Dandelion: Jangan Mow, Tapi Makan

Begitu banyak untuk rumpai dan makanan arnab: ramuan liar dandelion, berasal dari seluruh Eropah dan sering disapa sebagai rumpai, mengalami kebangkitan semula, kerana ia mempunyai banyak kegunaan bukan hanya di dapur tetapi juga perubatan. Lebih dari 500 nama umum menunjukkan bahawa dandelion, yang nama botani adalah Taraxacum officinale ("ramuan pahit"), adalah tumbuhan yang sangat terkenal. Nama sehari-hari "bedpisser" atau "Beddschissa" mungkin disebabkan oleh sifat diuretiknya; di samping itu, ia juga disebut anjing, domba, babi, bunga syaitan dan batang sow, antara lain. Di samping itu, ia juga mempunyai nama yang kurang kasar seperti buttercup, dandelion, atau Bavarian gentian.

Dandelion - tumbuhan perubatan ajaib.

Menurut kepercayaan sihir kuno, jika anda menggosok badan anda dengan dandelion, setiap keinginan akan menjadi kenyataan. Orang-orang India di Amerika Utara menghisap daun kering dalam ritual dukun mereka. Pada malam sebelum All Saints 'Day (Halloween), dandelions adalah sebahagian dari apa yang disebut "ritual Samhain" dengan ramalan dan necromancy.

Setelah dandelion berkembang, ia akan membentuk ratusan payung kecil - dandelion yang popular mula wujud. Ini juga sesuai sebagai "nabi". Pada masa lalu, gadis-gadis muda dan wanita khususnya sering meramalkan dari jumlah buah yang tinggal berapa tahun yang diperlukan untuk berkahwin, atau mereka menafsirkan payung yang masih ada setelah bertiup sebagai maklumat mengenai tahun-tahun kehidupan.

Takhayul lain merujuk kepada warna bahagian bawah buah setelah meniup: Sekiranya berwarna putih, anda pergi ke syurga; jika berwarna hitam, ke penyucian. Sekiranya anda dapat mengeluarkan semua buah sekaligus, anda bernasib baik, mungkin juga malaikat. Sekiranya anda berjaya melakukannya selepas pukulan ketiga, keinginan anda akan menjadi kenyataan. Dandelion juga dikatakan membuat ketuat hilang sekiranya ditaburkan dengan jus dandelion pada hari ketiga bulan yang semakin berkurang.

Dandelion sebagai sayur

Hari ini, dandelion lebih banyak digunakan sebagai sayuran daripada sebagai jurubahasa masa depan. Ia boleh ditumis, dimakan mentah sebagai salad, atau disiapkan bersama jelatang sebagai sup; rasanya enak sekali. Semuanya digunakan dengan dandelion: daun, yang lebih lembut sebelum berbunga, akar dan juga bunga. Mereka kaya dengan bahan pahit, vitamin and mineral.

Dalam perubatan, dandelion itu dan digunakan untuk melawan banyak penyakit. Dandelion mempunyai kesan merangsang seluruh metabolisme sel, merangsang hati berfungsi, mengaktifkan pengeluaran hormon dan secara amnya disyorkan untuk mencegah masalah hati dan pundi hempedu. Bahan pahit memudahkan keseluruhan pencernaan, terutamanya pengeluaran bile jus dan dengan demikian pencernaan lemak.

Petua mengenai dandelion

Dandelion sangat sesuai untuk penyembuhan pada musim panas kerana kesan detoksifikasi. Mereka yang bertujuan untuk menghilangkan "sisa metabolik" yang terkumpul selama musim sejuk dan membersihkannya darah, harus menjalankan rawatan dengan jus dandelion tumbuhan tumbuhan yang asli.

  • Kesan sampingan positif: jus dandelion juga memperbaiki warna kulit.
  • . pahit manis rasa sesuai dengan sos pedas dan daging panggang.
  • Berpakaian: Dengan lemon, bawang putih; dalam keju kotej.
  • Hasil rumah: Dari April hingga Oktober
  • Petua: Semakin muda (= lebih cerah, lebih lembut) daun, semakin lembut dandelion.