Definisi / Anatomi | Latihan diastasis rektus

Definisi / Anatomi

Seseorang bercakap tentang diastasis rektus apabila otot perut lurus menyimpang pada garis pemisah berseratnya. The otot perut dilekatkan pada plat berserat tisu penghubung, linea alba. Ia memanjang dari sternum kepada tulang kemaluan dan terletak di sekitar dan di antara dua perut otot perut lurus (M. rectus abdominis).

Serong otot perut terpancar ke linea alba dari bawah. Dinding perut anterior agak lemah di bahagian ini, sehingga ketika otot-otot diregangkan, misalnya disebabkan oleh berat badan berlebihan or mengandung, celah dibuat yang tidak lagi stabil oleh otot yang bergerak terpisah. Ini boleh memanjang dari tepi bawah sternum di atas pusar ke tulang kemaluan dan selebar 10 sentimeter.

Walau bagaimanapun, selalunya kawasan sekitar pusar terjejas. Pada waktu rehat, diastasis rektus biasanya dirasakan sebagai celah selebar jari. Terutama dalam keadaan tertekan (misalnya mengangkat), titik lemah dapat menyebabkan organ membonjol, yang kemudian menjadi menggelembung di bawah kulit, terutama ketika bersenam.

Ringkasan

Diastasis rektus, yang lurus otot perut, otot rektus abdominis, bergerak terpisah. Hasilnya adalah jurang antara otot perut, yang dalam kes paling ekstrem boleh sampai 10 cm, dipisahkan dari organ hanya dengan nipis tisu penghubung struktur dan kulit tisu penghubung rongga organ. Ini boleh menyebabkan penonjolan bahagian organ.

Semasa mengandung, kanak-kanak boleh kelihatan seperti kontur di uterus. Diastasis rektus, otot-otot menjadi lemah dan kekurangan sokongannya dapat menyulitkan kelahiran. Penyebab diastasis rektus yang paling biasa adalah mengandung.

Obesiti juga boleh menyebabkan diastasis rektus. Dalam kebanyakan kes, program senaman yang kerap untuk menguatkan otot perut membantu memperbaiki diastasis rektus. Jarang dan hanya dalam kes jambatan organ yang rumit, diastasis rektus diperbetulkan secara pembedahan dengan menjahit otot perut.