Kecelaruan

Delir (Latin delirare = menjadi gila atau de lira ire = untuk keluar dari landasan kereta api atau landasan; ICD-10-GM F05.-: Delirium alkohol atau bahan psikotropik lain; ICD-10-GM F10.4: Gangguan mental dan tingkah laku disebabkan oleh alkohol, sindrom penarikan dengan kecelaruan; ICD-11-GM F10.4: Gangguan mental dan tingkah laku disebabkan oleh opioid, sindrom penarikan dengan kecelaruan; ICD-10-GM F12. 4: Gangguan mental dan tingkah laku kerana kanabinoid, sindrom penarikan dengan kecelaruan; ICD-10-GM F13.4: Gangguan mental dan tingkah laku kerana ubat penenang atau hipnotik, sindrom penarikan dengan kecelaruan; ICD-10-GM F14. 4: Gangguan mental dan tingkah laku kerana kokain, sindrom penarikan dengan kecelaruan; ICD-10-GM F15.4: Gangguan mental dan tingkah laku kerana yang lain perangsang, Termasuk kafein, sindrom penarikan dengan kecelaruan; ICD-10-GM F16.4: Gangguan mental dan tingkah laku akibat halusinogen, sindrom penarikan dengan kecelaruan; ICD-10-GM F17.4: Gangguan mental dan tingkah laku kerana tembakau, sindrom penarikan dengan kecelaruan; ICD-10-GM F18. 4: Gangguan mental dan tingkah laku kerana pelarut yang tidak menentu, sindrom penarikan dengan kecelaruan; ICD-10-GM F19.0: Gangguan mental dan tingkah laku kerana penggunaan banyak bahan dan penggunaan bahan psikotropik lain, Keracunan akut [intoksikasi akut]; ICD-10-GM F19.1: Gangguan mental dan tingkah laku kerana penggunaan pelbagai bahan dan penggunaan bahan psikotropik lain, Penggunaan yang berbahaya; ICD-10-GM F19. 2: Gangguan mental dan tingkah laku yang disebabkan oleh penggunaan pelbagai bahan dan penggunaan bahan psikotropik lain, sindrom Ketergantungan; ICD-10-GM F19.3: Gangguan mental dan tingkah laku yang disebabkan oleh penggunaan pelbagai bahan dan penggunaan bahan psikotropik lain, sindrom Pengeluaran; ICD-10-GM F19.4: Gangguan mental dan tingkah laku yang disebabkan oleh banyak penggunaan bahan dan penggunaan bahan psikotropik lain, sindrom Pengeluaran dengan delirium) merujuk kepada keadaan kekeliruan yang akut. Terdapat penurunan kognisi yang agak akut. Delir boleh dicetuskan oleh pelbagai penyakit dan juga oleh pelbagai bahan seperti alkohol or dadah. Delir adalah perkara biasa keadaan, terjadi pada lebih dari 80% pesakit di hospital, bergantung pada penyebab dan pelanggan. Pada pesakit rawatan intensif, ia adalah penyakit psikiatri akut yang paling biasa. Namun, sehingga satu pertiga daripada mereka yang terjejas, diagnosis kecelaruan tidak dikenali. Dalam keadaan pesakit luar, kecelaruan berlaku terutamanya di kemudahan kejururawatan dan pada pesakit pramatang. Seseorang dapat membezakan bentuk kecelaruan berikut mengikut kod ICD-10-GM:

 • Kecelaruan tanpa demensia (ICD-10-GM F05.0).
 • Delirium dengan demensia (ICD-10-GM F05.1)
 • Bentuk kecelaruan lain (ICD-10-GM F05.8)
  • Delirium dengan etiologi bercampur
  • Delir selepas operasi
 • Delirium tidak ditentukan (ICD-10-GM F05.9)
 • Gangguan mental dan tingkah laku kerana pelbagai bahan dengan sindrom penarikan dengan kecelaruan (ICD-10-GM F10.4-ICD-10-GMF19.4)

Delir hipoaaktif dapat dibezakan daripada delir hiperaktif:

 • Kecelaruan hypoactive - dicirikan oleh kekurangan pergerakan, kelesuan, mengantuk (orang yang terkena mengantuk tetapi bertindak balas terhadap rangsangan luaran seperti bertindak balas) dan sedikit sentuhan spontan; terutamanya dalam keracunan candu; pada pesakit tua ini adalah bentuk yang lebih biasa
 • Delirium hiperaktif - dicirikan oleh pergolakan psikomotor terhadap pergolakan, pergolakan (kegelisahan morbid), peningkatan kerengsaan (peningkatan kerengsaan), kegelisahan, halusinasi, dan tanda-tanda vegetatif; terutamanya dalam pengambilan alkohol

Delirium boleh berlangsung dari beberapa jam hingga beberapa bulan. Dalam bidang operasi, perbezaan mesti dibuat antara:

Delirium tremens (delirium pengambilan alkohol) boleh diklasifikasikan sebagai bentuk khas:

Nisbah jantina: lelaki lebih cenderung mengalami kecelaruan pada usia tua kerana peningkatan penyalahgunaan alkohol (penyalahgunaan alkohol). Puncak frekuensi: kanak-kanak berumur 65 tahun, kira-kira 20% hadir dengan kecelaruan semasa kemasukan ke hospital. Kelaziman (kejadian penyakit) berkisar antara 14-56% pada pesakit di hospital (di Jerman). Kursus dan prognosis: Kursus dan prognosis bergantung kepada penyebab kecelaruan. Dengan meningkatnya usia, delirium dikaitkan dengan kematian yang jauh lebih tinggi (jumlah kematian, berbanding dengan jumlah penduduk yang berminat) sebanyak 10-65% (berbanding dengan pesakit yang tidak mengigau pada usia yang sama).