Pekak: Punca, Gejala dan Rawatan

Gambaran ringkas

 • Punca dan faktor risiko: kecacatan gen, kesan pada bayi semasa mengandung atau kelahiran, jangkitan telinga, ubat-ubatan tertentu
 • Gejala: Tidak responsif kepada bunyi, pada kanak-kanak kurang perkembangan pertuturan.
 • Diagnostik: pencerminan telinga, ujian Weber dan Rinne, audiometri ambang bunyi, audiometri pertuturan, audiometri batang otak, dsb.
 • Rawatan: bantuan seperti alat bantu pendengaran untuk kehilangan pendengaran, prostesis telinga dalam (implan koklea) untuk pekak
 • Kursus dan prognosis: pekak tidak boleh diterbalikkan; kerosakan akibat pekak boleh dibendung dengan rawatan
 • Pencegahan: mengelakkan alkohol, nikotin, dadah dan ubat semasa mengandung mengurangkan risiko pekak pada kanak-kanak

Apa itu pekak?

Orang pekak tidak semestinya juga bisu. Walau bagaimanapun, terdapat orang yang bisu pekak seperti ada orang yang pekak dan buta. Dengan mereka komunikasi sangat terhad.

Anatomi dan fisiologi telinga

Telinga boleh dibahagikan kepada tiga bahagian: Telinga luar, telinga tengah dan telinga dalam.

Telinga luar terdiri daripada pinna dan saluran pendengaran luaran, di mana gelombang bunyi mencapai telinga tengah (pengaliran udara).

Peralihan ke telinga tengah dibentuk oleh gegendang telinga, yang bersambung terus dengan malleus yang dipanggil. Maleus, bersama-sama dengan dua tulang kecil lain, inkus (anvil) dan stapes (stirrup), membentuk apa yang dipanggil osikel pendengaran. Mereka menghantar bunyi dari gegendang telinga melalui telinga tengah ke telinga dalam, di mana persepsi pendengaran terletak.

Bunyi didaftarkan dalam koklea, dihantar ke otak melalui saraf pendengaran dan diproses di sana. Setiap peringkat persepsi dan pemprosesan pendengaran terdedah kepada gangguan, yang dalam kes yang teruk membawa kepada pekak.

Kurang pendengaran atau pekak?

Kehilangan pendengaran ditakrifkan sebagai gangguan persepsi pendengaran, manakala pekak ditakrifkan sebagai kehilangan sepenuhnya persepsi pendengaran. Perbezaan boleh ditentukan secara objektif dengan ujian pendengaran yang dipanggil audiometri ambang nada: Ini menentukan kehilangan pendengaran dalam apa yang dipanggil kawasan pertuturan utama. Julat pertuturan utama ialah julat frekuensi di mana kebanyakan pertuturan manusia berlaku. Kehilangan pendengaran sebanyak 100 desibel atau lebih dalam julat pertuturan utama memenuhi definisi pekak.

Apakah punca pekak?

Gangguan pengaliran bunyi adalah apabila bunyi yang tiba melalui saluran pendengaran luaran tidak dihantar secara normal melalui telinga tengah ke telinga dalam. Puncanya biasanya kerosakan pada osikel penguat bunyi di telinga tengah. Gangguan sedemikian adalah kongenital pada sesetengah orang; pada orang lain, ia berkembang semasa hidup.

Walaupun gangguan pengaliran bunyi adalah kemungkinan punca kehilangan pendengaran, ia tidak boleh menjadi punca tunggal pekak. Ini kerana bunyi boleh dirasakan walaupun tanpa dihantar melalui udara (pengaliran udara), kerana sebahagian kecil daripadanya juga sampai ke telinga dalam melalui tulang tengkorak (konduksi tulang).

Gangguan pendengaran psikogenik: Dalam kes yang jarang berlaku, gangguan psikiatri membawa kepada pekak. Tekanan psikologi mengganggu sensasi pendengaran pada sesetengah orang - walaupun tanpa kerosakan yang dapat dikesan pada telinga. Pemeriksaan pendengaran objektif boleh digunakan untuk menilai sama ada isyarat akustik masih sampai ke otak pesakit atau tidak.

Pekak kongenital

Terdapat gangguan pendengaran yang ditentukan secara genetik. Salah satu petunjuk ini adalah sering berlakunya pekak dalam keluarga. Pencetus pekak genetik adalah kecacatan pada telinga dalam atau otak.

Di samping itu, terdapat risiko bahawa jangkitan ibu semasa mengandung, contohnya rubella, akan menjejaskan perkembangan normal pendengaran pada anak dalam kandungan dan seterusnya membawa kepada gangguan pendengaran dan juga pekak.

Kekurangan oksigen dan pendarahan otak semasa kelahiran juga menyebabkan pekak pada sesetengah kanak-kanak. Sebagai contoh, bayi pramatang, yang sering mengalami kekurangan oksigen sejurus selepas lahir disebabkan kematangan paru-paru yang tidak mencukupi, mempunyai peningkatan risiko kehilangan pendengaran.

Kajian telah menunjukkan bahawa kelewatan perkembangan dalam kematangan laluan pendengaran juga boleh menyebabkan kehilangan pendengaran. Dalam kes ini, pendengaran sering bertambah baik semasa tahun pertama kehidupan. Walau bagaimanapun, kadangkala, kehilangan pendengaran yang mendalam atau pekak berterusan.

Diperolehi pekak

Penyebab paling biasa pekak yang diperoleh adalah jangkitan telinga yang berpanjangan. Dalam kes yang teruk, ini merosakkan kedua-dua telinga tengah (pengaliran bunyi) dan telinga dalam (sensasi bunyi). Jangkitan meninges (meningitis) atau otak (ensefalitis) juga kadangkala mengakibatkan pekak.

Penyebab lain pekak adalah tumor, kerosakan bunyi, gangguan peredaran darah, kehilangan pendengaran atau penyakit kronik telinga seperti otosklerosis. Lebih jarang, bahan pencemar industri (contohnya, karbon monoksida) dan kecederaan juga membawa kepada pekak.

Bagaimanakah pekak menampakkan dirinya?

Perbezaan dibuat antara pekak unilateral dan dua hala. Sesetengah orang pekak sejak lahir. Dalam kes lain, pekak berkembang secara beransur-ansur atau timbul secara tiba-tiba, sebagai contoh, akibat kemalangan.

Pekak unilateral

Dalam pekak unilateral, pendengaran tidak terjejas sepenuhnya, tetapi ia biasanya terjejas dengan ketara. Orang lain sering menyedari bahawa orang yang terjejas bertindak balas dengan kelewatan atau tidak sama sekali terhadap bunyi seperti dentuman yang kuat secara tiba-tiba.

Pekak dua hala

Dalam pekak dua hala, sensasi pendengaran hilang sepenuhnya dan oleh itu komunikasi melalui pertukaran maklumat akustik seperti pertuturan tidak dapat dilakukan. Atas sebab ini, perkembangan pertuturan sangat terjejas pada kanak-kanak pekak, terutamanya jika pekak telah wujud sejak lahir. Kecurigaan pekak dua hala pada kanak-kanak kecil timbul apabila mereka jelas tidak bertindak balas terhadap bunyi.

Disebabkan gandingan rapat deria keseimbangan dan pendengaran, serangan pening dan loya juga berlaku pada pekak.

Bagaimanakah pekak didiagnosis?

Pakar telinga, hidung dan tekak (ENT) adalah orang yang tepat untuk mendiagnosis pekak. Semasa temu duga untuk mengambil sejarah perubatan (anamnesis), doktor akan bertanya tentang sebab mengesyaki pekak, faktor risiko gangguan pendengaran dan kelainan sebelumnya.

 • Kanak-kanak sering tidak bertindak balas apabila bercakap atau dipanggil.
 • Arahan tidak dipatuhi dengan betul.
 • Selalunya membuat susulan dengan "Bagaimana?" atau apa?".
 • Perkembangan bahasa tidak sesuai dengan usia.
 • Kefahaman pertuturan terhalang oleh artikulasi yang lemah.
 • Apabila menonton TV atau mendengar muzik, kanak-kanak menetapkan tahap kelantangan yang sangat tinggi.

Petunjuk ini juga boleh digunakan untuk orang dewasa yang terjejas, walaupun artikulasi adalah normal pada orang dewasa yang tidak pekak sejak zaman kanak-kanak.

Selepas anamnesis, pelbagai peperiksaan dan ujian mengikuti untuk menjelaskan syak wasangka pekak. Walau bagaimanapun, pelbagai ujian pendengaran biasanya hanya membenarkan pernyataan tentang keupayaan pendengaran secara gabungan. Pemeriksaan terperinci kefahaman pendengaran dan pertuturan juga berfungsi untuk menentukan tahap kecacatan pendengaran atau, dalam kes orang dewasa, pengurangan kapasiti pendapatan.

Otoskopi (pemeriksaan telinga)

Ujian Weber dan Rinne

Ujian Weber dan Rinne memberikan maklumat penting tentang jenis dan lokasi kecacatan pendengaran. Doktor membuat garpu tala bergetar dan memegang hujung garpu tala di pelbagai titik di sekeliling kepala:

Dalam ujian Weber, doktor meletakkan garpu tala di tengah-tengah kepala pesakit dan bertanya sama ada pesakit mendengar bunyi lebih baik di satu telinga daripada yang lain. Biasanya, pendengaran pada kedua-dua telinga adalah sama. Walau bagaimanapun, jika pesakit mendengar bunyi lebih kuat pada satu sisi (lateralization), ini menunjukkan sama ada pengaliran bunyi atau gangguan persepsi bunyi.

Jika pesakit mendengar bunyi lebih kuat di telinga yang terjejas, ini menunjukkan gangguan pengaliran bunyi. Jika, sebaliknya, pesakit mendengar bunyi lebih kuat di bahagian yang sihat, ini menunjukkan gangguan persepsi bunyi pada telinga yang berpenyakit.

Ujian pendengaran: Kaedah subjektif

Kaedah subjektif ujian pendengaran memerlukan kerjasama pesakit. Dengan cara ini, keseluruhan laluan proses pendengaran boleh disemak.

Audiometri ambang bunyi

Ujian pendengaran klasik dipanggil audiometri oleh doktor. Dalam audiometri ambang nada, kebolehdengaran bunyi melalui fon kepala atau fon kepala pengaliran tulang digunakan untuk menentukan ambang pendengaran yang bergantung kepada frekuensi. Ambang pendengaran dinyatakan dalam desibel. Ia menandakan had kenyaringan yang lebih rendah dari mana pesakit hanya boleh melihat bunyi itu.

Audiometri pertuturan

Pelengkap kepada audiometri ambang nada ialah audiometri pertuturan. Daripada nada, perkataan atau bunyi dimainkan kepada pesakit, yang perlu mengenali dan mengulanginya. Dengan cara ini, kefahaman pertuturan juga diuji. Ini amat penting untuk kehidupan seharian dan juga membantu, contohnya, melaraskan alat bantu pendengaran dengan betul.

Peperiksaan lain

Terutama pada kanak-kanak, ujian pendengaran lain digunakan sebagai tambahan kepada audiometri untuk memeriksa keupayaan pendengaran. Jika memakai fon kepala ditolak atau tidak boleh, pembesar suara digunakan. Walaupun prosedur ini tidak membenarkan pemeriksaan dipisahkan sisi telinga, ia masih memberikan petunjuk keupayaan pendengaran. Prosedur khusus lain untuk kes ini termasuk audiometri tingkah laku, audiometri refleks, penyaman visual dan audiometri permainan berkondisi.

Di samping itu, ujian seperti Indeks Sensitiviti Peningkatan Pendek (SISI) atau ujian Fowler memberikan petunjuk sama ada punca kehilangan pendengaran/pekak ditemui dalam pendaftaran bunyi dalam koklea atau dalam laluan saraf bersebelahan (auditori). laluan).

Ujian pendengaran: kaedah objektif

Tympanometry

Tympanometry (audiometri impedans) adalah ujian yang sangat penting yang digunakan pada setiap kanak-kanak yang disyaki mengalami gangguan pendengaran: gelombang bunyi yang memasuki telinga mencapai gegendang telinga (tympanum) melalui saluran pendengaran luaran. Tympanum adalah kulit nipis yang digerakkan oleh gelombang bunyi. Pergerakan ini mencetuskan pergerakan osikel pendengaran hiliran, memulakan lata persepsi bunyi.

Dalam tympanometry, doktor memasukkan probe ke dalam telinga, menutupnya kedap udara. Probe mengeluarkan bunyi dan secara berterusan mengukur rintangan gegendang telinga dan dengan itu juga osikel pendengaran hiliran. Ini memberikan maklumat tentang fungsi telinga tengah.

Pengukuran refleks stapedius

Pemeriksaan bayi yang baru lahir

Sejak 2009, semua bayi baru lahir telah disaring untuk pekak. Matlamatnya adalah untuk mengesan gangguan pendengaran pada peringkat awal pada bulan ketiga kehidupan dan untuk memulakan terapi pada bulan keenam kehidupan. Dua kaedah berikut juga digunakan dalam saringan bayi baru lahir ini.

Salah satunya ialah pengukuran pelepasan otoacoustic yang dipanggil, prosedur yang tidak menyakitkan untuk menguji fungsi koklea. Pancaran adalah gema yang sangat tenang yang datang dari telinga dalam. Sel rambut luar di telinga dalam mengeluarkan gema ini sebagai tindak balas kepada gelombang bunyi yang masuk.

Untuk tujuan ini, pesakit dipasang dengan fon kepala yang mengeluarkan nada. Elektrod yang dipasang pada kulit kepala kemudian mengukur bentuk pengujaan elektrik dan masa antara nada dan tindak balas elektrik dalam saraf dan otak.

Peperiksaan lanjut dalam pekak

Terutama dalam kes pekak secara tiba-tiba, doktor mencari sebab tertentu, seperti objek asing yang menghalang saluran telinga, jangkitan teruk dan penggunaan ubat-ubatan tertentu.

Teknik pengimejan digunakan jika pesakit menerima implan koklea atau jika kanser atau kecacatan disyaki sebagai punca pekak. Pengimejan resonans magnetik (MRI) atau tomografi terkira (CT) digunakan untuk mendapatkan imej terperinci otak atau telinga, masing-masing.

Pemeriksaan lanjut mungkin diperlukan dalam kes pekak, seperti pemeriksaan oleh pakar oftalmologi atau pakar neurologi. Dalam kes tertentu, terutamanya dalam kes punca genetik atau pekak keluarga, kaunseling genetik manusia dilakukan. Pakar genetik manusia adalah pakar dalam menganalisis maklumat genetik dan penyakit.

Bagaimana pekak dirawat?

Dalam kebanyakan kes, pekak tidak boleh diterbalikkan. Walau bagaimanapun, terdapat banyak kaedah untuk merapatkan bahagian yang gagal dalam sistem pendengaran yang rumit dan dengan cara ini membolehkan pendengaran selepas semua.

Jenis rawatan bergantung kepada sama ada terdapat pekak lengkap atau beberapa sisa pendengaran. Dalam kes kedua, penggunaan alat bantuan pendengaran mungkin boleh dilakukan.

Bagaimanakah perkembangan pekak?

Bergantung pada punca gangguan pendengaran, keparahannya sama ada kekal sama atau bertambah keterukan dari semasa ke semasa. Kehilangan pendengaran kadangkala berkembang menjadi pekak dari semasa ke semasa. Oleh itu, adalah penting untuk mengenali dan merawat kemerosotan pendengaran yang progresif pada peringkat awal.

Sebagai peraturan, pekak yang sedia ada tidak boleh diterbalikkan. Walau bagaimanapun, prosedur moden seperti prostesis telinga dalam membantu mengelakkan kerosakan akibat yang disebabkan oleh pekak. Kerosakan akibat pekak ini termasuk perkembangan gangguan kefahaman pertuturan serta gangguan perkembangan dalam bidang emosi dan psikososial.

Bolehkah pekak dicegah?

Orang dewasa dinasihatkan untuk menjaga pendengaran mereka, contohnya dengan mengelakkan bunyi yang melampau dan mengambil ubat-ubatan yang merosakkan pendengaran.