Penyampaian: Fungsi, Tugas & Penyakit

Istilah bersalin merujuk kepada proses kelahiran yang berlaku pada akhir a mengandung. Setelah rata-rata 266 hari, janin meninggalkan badan ibu. Proses kelahiran semula jadi dapat dibahagikan kepada empat peringkat.

Apa itu kelahiran anak?

Istilah bersalin merujuk kepada proses kelahiran yang berlaku pada akhir a mengandung. Melahirkan boleh berlangsung selama beberapa jam dan menunjukkan perkembangan fasa. Bagi wanita yang melahirkan untuk pertama kalinya, dianggap memakan masa sekitar tiga belas jam. Bagi wanita yang sudah menjadi ibu, kelahiran secara purata mengambil masa selama lapan jam. Kelahiran bermula dengan fasa pembukaan, diikuti dengan fasa peralihan dan pengusiran dan akhirnya fasa selepas bersalin. Sebilangan besar penghantaran di Jerman berlaku di bilik bersalin di hospital. Mungkin juga melahirkan di pusat kelahiran atau di rumah. Dalam kebanyakan kes, kelahiran berlaku tanpa komplikasi. Intervensi perubatan, misalnya, dengan ubat, maharaja atau sayatan perineum jarang diperlukan.

Fungsi dan tugas

Kelahiran manusia bermula dengan fasa pembukaan. Tidak Teratur pengecutan muncul. Ini awal pengecutan, yang berlaku sekitar dua hingga tiga kali setiap setengah jam, menyebabkan serviks untuk memendekkan dan serviks untuk melebar. Sekiranya air belum pecah sebelum peringkat pembukaan, ia akan melakukannya sekarang. Kekerapan pengecutan meningkat ketika mereka berkembang sehingga kemudian terdapat sekitar dua hingga tiga kontraksi dalam 10 minit, dengan satu kontraksi berlangsung sekitar satu minit. Sudah di fasa pembukaan, bayi ditolak ke arah pelvis. Sepertiga terakhir dari fasa pembukaan disebut fasa peralihan. Pengecutan sekarang lebih kerap berlaku dan disertai dengan lebih kuat kesakitan. Pada fasa peralihan, bayi juga berpusing sehingga wajahnya diarahkan ke arah tulang ekor. Apabila serviks terbuka dengan cukup, kira-kira lapan hingga sepuluh sentimeter, kelahiran sebenarnya bermula, iaitu fasa pengusiran - kerana ia disebut tidak sensitif. Penguncupannya sekarang sangat kuat dan tidak teratur. Dorongan yang disebut mendesak kini dicetuskan pada wanita itu. Ini disebabkan oleh tekanan bayi kepala pada usus ibu. Wanita itu menyokong proses kelahiran dengan rahimnya dan otot perut kerana desakan yang mendesak ini. Pengecutan mungkin disertai oleh loya. Selepas beberapa kontraksi, bayi itu kepala mendorong melalui saluran kelahiran dan akhirnya muncul. Sekarang bayi bertukar 90 ° C sekali lagi sehingga seluruh badan dapat mengikuti tanpa masalah. Dalam tempoh selepas bersalin, penghantaran plasenta dan juga kantung ketuban mengambil tempat. Ini diikuti dengan pemeriksaan untuk memastikan bahawa kelahiran selesai, kerana masih tinggal plasenta ditinggalkan di uterus boleh menyebabkan pendarahan atau jangkitan selepas bersalin. Sekiranya bahagian-bahagian selepas kelahiran hilang, pengikisan dilakukan. Selepas melahirkan anak, anak itu dijaga dan biasanya dapat segera pergi ke ibu untuk hubungan pertama. Ini penting untuk apa yang disebut ikatan, iaitu ikatan antara ibu dan anak. Apa-apa air mata perineum yang mungkin berlaku semasa kelahiran kemudian dijaga atau, jika perlu, dijahit.

Penyakit dan keluhan

Walaupun kelahiran biasanya berlaku secara semula jadi tanpa masalah, komplikasi boleh berlaku. Faktor-faktor risiko yang mungkin menjadikan kelahiran semula jadi mustahil termasuk keguguran or kelahiran mati pada kehamilan sebelumnya, kehamilan kembar dan berganda, kencing manis pada wanita hamil, ketidaksesuaian rhesus, dan awal (di bawah 18 tahun) atau lewat (lebih dari 35 tahun) melahirkan anak. Dadah, alkohol dan penggunaan rokok juga boleh membawa kepada komplikasi sebelum dan semasa melahirkan. Komplikasi yang paling kerap mengancam nyawa semasa melahirkan anak adalah trombosis dengan berikutnya embolisme. Di sini, berat badan berlebihan wanita dan wanita dengan tekanan darah tinggi sangat berisiko: Sekiranya darah beku terbentuk di kaki urat semasa trombosis bergerak ke paru-paru, jantung kegagalan boleh berlaku. Walau bagaimanapun, sebuah embolisme bukan sahaja boleh disebabkan oleh a darah gumpalan; cecair amnion juga boleh memasuki aliran darah wanita dan kemudian membawa kepada cecair amniotik yang dipanggil embolisme di paru-paru. Selepas bersalin secara pembedahan, risiko cecair amnion embolisme meningkat. Pendarahan juga menimbulkan risiko semasa melahirkan. Dalam kes yang jarang berlaku, pendarahan berat berlaku ketika plasenta melepaskan diri. Risiko pendarahan meningkat ketika anak kembar dilahirkan atau ketika anak-anak dilahirkan sangat besar. Sekiranya pendarahan berterusan untuk masa yang lama, terdapat risiko kegagalan peredaran darah. Dalam kes yang teruk, yang uterus malah terpaksa dikeluarkan. Sekiranya darah tekanan telah meningkat selama mengandung, tekanan darah krisis boleh berlaku semasa melahirkan, dengan peningkatan yang teruk nilai tekanan darah. Ini juga dikenali sebagai gestosis. Ini disertai oleh loya, muntah atau juga sawan. Gestosis boleh mengancam nyawa kerana komplikasi seperti strok, jantung serangan atau pecahnya kulit arteri dengan risiko pendarahan. Sekiranya bakteria atau lain-lain patogen memasuki badan ibu selepas atau semasa proses kelahiran, nifas demam (juga dikenali sebagai demam anak) boleh berkembang. Ini adalah sepsis, Atau darah keracunan, dengan jenis A streptokokus. nifas demam menunjukkan gejala yang tidak spesifik seperti demam tinggi, sakit anggota badan, dan keletihan. Sekiranya tidak dirawat, jangkitan akan menyebabkan kejutan dan kematian seterusnya. Komplikasi berbahaya bagi kanak-kanak itu tali pusat ikatan. Ini adalah ketika tali pusat membalut bayi leher semasa proses kelahiran. Terdapat risiko mencekik dengan kekurangan bekalan ke otak. Hasilnya boleh menjadi kecacatan fizikal dan / atau mental kanak-kanak yang teruk. Putaran anak yang salah atau tidak ada juga boleh membawa kepada kesukaran semasa bersalin. Kedudukan yang salah boleh menyebabkan kelewatan proses kelahiran atau bahkan penangkapan kelahiran. Sekiranya berlaku persalinan yang terhalang, a bahagian cesarean diperlukan untuk melahirkan bayi dengan baik kesihatan.