Memori Deklaratif: Fungsi, Tugas, Peranan & Penyakit

Deklaratif memori adalah bahagian ingatan jangka panjang. Ia adalah pengetahuan memori yang terdiri daripada kandungan memori semantik tentang dunia dan kandungan memori episodik mengenai kehidupan seseorang sendiri. Amnesias mungkin terhad kepada kandungan semantik atau episodik sahaja, bergantung pada penyetempatan.

Apakah memori deklaratif?

Deklaratif memori adalah bahagian ingatan jangka panjang. Ia adalah memori pengetahuan. Selain memori jangka pendek, setiap orang mempunyai ingatan jangka panjang. Sistem memori kekal ini bukanlah entiti bersatu, tetapi sesuai dengan beberapa kapasiti penyimpanan untuk pelbagai jenis maklumat. Setakat ini, tidak ada yang diketahui mengenai batasan kapasiti memori jangka panjang. Pada asasnya, dua bentuk memori jangka panjang dibezakan, yang menyimpan maklumat yang berbeza. Memori prosedural menyimpan maklumat tingkah laku, seperti urutan tindakan atau yang dipelajari bentuk pergerakan seperti menunggang basikal. Di samping itu, terdapat memori deklaratif, yang juga dikenali sebagai memori pengetahuan. Dalam ingatan deklaratif, fakta atau peristiwa disimpan bahawa seseorang sedar dan dapat juga menghasilkan semula secara sedar. Memori deklaratif terdiri daripada dua bidang. Selain memori semantik untuk pengetahuan dunia, ia mengandungi memori episodik untuk fakta-fakta yang berkaitan dengan kehidupan seseorang. Bentuk maklumat yang berbeza saling bergantung dan disimpan dalam bentuk yang berbeza otak kawasan-kawasan.

Fungsi dan tugas

Ingatan jangka panjang bergantung pada interaksi kawasan korteks dan subkortikal otak. Terlibat dalam memori deklaratif dan dengan demikian memori pengetahuan adalah keseluruhan neocortex. Memori episodik berdasarkan terutamanya pada penglibatan korteks frontal dan temporal kanan. Memori semantik terutamanya terletak di lobus temporal. Banyak kawasan subkortikal di otak terlibat dalam proses memori deklaratif. Ini benar terutamanya untuk proses penyimpanan, yang melibatkan sistem limbic, sistem lobus temporal medial, hippocampus, dan kawasan bersebelahan. Struktur yang terlibat dikumpulkan dalam rangkaian neuron Papez. Ingatan pada asasnya berdasarkan keplastikan neuron. Kandungan memori disimpan ke sambungan neuron dan dengan itu disimpan dalam memori. Oleh itu, kandungan memori memori deklaratif pada dasarnya sesuai dengan kecekapan sinaptik rangkaian neuron tertentu. Memori deklaratif bertanggungjawab bukan sahaja untuk menyimpan pengetahuan, tetapi juga untuk pengekodan dan pengambilannya. Memori semantik melaksanakan tugas-tugas ini berkaitan dengan maklumat fakta mengenai dunia. Sebaliknya, ingatan episodik diberi episod dan rantai peristiwa tertentu dari kehidupan seseorang. Kandungan memori deklaratif dikodkan dalam konteks dalam memori semantik dan episodik dan diambil dengan cara yang sama. Kandungan memori episodik dengan itu menggunakan kandungan memori semantik memori deklaratif, tetapi melampaui kandungan tersebut kerana rujukan peribadi. Oleh itu, komponen saraf dalam memori episodik sesuai dengan rangkaian luas otak kortikal dan subkortikal yang melintasi rangkaian memori semantik. Berbeza dengan memori semantik, memori episodik tidak mengandungi "fakta-fakta keras" tetapi sebahagian besarnya terdiri dari persepsi deria dan emosi yang dikumpulkan seseorang pada saat tertentu dalam hidupnya. Sebaliknya, ingatan semantik menyimpan pengetahuan objektif mengenai dunia. Sebilangan saintis berpendapat bahawa bahagian episodik dari memori deklaratif adalah eksklusif untuk manusia dalam bentuk ini.

Penyakit dan penyakit

Berkaitan dengan ingatan, fenomena patologi utama yang harus ditekankan adalah amnesia. Amnesia boleh dalam pelbagai bentuk dan bergantung pada kawasan otak yang rosak dalam setiap kes. Dalam gangguan memori semantik seperti ini, kandungan memori jangka panjang yang tersimpan dari memori deklaratif semantik terjejas. Dalam kes-kes individu, ini termasuk, misalnya, pengetahuan profesional, penyimpanan makna kata atau hubungan persatuan konseptual. Oleh kerana kawasan otak yang berlainan bertanggungjawab untuk kandungan memori semantik dan episodik, pesakit dengan semantik amnesia mungkin mempunyai ingatan episodik atau autobiografi yang utuh. Dalam kes amnesia seperti itu, lesi lobus temporal biasanya terdapat, sehingga hanya sebahagian ingatan semantik yang terkena gangguan tersebut. Selain trauma, penyakit otak-organik degeneratif seperti Demensia Alzheimer boleh mempengaruhi memori semantik. Bahkan lebih kerap daripada gangguan ingatan semantik, kerosakan otak-organik membawa kepada penurunan memori anterograde. Pesakit dengan amnesia ini sukar untuk mengingati peristiwa harian, nama peribadi, dan pengetahuan fakta baru. Amnesia anterograde berlaku terutamanya dalam konteks gangguan neurologi otak atau psikiatri. Selain trauma, gangguan peredaran otak, strok, hipoksia, atau penyakit otak yang meradang boleh menjadi penyebabnya. Dalam kebanyakan kes, penyebab utama adalah lesi tempatan sistem hippocampal, yang mengakibatkan penurunan potensi jangka panjang oleh gangguan fungsi hippocampus atau menyebabkan keterkaitan pengetahuan baru dan kandungan memori yang ada tidak mencukupi. Gangguan ingatan disosiatif harus dibezakan dari bentuk amnesia ini, yang semata-mata bersifat psikologi dan dalam kebanyakan kes mempengaruhi terutamanya maklumat peribadi, terutamanya mengenai peristiwa tekanan psikologi. Jurang ingatan tidak berterusan dalam bentuk amnesia ini, tetapi bergantung pada hari. Dalam beberapa kes, gangguan ingatan disosiatif menampakkan dirinya memberitahu kehilangan identiti sepenuhnya. Kes penyakit yang sering disebut berkaitan dengan amnesia memori deklaratif adalah kes HM pesakit. Dia menjalani dua hala hippocampus penyingkiran untuk terapi teruk epilepsi. Nya epilepsi disembuhkan oleh operasi tersebut. Namun, setelah operasi dia menunjukkan bentuk yang teruk amnesia anterograde dan tidak lagi dapat memasukkan pengetahuan baru ke dalam ingatan deklaratifnya. Walau bagaimanapun, kandungan memori yang diperoleh sebelumnya tetap utuh.