Menangani Demensia – Petua dan Nasihat

Menangani demensia: petua untuk mereka yang terjejas

Diagnosis demensia mencetuskan ketakutan, kebimbangan dan persoalan bagi kebanyakan mereka yang terjejas: Berapa lama saya boleh terus menjaga diri saya? Bagaimanakah saya harus menangani gejala demensia yang semakin meningkat? Apa yang boleh saya lakukan untuk meringankan mereka?

Pada peringkat awal demensia, pengalaman telah menunjukkan bahawa mereka yang terjejas dapat mengatasi dengan baik dalam kehidupan seharian mereka jika mereka dimaklumkan dengan baik tentang penyakit ini, menanganinya secara terbuka dan mendapatkan bantuan apabila diperlukan.

Mengekalkan hubungan sosial dan hobi

Untuk mengatasi demensia dengan baik, adalah penting untuk kekal aktif. Pertemuan tetap dengan rakan, lawatan dan hobi yang ditanam sebelum diagnosis harus dikekalkan selama mungkin. Mereka yang aktif boleh mengekalkan apa yang telah dipelajari lebih lama dan melatih kebebasan mereka. Aktiviti yang mencukupi pada siang hari juga memastikan tidur malam yang nyenyak.

Ia juga masuk akal untuk mengambil bahagian dalam kumpulan rekreasi atau warga emas. Dalam peringkat lanjut demensia, mereka yang terjejas harus menyertai kumpulan penjagaan untuk pesakit demensia.

Apabila merancang dan mengatur masa lapang, mereka yang terlibat tidak seharusnya terlalu memaksakan diri: Adalah lebih baik untuk menjalankan lebih sedikit pekerjaan pada masa lapang daripada tergesa-gesa sepanjang hari dari satu aktiviti ke aktiviti seterusnya.

Sesuaikan aktiviti dan pelajari perkara baharu

Sebagai contoh, seseorang boleh memilih untuk membaca cerpen dan artikel akhbar, mengambil teka-teki yang lebih mudah atau mendapatkan model yang lebih mudah dengan komponen yang lebih besar.

Aktiviti sedemikian adalah latihan otak dan ingatan yang baik. Walau bagaimanapun, pesakit demensia bukan sahaja harus berpegang pada aktiviti yang telah dicuba dan diuji, tetapi juga mempelajari aktiviti baharu seperti menari, membuat muzik, melukis atau menyusun teka-teki. Sama-sama berguna adalah permainan untuk pesakit demensia, seperti permainan ruang tamu (mungkin dipermudahkan), permainan bola atau permainan kata (seperti meneka atau melengkapkan peribahasa).

Menstruktur hari

Menangani demensia dan simptomnya adalah lebih mudah bagi mereka yang terjejas jika mereka menyusun hari mereka dengan baik. Untuk semua aktiviti seperti tidur, makan, membasuh, berjalan-jalan, bertemu rakan-rakan, bersukan, dan lain-lain, orang harus membiasakan diri dengan masa yang tetap sejauh mungkin. Ini membantu dengan orientasi dan mengelakkan tekanan.

Kekal mudah alih

Menangani demensia dengan cara yang betul membolehkan ramai orang yang terjejas untuk terus menguruskan rumah tangga untuk jangka masa yang lama, contohnya memasak, membeli-belah, mencuci pakaian atau bekerja di kebun. Sekiranya perlu, saudara-mara atau penjaga boleh memberikan bantuan.

Jika berjalan dan berdiri menyebabkan masalah, pejalan kaki dan roller boleh membantu.

Makan makanan seimbang dan minum banyak

Jika pesakit tidak mengambil makanan seimbang dan minum terlalu sedikit, ini boleh memburukkan lagi gejala demensia. Oleh itu, diet yang pelbagai dan pengambilan cecair yang mencukupi adalah sangat penting.

Walau bagaimanapun, sesetengah pesakit kehilangan deria rasa, keseronokan makanan dan selera makan. Strategi menentang ini adalah perasa makanan yang lebih intensif dan lebih banyak variasi dalam menu. Mangkuk kecil dengan kepingan buah-buahan, sayur-sayuran dan coklat juga boleh diletakkan di sekitar rumah. Ini menggoda pesakit demensia untuk mencapainya lagi dan lagi. Mereka yang tidak lagi boleh memasak sendiri mempunyai pilihan untuk memesan "makanan di atas roda."

Kuantiti minuman harian hendaklah sekurang-kurangnya 1.5 liter, sebaik-baiknya dalam bentuk sup, air, jus atau teh. Sekali lagi, masuk akal untuk meletakkan botol minuman di beberapa tempat di rumah.

Petua melawan pelupa

Pesakit demensia harus cuba menyimpan barang penting yang mereka perlukan dengan kerap (kunci, dompet, cermin mata, dll.) di tempat yang sama pada setiap masa. Nombor telefon dan alamat penting hendaklah sentiasa berada dalam jangkauan, sebaik-baiknya di tempat tetap di rumah dan di dalam beg tangan/dompet.

Janji temu dan tarikh hendaklah dimasukkan dalam kalendar.

Adalah lebih mudah bagi saudara-mara dan penjaga untuk menangani demensia, sama seperti mereka yang terjejas, jika mereka tahu tentang jenis dan kemungkinan perjalanan penyakit itu. Terdapat juga petua lain yang boleh menambah baik dan memudahkan menangani pesakit demensia.

Berkomunikasi dengan betul

Penjagaan demensia yang baik termasuk komunikasi yang betul dengan pesakit. Walau bagaimanapun, ini menjadi semakin sukar apabila penyakit itu berlanjutan - pesakit semakin lupa, tidak dapat mengingati nama, tarikh, makna perkataan dan selalunya hanya merumuskan ayat dengan perlahan. Ini memerlukan pemahaman dan kesabaran yang tinggi di pihak orang lain.

Peringatan boleh membantu di sini: Contohnya, maklumat tentang rutin harian atau jawapan kepada soalan kerap daripada pesakit (seperti hari dalam seminggu, tempat mereka tinggal, dsb.) boleh ditulis pada kertas kecil. Nota-nota ini kemudiannya boleh tersangkut di tempat yang kerap dikunjungi seperti peti sejuk atau pintu bilik mandi.

Satu lagi peringatan yang boleh memudahkan dan menggalakkan komunikasi dalam demensia ialah buku ingatan. Foto peristiwa penting dan orang dari kehidupan pesakit tersekat ke dalam buku dan nota ringkas ditulis di bawahnya (jenis acara, nama, dll.).

Apabila bercakap dengan pesakit demensia, petua komunikasi berikut harus diambil perhatian:

  • Tunggu dengan sabar untuk pesakit menjawab soalan atau mematuhi permintaan.
  • Jika boleh, rumuskan soalan sedemikian rupa sehingga pesakit boleh menjawab "ya" atau "tidak".
  • Sebelum setiap perbualan, buat hubungan mata dan panggil pesakit dengan nama.
  • Bercakap dengan perlahan, jelas dan dalam ayat yang pendek.
  • Elakkan kata-kata ironis atau sindiran – pesakit demensia biasanya tidak memahaminya.
  • Ulangi maklumat penting beberapa kali, seperti masa untuk pergi untuk temu janji doktor atau berjalan-jalan.
  • Elakkan perbincangan.
  • Abaikan tuduhan dan celaan daripada penghidap demensia sebanyak mungkin – ia selalunya tidak dimaksudkan secara peribadi, tetapi hanya mencerminkan ketakutan, kekecewaan dan ketidakberdayaan orang yang terjejas.
  • Jangan tawarkan lebih daripada dua pilihan (seperti makanan atau minuman) – apa-apa lagi akan mengelirukan pesakit demensia.

Model penting untuk berkomunikasi dengan penghidap demensia dipanggil pengesahan: pesakit demensia cuba dicapai di mana mereka berada, boleh dikatakan. Seseorang meninggalkan mereka dalam dunia mereka sendiri dan tidak meragui pendapat dan pandangan mereka. Oleh itu, adalah penting untuk menghargai dan mengambil serius (= pengesahan) pesakit demensia.

Sebanyak bantuan yang diperlukan – tidak lagi!

Walau bagaimanapun, adalah lebih baik untuk tidak mengambil segala-galanya dari tangan pesakit, tetapi memberinya masa untuk melakukan sesuatu sendiri. Ini bukan sahaja melatih otak, tetapi juga menghalang pesakit demensia daripada merasa dilayan seperti kanak-kanak.

Ia juga tidak begitu membantu untuk berdiri dengan tidak sabar. Pesakit demensia kemudian berasa diletakkan di bawah tekanan tambahan.

Merangsang deria

Bau biasa dari masa lalu boleh membangkitkan kenangan yang disangka telah terkubur. Ini mungkin minyak wangi ibu seseorang atau bau minyak mesin jika penghidap demensia pernah bekerja di kedai membaiki kereta.

Rangsangan deria lain (sentuhan, rasa, penglihatan) juga boleh merangsang pesakit demensia, memberi keseronokan dan membangkitkan ingatan.

Sediakan untuk kelegaan anda sendiri

Kesabaran, kekuatan, masa, pemahaman - menangani pesakit demensia adalah meletihkan dan banyak menuntut daripada ahli keluarga dan penjaga. Oleh itu, rehat dan pelepasan yang kerap adalah sangat penting.