Plak Psoriasis Kelemumur dan Kulit Kepala

Kelemumur (skuasy; sisik kulit; ICD-10 R23.4: perubahan dalam kulit lega) berlaku apabila sel-sel lapisan kulit paling atas, keratinosit (sel tanduk), mati dan seterusnya terpisah dari lapisan kulit yang lain. Ini adalah proses fisiologi (semula jadi, normal) dan berfungsi untuk menjana semula kulit.

Biasanya, ini sisik kulit tidak kelihatan. Hanya dari pengagregatan (pengelompokan sel individu menjadi persatuan) sebanyak 500 sel dan lebih banyak yang melakukan sisik kulit menjadi kelihatan pada mata manusia. Penyebabnya terletak pada gangguan penyelarasan dari pengelupasan, kerana ia berlaku dalam konteks penyakit yang berlainan kulit (contohnya psoriasis or dermatitis seborrheic).

A plak (Bahasa Perancis: plak; Bahasa Jerman: Platte) adalah percambahan zat kulit yang "menyerupai plat" yang meningkat di atas permukaan kulit.

A plak berkembang dari papula yang telah bergerak bersama-sama dan menyatu untuk membentuk dataran tinggi (seperti plat) atau dari sentrifugal yang tumbuh papula (nodul-seperti perubahan pada kulit atau membran mukus).

Percambahan kulit yang ketara dapat dilihat sebagai ketinggian kulit yang kukuh:

  • plat: peningkatan planar dengan diameter> 1.0 cm.
  • Papula: ketinggian kulit yang dilambangkan dengan diameter <1.0 cm
  • Nodus (simpul): disatukan di dalam atau di atas penyatuan tisu yang menonjol> 1.0 cm

Contoh biasa kejadian plak termasuk psoriasis plak, ketuat senile (sinonim: keratosis seborrheic; verruca seborrhoica; ketuat seborrheic), dan sel-T kulit limfoma.

Timbangan dan plak boleh menjadi gejala banyak penyakit (lihat di bawah "Diagnosis Pembezaan").

Kursus dan prognosis: Dalam kebanyakan kes, skala kulit yang ketara tidak berbahaya dan sementara. Sekiranya terdapat tanda-tanda tambahan keradangan pada kulit seperti rubor (kemerahan), tumor (bengkak), kalori (hipertermia), atau warna (kesakitan) berlaku, ini menunjukkan penyakit yang mendasari.