Demam dengan sakit anggota badan

Apa demam dengan anggota badan yang sakit?

If demam berlaku bersama-sama dengan anggota badan yang sakit, ini sering menunjukkan jangkitan. Ini boleh menjadi penyebab bakteria, virus atau parasit. Gejala adalah ungkapan pergaduhan antara sistem imun dan patogen.

Kesakitan pada anggota badan atau otot disebabkan oleh sel-sel imun yang menghasilkan perantara keradangan tertentu (mis prostaglandin) yang mengaktifkan sistem imun. Namun, pada masa yang sama, zat utusan ini juga menurunkan kesakitan ambang, itulah sebabnya pesakit mempunyai sensasi kesakitan yang meningkat. Demam juga merupakan reaksi dari sistem imun untuk mempercepat proses pertahanan tertentu. Selain itu, terdapat patogen yang kurang mampu membiak pada suhu tinggi. Demam oleh itu adalah tindak balas yang wajar dari tubuh yang tidak semestinya memerlukan penggunaan agen antipiretik.

Punca demam dengan anggota badan yang sakit

Seperti disebutkan di atas, gabungan demam dan sakit anggota badan biasanya merupakan tanda jangkitan. Ini boleh disebabkan oleh bakteria, virus atau parasit. Pencetus yang paling biasa adalah virus yang menyebabkan selesema atau klasik selesema.

Mereka biasanya dihantar oleh jangkitan titisan (misalnya bersin) dan oleh itu merebak dengan cepat ketika orang-orang bersama-sama di tempat yang terkurung, misalnya di sebuah kereta jalan raya yang sesak. Dalam kes yang nyata selesema, demam biasanya jauh lebih tinggi daripada dengan selesema dangkal. Patogen bakteria juga dapat dibayangkan.

Berbeza dengan virus, yang mana seseorang hanya dapat merawat secara simptomatik (simptomnya dapat diatasi tetapi penyebabnya tidak dapat dihilangkan), bakteria boleh dibunuh dengan antibiotik. Walau bagaimanapun, jangkitan bakteria - seperti jangkitan virus - juga boleh sembuh dengan sendirinya. Penggunaan antibiotik oleh itu harus dipertimbangkan dengan teliti oleh doktor yang merawat.

Parasit agak jarang berlaku di garis lintang kita sebagai pencetus jangkitan, tetapi tidak boleh diabaikan. Minat khusus ditunjukkan pada pesakit yang mengadu demam dengan sakit anggota badan dan yang baru-baru ini berada di luar negara atau mempunyai hubungan dengan orang yang pernah ke luar negara. Malaria, misalnya, boleh menyebabkan selesemaseperti gejala seperti demam dan otot kesakitan.

Selsema disebabkan oleh virus. Seperti disebutkan di atas, demam dan sakit anggota badan juga boleh disebabkan oleh bakteria atau parasit. Sebab lain yang mungkin menyebabkan demam dan sakit anggota badan ialah penyakit reumatik.

Penyebab ini agak jarang dibandingkan dengan selesema, tetapi harus dipertimbangkan jika gejala berlanjutan untuk jangka waktu yang lebih lama (lebih dari 3 minggu). Penyakit rematik mengekspresikan diri pada awal berdasarkan gejala umum yang tidak spesifik. Ini boleh: Penyakit sendi dapat dibezakan dengan lebih baik daripada sebab-sebab lain yang mungkin berlaku sebaik sahaja aduan sendi biasa dimasukkan.

Ini biasanya lebih teruk pada waktu pagi dan bertambah baik sepanjang hari (kekejangan pagi). Pada awalnya mereka biasanya berlaku di satu sisi di kawasan metacarpals. Sekiranya hanya salah satu daripada dua gejala yang berlaku, iaitu demam atau sakit anggota badan sahaja, ada kemungkinan yang berbeza.

 • Kelonggaran
 • Kadang-kadang demam
 • Berpeluh malam
 • Sakit otot

Alergi selalunya tidak dapat dikenal pasti dengan segera. Gejalanya sangat serupa dengan selesema. Walaupun alergi biasanya tidak menyebabkan demam atau sakit anggota badan, ia boleh menyebabkan, misalnya, sakit:

 • Menghidu dan bersin
 • batuk
 • Kelonggaran

Migrain merujuk kepada sakit kepala yang berlaku dalam serangan.

Gejalanya tidak termasuk demam dan sakit anggota badan. Dalam aspek lain, gejala juga tidak menyerupai jangkitan, selain keletihan. Gejala migrain biasa adalah:

 • Sakit kepala di satu atau kedua-dua belah pihak
 • Loya and muntah-muntah
 • Kesukaran tumpuan
 • Gangguan penglihatan