodi.

Apa itu sitomegali?

Selepas jangkitan CMV telah sembuh, virus ini kekal di dalam badan seumur hidup. Inilah yang pakar panggil kependaman atau ketekunan. Jika sistem imun dilemahkan dengan teruk oleh penyakit serius yang lain, sebagai contoh, ada kemungkinan virus akan diaktifkan semula daripada kependamannya. Kemudian ada kemungkinan bahawa mereka akan menyebabkan gambaran klinikal gejala sitomegaly. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, jangkitan dengan virus CM adalah asimtomatik sepenuhnya.

Sitomegalovirus diedarkan di seluruh dunia. Terdapat korelasi antara tahap jangkitan dan kemakmuran penduduk. Di negara yang dipanggil membangun, lebih daripada 90 peratus penduduk mempunyai antibodi terhadap sitomegalovirus. Di negara-negara perindustrian di dunia barat, kadar jangkitan pada kanak-kanak sehingga umur enam tahun adalah antara lima dan 30 peratus dan meningkat daripada akil baligh dengan peningkatan hubungan seksual sehingga 70 peratus pada masa dewasa.

Apakah sitomegaly semasa kehamilan?

Dengan 0.3 hingga 1.2 peratus bayi baru lahir terjejas, sitomegaly adalah jangkitan virus kongenital yang paling biasa. Penghantaran sudah berlaku dari ibu kepada anak melalui plasenta. Walau bagaimanapun, ini berlaku terutamanya apabila ibu mula-mula dijangkiti patogen semasa mengandung. Ia juga berlaku apabila jangkitan terpendam diaktifkan semula dengan melemahkan sistem imun semasa kehamilan. Dalam kes jangkitan awal, risiko penularan adalah lebih tinggi (20 hingga 40 peratus pada trimester pertama dan kedua, 40 hingga 80 peratus pada ketiga berbanding satu hingga tiga peratus dalam kes pengaktifan semula).

Hanya satu daripada sepuluh kanak-kanak yang dilahirkan dengan jangkitan sitomegalovirus kongenital menunjukkan gejala. Walau bagaimanapun, empat hingga enam daripada sepuluh kanak-kanak yang dijangkiti secara gejala kadangkala mengalami sekuela lewat yang serius, termasuk kecacatan yang teruk.

Walau bagaimanapun, kecacatan mungkin berlaku dalam dua trimester pertama kehamilan, dan risiko kelahiran pramatang juga meningkat.

Apakah tanda-tanda?

Gejala sitomegaly sangat berbeza dari orang ke orang. Kekuatan sistem imun badan sendiri adalah faktor penentu. Dalam kebanyakan kes, orang yang dijangkiti immunocompromised tidak menunjukkan sebarang gejala sama sekali. Dalam kes jangkitan sitomegalovirus kongenital, kecacatan yang teruk kadang-kadang mungkin sebagai akibatnya.

Oleh itu, perbezaan dibuat bergantung pada masa jangkitan dan umur orang yang terjejas:

Gejala sitomegalovirus kongenital (connatal).

Jika kanak-kanak yang belum lahir dijangkiti sitomegaly dalam rahim, 90 peratus daripada mereka adalah asimtomatik semasa lahir.

Walau bagaimanapun, terdapat risiko, terutamanya jika jangkitan berlaku pada dua trimester pertama kehamilan, kecacatan teruk pada janin. Ini memberi kesan, contohnya, sistem kardiovaskular, rangka dan kawasan lain. Risiko kelahiran pramatang juga meningkat dengan jangkitan CMV semasa kehamilan.

Dalam sepuluh peratus kes, gejala muncul sejak lahir, dalam beberapa kes tidak sehingga minggu atau bulan selepas kelahiran. Sepuluh hingga 15 peratus daripada semua orang yang dijangkiti CMV secara connatal hanya menunjukkan kerosakan lewat seperti gangguan pendengaran di kemudian hari.

 • Berat lahir rendah
 • Jaundis (icterus)
 • Pembesaran hati dan limpa (hepatosplenomegali)
 • Gangguan pembekuan
 • Hydrocephalus
 • Retinitis (keradangan retina)
 • Mircocephaly (tengkorak terlalu kecil)
 • Pendarahan dalam otak

Di kemudian hari, kanak-kanak sering mengalami kecacatan mental dan fizikal seperti masalah pembelajaran atau masalah pendengaran. Kecacatan penglihatan juga mungkin akibat kekal.

Gejala pada kanak-kanak yang sihat

Dalam kanak-kanak yang sihat, jangkitan CMV biasanya tanpa gejala. Ini bermakna bahawa biasanya tidak ada tanda-tanda penyakit sama sekali.

Gejala pada orang dewasa yang sihat

Pada orang dewasa yang sihat, jangkitan sitomegalovirus adalah asimtomatik dalam lebih daripada 90 peratus kes, atau pesakit mengadu simptom seperti selesema yang tidak biasa seperti:

 • Keletihan berminggu-minggu
 • Nodus limfa bengkak (limfadenopati)
 • @ Keradangan ringan pada hati (hepatitis)

Gejala pada pesakit immunocompromised

 • Demam
 • Kesakitan otot dan sendi
 • Pneumonia yang teruk (jangkitan paru-paru)
 • Keradangan hati (hepatitis)
 • Keradangan saluran hempedu (kolangitis)
 • Keradangan otak (ensefalitis)
 • Retinitis (keradangan retina)
 • Kolitis (keradangan usus besar)
 • Keradangan buah pinggang (terutama selepas pemindahan)

Sebab dan faktor risiko

Cytomegalovirus (CMV) adalah punca sitomegalovirus. Ia adalah patogen yang terdiri secara eksklusif daripada sampul surat dengan kapsul dan bahan genetik yang terkandung di dalamnya. Jika virus memasuki badan melalui jangkitan smear, hubungan seksual, produk darah atau saluran pernafasan, ia menembusi sel individu dan membiak di dalamnya. Dalam proses itu, sel-sel ini rosak dan berkembang menjadi sel gergasi. Ini menimbulkan nama penyakit: perkataan Yunani "cytos" bermaksud "sel", dan "megalo" bermaksud "besar".

Sitomegalovirus menyerang hampir semua organ, terutamanya kelenjar air liur. Lokasi dalam badan di mana virus kekal seumur hidup belum lagi ditentukan secara muktamad. Berkemungkinan sebahagian daripada mereka bertahan dalam sel stem pembentuk darah.

Memandangkan virus biasanya kekal dalam badan orang yang dijangkiti sepanjang hayat mereka, pada dasarnya adalah mungkin untuk virus dikumuhkan dan dengan itu dihantar pada bila-bila masa. Mekanisme sebenar kependaman virus masih belum dijelaskan secara konklusif.

Faktor risiko untuk sitomegaly

Kehamilan adalah situasi berisiko khas: Apabila seorang wanita dijangkiti sitomegalovirus buat kali pertama semasa kehamilan, anak yang belum lahir dijangkiti dalam 40 peratus kes. Memang benar bahawa 90 peratus kanak-kanak yang terjejas adalah asimtomatik semasa lahir. Walau bagaimanapun, sepuluh hingga 15 peratus kanak-kanak ini mengalami komplikasi lewat seperti gangguan pendengaran dalam perjalanan hidup mereka. Baki sepuluh peratus kanak-kanak yang dilahirkan dengan sitomegaly menunjukkan separuh tidak spesifik, gejala ringan semasa lahir, separuh lagi tanda-tanda penyakit yang teruk.

Pemeriksaan dan diagnosis

Untuk membuat diagnosis sitomegaly, doktor anda akan bertanya secara terperinci tentang sejarah perubatan anda (anamnesis). Sebagai contoh, dia akan bertanya kepada anda soalan berikut:

 • Berapa lama anda berasa sakit?
 • Adakah anda hamil?
 • Adakah anda mempunyai penyakit asas, seperti kanser atau AIDS?
 • Adakah anda bernafas dengan baik?
 • Adakah anda merasakan tekanan di bahagian atas perut anda?

Semasa peperiksaan fizikal yang berikut, doktor akan mendengar paru-paru anda dan meraba nodus limfa di leher dan perut anda. Selain itu, bahagian belakang mata anda akan dicerminkan (fundoscopy/oftalmoskopi) untuk mengesan sebarang retinitis.

Contoh pemeriksaan

Di samping itu, doktor akan mengambil sampel cecair badan anda, yang akan diperiksa untuk sitomegalovirus di makmal. Darah, air kencing, cecair bronkial, cecair amniotik atau darah tali pusat adalah sesuai untuk ini. Darah diperiksa untuk menentukan sama ada ia mengandungi bahan genetik atau protein permukaan sitomegalovirus atau antibodi terhadapnya. Bahan genetik virus dikesan oleh PCR (tindak balas rantai polimerase) di makmal.

Ujian pendengaran pada kanak-kanak

Kanak-kanak yang telah dijangkiti sitomegalovirus semasa mengandung sebaiknya menjalani ujian pendengaran pada selang masa yang tetap, kerana gangguan pendengaran kadangkala boleh didiagnosis lewat.

Pemeriksaan semasa mengandung

Dalam wanita hamil yang belum lagi dijangkiti CMV (iaitu, seronegatif), adalah mungkin untuk menguji darah untuk antibodi secara kerap semasa kehamilan. Walau bagaimanapun, ini biasanya perkhidmatan tambahan yang tidak dilindungi oleh insurans kesihatan berkanun.

Kemungkinan kecacatan pada janin akibat jangkitan CMV semasa kehamilan boleh dikesan semasa pemeriksaan ultrasound standard.

Rawatan

Bagaimana sitomegalovirus dirawat bergantung terutamanya pada kekuatan sistem imun dan keterukan gejala. Orang dewasa yang sihat dengan sistem imun yang berfungsi dengan baik dan, oleh itu, biasanya hanya tanda-tanda penyakit yang tidak biasa seperti keletihan biasanya tidak diberi sebarang ubat.

Pesakit dengan sistem imun yang lemah diberi virustatik dan hiperimunoglobulin.

Virustatik

Cytomegaly dirawat dengan ubat ganciclovir virus. Ia mempunyai kesan sampingan yang kuat kerana ia mempunyai kesan toksik pada buah pinggang dan sumsum tulang. Bergantung pada seberapa baik ganciclovir bertindak balas, ubat virus lain digunakan sebagai alternatif. Ini termasuk valganciclovir, yang merupakan rawatan pilihan untuk retinitis, cidofovir, foscarnet, dan fomivirsen. Selalunya, doktor menggabungkan antivirus yang berbeza untuk mencegah rintangan.

Wanita hamil dan ibu yang menyusu biasanya tidak dirawat dengan ubat-ubatan ini. Bayi baru lahir yang mempunyai sitomegaly hanya dirawat di kemudahan khas yang mempunyai pengalaman dengan penyakit ini.

Hiperimunoglobulin

Hiperimmunoglobulin terdiri daripada antibodi (kejuruteraan bio) yang berkesan terhadap patogen tertentu. Dalam kes sitomegaly, CMV hyperimmunoglobulin sera digunakan. Ini digunakan dalam kedua-dua pesakit imunokompromi dan pada wanita hamil yang disyaki telah dijangkiti CMV buat kali pertama.

Kursus penyakit dan prognosis

Masa antara jangkitan dan wabak sitomegaly (tempoh inkubasi) adalah kira-kira empat hingga lapan minggu. Cytomegalovirus kekal di dalam badan seumur hidup selepas penyakit itu diatasi. Oleh itu, terutamanya jika sistem imun menjadi lemah, penyakit itu mungkin merebak lagi dan lagi.

Pesakit dengan sistem imun yang utuh mempunyai prognosis yang baik, dan sitomegaly biasanya sembuh tanpa akibat. Dalam semua pesakit lain, hasil penyakit bergantung pada jenis dan keterukan gejala yang berlaku.

Sebagai contoh, sitomegaly pada bayi baru lahir sering sembuh tanpa sekuela, tetapi dalam beberapa kes membawa kepada buta, gangguan pendengaran, atau terencat akal. Dalam pesakit imunokompromi, jangkitan umum (iaitu, jangkitan pada banyak sistem organ yang berbeza) mungkin membawa maut. Pneumonia dalam konteks jangkitan sitomegalovirus amat berbahaya: ia berakhir dengan kematian dalam kira-kira separuh daripada kes.

pencegahan

Kursus penyakit dan prognosis

Masa antara jangkitan dan wabak sitomegaly (tempoh inkubasi) adalah kira-kira empat hingga lapan minggu. Cytomegalovirus kekal di dalam badan seumur hidup selepas penyakit itu diatasi. Oleh itu, terutamanya jika sistem imun menjadi lemah, penyakit itu mungkin merebak lagi dan lagi.

Pesakit dengan sistem imun yang utuh mempunyai prognosis yang baik, dan sitomegaly biasanya sembuh tanpa akibat. Dalam semua pesakit lain, hasil penyakit bergantung pada jenis dan keterukan gejala yang berlaku.

Sebagai contoh, sitomegaly pada bayi baru lahir sering sembuh tanpa sekuela, tetapi dalam beberapa kes membawa kepada buta, gangguan pendengaran, atau terencat akal. Dalam pesakit imunokompromi, jangkitan umum (iaitu, jangkitan pada banyak sistem organ yang berbeza) mungkin membawa maut. Pneumonia dalam konteks jangkitan sitomegalovirus amat berbahaya: ia berakhir dengan kematian dalam kira-kira separuh daripada kes.

pencegahan

Wanita hamil yang tidak pernah dijangkiti sitomegalovirus sebelum ini dinasihatkan supaya menjaga kebersihan tangan yang ketat apabila bersentuhan dengan kanak-kanak kecil. Kanak-kanak mengeluarkan sitomegalovirus dalam air kencing atau air liur mereka, selalunya tanpa menunjukkan tanda-tanda penyakit. Mencuci tangan dengan sabun atau pembasmian kuman tangan berasaskan alkohol boleh meminimumkan risiko jangkitan. Di samping itu, doktor memberikan petua berikut kepada ibu mengandung seronegatif bayi yang dijangkiti:

 • Jangan cium mulut anak-anak anda.
 • Jangan gunakan perak atau pinggan mangkuk yang sama seperti anak-anak anda.
 • Jangan gunakan tuala atau kain lap yang sama.
 • Basuh kuman tangan anda selepas mengelap hidung anak anda atau menyentuh mainan yang pernah ada di dalam mulut mereka.

Mengambil langkah ini akan mengurangkan risiko dijangkiti sitomegalovirus untuk wanita hamil.

Larangan bekerja untuk wanita hamil