Dandelion: kesan dan aplikasi

Apakah kesan dandelion?

Bahagian atas tanah dan bawah tanah dandelion (herba dan akar) menggalakkan perkumuhan hempedu dari pundi hempedu dan merangsang selera makan. Di samping itu, beberapa kajian telah menerangkan kesan diuretik, antispasmodik, anti-radang dan metabolisme.

Secara keseluruhan, penggunaan dandelion diiktiraf secara perubatan dalam kes berikut:

  • meningkatkan perkumuhan kencing dan dengan itu membilas saluran kencing sekiranya masalah saluran kencing ringan
  • aduan penghadaman ringan (seperti kembung perut, kembung perut)
  • aliran hempedu terganggu
  • hilang selera makan sementara

Dalam perubatan rakyat, dandelion juga disyorkan, antara lain, untuk pencegahan kerikil buah pinggang dan batu karang, penyakit buah pinggang, penyakit hati dan pundi hempedu, gout, reumatik, ekzema dan penyakit kulit yang lain.

Bahan-bahan dandelion

Bahan penting dalam herba dandelion adalah bahan pahit, flavonoid, asid amino, mineral dan unsur surih (seperti zink, kuprum). Akar juga mengandungi karbohidrat (seperti inulin), karotenoid dan pelbagai vitamin (C, E, B).

Bagaimanakah dandelion digunakan?

Anda boleh minum secawan teh dandelion hangat tiga kali sehari - setengah jam sebelum setiap hidangan untuk merangsang selera makan, selepas makan untuk masalah penghadaman.

Dandelion juga boleh digabungkan dengan tumbuhan ubatan lain untuk penyediaan teh, contohnya, dengan jelatang untuk masalah saluran kencing.

Pemulihan rumah berasaskan tumbuhan ubatan mempunyai batasannya. Jika simptom anda berterusan untuk jangka masa yang lama, tidak menjadi lebih baik atau bertambah teruk walaupun telah mendapat rawatan, anda harus sentiasa berjumpa doktor.

Persediaan siap dengan dandelion

Terdapat juga teh dandelion yang sudah siap serta campuran teh, contohnya untuk buah pinggang dan pundi kencing dengan bahan-bahan seperti dandelion, jelatang dan ekor kuda padang.

Juga terdapat, sebagai contoh, tincture, titisan, dragées dan jus ditekan tumbuhan segar berasaskan dandelion. Sila baca sisipan bungkusan masing-masing dan tanya doktor atau ahli farmasi anda cara menggunakan persediaan tersebut dengan betul.

Apakah kesan sampingan yang boleh menyebabkan dandelion?

Disebabkan oleh bahan pahit dalam dandelion, aduan perut sekali-sekala mungkin berlaku.

Mereka yang alah kepada bunga aster (seperti arnica, marigold, chamomile, dll.) juga berkemungkinan hipersensitif terhadap dandelion (alahan silang).

Perkara yang perlu anda pertimbangkan apabila menggunakan dandelion

Oleh kerana dandelion mempunyai kesan diuretik, ia tidak boleh digunakan pada waktu petang supaya tidak mengganggu tidur malam kerana keinginan untuk membuang air kecil.

Mereka yang membuat pembilasan saluran kencing dengan dandelion (atau tumbuhan ubatan lain) mesti minum banyak cecair semasa terapi.

Jika demam, kekejangan semasa membuang air kecil, pengekalan kencing atau darah dalam air kencing berlaku semasa rawatan masalah saluran kencing, adalah penting untuk berjumpa doktor.

Untuk penggunaan dan dos dandelion dan persediaannya semasa mengandung dan menyusu, serta pada kanak-kanak, sila dapatkan nasihat doktor atau ahli farmasi anda.

Bagaimana untuk mendapatkan dandelion dan produknya

Anda boleh sama ada mengumpul dandelion segar sendiri atau membelinya dalam bentuk kering untuk membuat teh di farmasi atau kedai ubat tempatan anda. Di sana anda juga boleh mendapatkan persediaan sedia berasaskan tumbuhan ubatan seperti jus tekan tumbuhan segar, tincture dandelion dan titisan. Untuk penggunaan yang betul, sila rujuk pada sisipan bungkusan masing-masing atau tanya doktor atau ahli farmasi anda.

Fakta menarik tentang dandelion

Dari axils daun bercambah sepuluh hingga 15 sentimeter tinggi, tangkai bunga berongga, di hujungnya mengembangkan kepala bunga kuning terang. Ia terdiri daripada banyak bunga sinar kecil, dari mana buah-buahan kecil berwarna jerami berkembang, lengkap dengan lampiran berbentuk kipas. Kerana mereka mudah diterbangkan (melalui mulut atau oleh angin), dandelion juga dipanggil dandelion: Terima kasih kepada "payung terjun" mereka, buah-buahan yang masak menempuh jarak yang jauh. Cara penyebaran ini membantu dandelion (bersama-sama dengan sifatnya yang tidak menuntut) untuk menetap di seluruh dunia.

Satu lagi ciri dandelion ialah getah susu berwarna putih dan rasa pahit yang terkandung di semua bahagian tumbuhan.

Walaupun dandelion mempunyai setem "rumpai", kepentingannya sebagai tumbuhan ubatan tidak boleh dipandang remeh. Penggunaan tumbuhan untuk tujuan perubatan mempunyai tradisi yang panjang, seperti yang ditunjukkan oleh nama saintifiknya: Nama genus Taraxacum berasal dari bahasa Yunani dan bermaksud "Saya menyembuhkan keradangan" (taraxis = keradangan, akeomai = saya menyembuhkan). Nama spesies officinale (Latin: officinalis = digunakan di farmasi) mengesahkan penggunaan perubatan yang sangat lama dandelion.

Selain itu, dandelion boleh dimakan. Sebagai contoh, daun digunakan untuk salad dan sup.