Cytomegalovirus: Bahaya Tidak aktif

. cytomegalovirus (CMV) tersebar luas di seluruh dunia. Ramai orang dijangkiti tanpa disedari sepanjang hidup mereka. Tetapi setelah diperolehi, patogen itu tetap ada di dalam badan dan boleh menjadi bahaya: sekiranya berlaku kekurangan imun bagi orang yang terkena, di mengandung untuk anak yang belum lahir. CMV tergolong dalam kumpulan besar herpes virus yang boleh menyebabkan bukan sahaja yang terkenal luka sejuk, Tetapi juga cacar air, sirap dan kelenjar Pfeiffer demam.

Virus kekal di dalam badan seumur hidup

Apa yang mereka semua persamaan adalah bahawa mereka kekal dalam tubuh seumur hidup, biasanya tanpa menjadi nyata. Hanya apabila sistem imun semakin lemah adakah mereka kembali hidup. Ini boleh disebabkan oleh tekanan dan demam (sebagai contoh, dalam hal luka sejuk, tetapi juga jangkitan serius, kanser atau pemindahan organ. Kemudian virus sangat berbahaya kerana boleh mencetuskan penyakit serius.

Pengedaran sitomegalovirus.

Dianggarkan 50 hingga 80 peratus orang dewasa dijangkiti virus. Ini bermaksud bahawa risiko dijangkiti hampir mustahil untuk dibuang. Ini semua lebih benar kerana kebanyakan orang tidak tahu bahawa mereka membawa CMV, kerana jangkitan awal biasanya tidak disedari atau muncul hanya dalam keadaan ringan selesemaseperti gejala. Patogen dijumpai di cecair badan seperti air liur, darah, air kencing, air mani atau lendir serviks - penghantaran mereka berlaku melalui kulit dan selaput lendir akibat smear atau jangkitan titisan. Anak yang belum lahir boleh dijangkiti melalui plasenta, dan bayi melalui susu ibu semasa menyusu. Yang terakhir ini bermasalah pada bayi pramatang kerana virus masih boleh menyebabkan otak kerosakan pada mereka.

Gejala sitomegali

Dalam kebanyakan kes, jangkitan awal tidak bermasalah dengan tidak ada atau sedikit gejala. Walau bagaimanapun, jika individu yang mengalami masalah imun dijangkiti atau jika pengaktifan semula virus yang sudah mengintai terjadi di dalamnya, gambar klinikal yang mengancam nyawa mungkin berlaku. Oleh itu, sekiranya terdapat kecurigaan, a darah ujian mesti dilakukan untuk mengesan virus pada peringkat awal dan untuk memulakan terapi. Sekiranya ini tidak dilakukan, gejala pertama selepas beberapa hari adalah keletihan, demam, otot dan sakit sendi sama dengan selesema. Dalam kursus selanjutnya, pelbagai sistem organ boleh terkena virus - khasnya, misalnya, radang paru-paru, jantung otot, buah pinggang, hati, yang otak dan retina (retinitis). The sumsum tulang juga boleh terjejas, yang boleh membawa kepada gangguan di darah pengeluaran sel dan seterusnya melemahkan pertahanan imun dan peningkatan risiko jangkitan, misalnya oleh kulat. Pada kira-kira satu pertiga kes di mana wanita pertama kali dijangkiti CMV selama ini mengandung, virus itu disebarkan kepada anak yang belum lahir. Gejala berbeza dari hati dan limpa pembesaran kepada penyakit yang mengancam nyawa. Komplikasi mungkin termasuk kehilangan pendengaran dan penglihatan dan gangguan perkembangan mental. Sekiranya wanita hamil sebelumnya dijangkiti, kadar penularan jangkitan kepada anak hanya satu persen, biasanya tidak ada gejala atau gangguan yang perlu dibimbangkan.

Diagnosis sitomegali

Jangkitan CMV dikesan oleh pelbagai ujian darah. Di satu pihak, virus itu dapat dikesan secara langsung secara kuantitatif. Ini melibatkan menentukan berapa tinggi "viral load", iaitu berapa banyak virus berada di dalam badan. Prosedur ini penting untuk memeriksa sama ada ubat berkesan. Sebaliknya, jangkitan itu dapat dikesan secara tidak langsung dengan kehadiran yang tertentu antibodi. Yang terakhir ini juga menunjukkan sama ada jangkitan itu akut atau sudah lama wujud.

Pencegahan dan terapi sitomegali.

Pesakit dengan sistem imun yang lemah mesti dilindungi dari jangkitan CMV atau pengaktifan semula. Individu yang terlibat termasuk:

  • Dijangkiti HIV
  • Pesakit barah terutama yang menjalani kemoterapi
  • Penerima pemindahan. Jangkitan CMV adalah salah satu komplikasi yang paling biasa pemindahan, secara khusus retinitis merupakan komplikasi biasa pada pesakit HIV.

Untuk profilaksis yang cekap, pertama kali dinilai seberapa tinggi risiko individu dan rawatan atau kawalan disesuaikan dengan sewajarnya. Sekiranya tinggi, yang terkena menerima agen penghambat virus (virustatikum) sebelum virus dapat membiak dalam darah sama sekali. Sekiranya lebih rendah, mereka dipantau secara berkala melalui ujian darah dan - sekiranya berlaku replikasi virus - terapi langkah-langkah dimulakan jika perlu sebelum gejala muncul. Bergantung pada kes, yang dadah boleh didapati dalam bentuk campuran atau sebagai tablet or kapsul.