Daridorexant: Kesan, Kesan Sampingan

Bagaimanakah daridorexant berfungsi?

Daridorexant ialah bahan aktif pertama yang diluluskan di Eropah daripada kumpulan antagonis reseptor orexin. Orexins adalah bahan penghantar yang dihasilkan secara semula jadi dalam badan yang mempengaruhi tingkah laku makan dan corak tidur kita. Jika mereka mengikat reseptor mereka, kita akan berjaga lebih lama.

Daridorexant menyekat reseptor ini dan dengan itu mempunyai kesan menggalakkan tidur tidak langsung. Ini membezakan bahan aktif daripada pil tidur lain, yang terutamanya mempunyai kesan sedatif langsung (depresan, penenang).

Apakah kesan sampingan?

Kesan sampingan biasa daripada daridorexant melibatkan sistem saraf. Mereka nyata sebagai sakit kepala, keletihan, mengantuk, dan pening.

Sesetengah orang menjadi mual selepas mengambil daridorexant.

Kajian sehingga kini menunjukkan bahawa daridorexant tidak mungkin menyebabkan pergantungan fizikal atau psikologi. Gejala penarikan diri selepas pemberhentian juga lebih ringan berbanding dengan bantuan tidur yang lain.

Daridorexant mengehadkan tindak balas. Ini mungkin menjejaskan keupayaan untuk mengambil bahagian secara aktif dalam lalu lintas jalan raya dan mengendalikan jentera. Ini benar terutamanya jika anda juga pernah minum alkohol.

Untuk maklumat lanjut tentang kemungkinan kesan sampingan, lihat risalah pakej yang disertakan dengan ubat daridorexant anda. Hubungi doktor atau ahli farmasi anda jika anda mengalami atau mengesyaki sebarang kesan sampingan yang tidak diingini.

Untuk apa daridorexant diluluskan?

Daridorexant mempunyai kelulusan di Jerman dan Switzerland untuk rawatan orang dewasa dengan gangguan tidur. Simptom-simptom tersebut mestilah telah wujud sekurang-kurangnya tiga bulan dan mempunyai kesan yang besar terhadap aktiviti siang hari.

Cara mengambil daridorexant

Daridorexant boleh didapati dalam bentuk tablet bersalut filem. Dos yang disyorkan ialah satu tablet (bersamaan dengan 50 miligram daridorexant) 30 minit sebelum waktu tidur. Bagi sesetengah pesakit, 25 miligram kadangkala mencukupi.

Dos harian maksimum ialah 50 miligram.

Anda boleh mengambil tablet dengan makan atau secara bebas.

Bilakah anda tidak boleh mengambil daridorexant?

Anda biasanya tidak boleh menggunakan daridorexant dalam kes berikut:

  • jika anda hipersensitif atau alah kepada bahan aktif atau mana-mana bahan lain ubat
  • narkolepsi (gangguan neurologi di mana peraturan tidur-bangun di otak terganggu)
  • penggunaan serentak agen yang sangat menghalang enzim cytochrome P450 3A4 (CYP3A4), cth, ubat antikulat itraconazole, klaritromisin antibiotik, dan ritonavir ubat HIV
  • Kehamilan dan penyusuan susu (data tiada)

Interaksi ini mungkin berlaku dengan daridorexant.

Perencat sederhana enzim CYP3A4 melambatkan pecahan daridorexant – seperti perencat kuat – tetapi kurang secara besar-besaran. Oleh itu, mereka boleh diambil pada masa yang sama dengan daridorexant. Walau bagaimanapun, doktor kemudian akan mengurangkan dosnya.

Inhibitor CYP3A4 sederhana termasuk:

  • diltiazem dan verapamil (ubat untuk tekanan darah tinggi dan penyakit arteri koronari)
  • eritromisin (antibiotik)
  • Ciprofloxacin (antibiotik)
  • Ciclosporin (imunosupresan, digunakan dalam penyakit autoimun dan pemindahan organ)
  • Fluconazole (agen antikulat)

Elakkan minum limau gedang dan jus limau gedang pada waktu petang jika anda mengambil daridorexant. Ramuan limau gedang juga menghalang enzim CYP3A4.

Bagaimana untuk mendapatkan ubat dengan daridorexant

Daridorexant boleh didapati dengan preskripsi di Jerman dan Switzerland. Tiada ubat yang mengandungi bahan aktif ini didaftarkan di Austria pada masa ini.