Demensia: Bentuk, Gejala, Rawatan

Gambaran ringkas

  • Bentuk utama demensia: Penyakit Alzheimer (45-70% daripada semua demensia), Demensia vaskular (15-25%), Demensia badan Lewy (3-10%), Demensia frontotemporal (3-18%), Bentuk campuran (5- 20%).
  • Gejala: Dalam semua bentuk demensia, terdapat kehilangan keupayaan mental jangka panjang. Gejala lain dan kursus yang tepat berbeza-beza bergantung pada bentuk demensia.
  • Terjejas: Terutamanya mereka yang berumur lebih dari 65 tahun. Pengecualian: demensia frontotemporal, yang bermula sekitar umur 50 tahun. Kebanyakan pesakit demensia adalah wanita, kerana secara purata mereka hidup lebih lama daripada lelaki.
  • Punca: Demensia primer (seperti Alzheimer) adalah penyakit bebas di mana sel-sel saraf di otak secara beransur-ansur mati - sebab yang tepat untuk ini tidak diketahui. Demensia sekunder mungkin disebabkan oleh penyakit lain (seperti ketagihan alkohol, gangguan metabolik, keradangan) atau ubat-ubatan.
  • Rawatan: ubat, langkah bukan ubat (seperti terapi pekerjaan, terapi tingkah laku, terapi muzik, dll.).

Apakah demensia?

Istilah demensia tidak merujuk kepada penyakit tertentu, tetapi kepada kejadian bersama gejala tertentu (= sindrom), yang boleh mempunyai pelbagai punca. Secara keseluruhan, istilah ini merangkumi lebih daripada 50 bentuk penyakit (seperti penyakit Alzheimer dan demensia vaskular).

Lazim kepada semua bentuk demensia ialah kemerosotan ingatan, pemikiran dan/atau fungsi otak yang berterusan atau progresif. Selalunya, gejala lain (seperti dalam tingkah laku interpersonal) juga hadir.

Demensia primer dan sekunder

Istilah "demensia primer" merangkumi semua bentuk demensia yang merupakan gambaran klinikal bebas. Mereka berasal dari otak, di mana semakin banyak sel saraf mati.

Demensia primer yang paling biasa (dan secara amnya demensia yang paling biasa) ialah penyakit Alzheimer. Demensia vaskular mengikuti di tempat kedua. Bentuk utama demensia yang lain termasuk demensia frontotemporal dan badan Lewy.

Terdapat juga bentuk campuran proses penyakit demen, terutamanya bentuk campuran penyakit Alzheimer dan demensia vaskular.

Pseudodementia bukanlah demensia "sebenar" dan oleh itu tidak tergolong dalam bentuk demensia primer atau sekunder. Ia adalah gejala - biasanya kemurungan besar.

Demensia kortikal dan subkortikal

Satu lagi klasifikasi corak penyakit adalah berdasarkan tempat perubahan berlaku di otak: Demensia kortikal dikaitkan dengan perubahan dalam korteks serebrum (Latin: cortex cerebri). Ini adalah kes, sebagai contoh, dalam penyakit Alzheimer dan demensia frontotemporal.

Demensia subkortikal, sebaliknya, merujuk kepada demensia dengan perubahan di bawah korteks atau di lapisan otak yang lebih dalam. Ini termasuk, sebagai contoh, encephalopathy arteriosclerotic subkortikal (SAE), satu bentuk demensia vaskular.

Sindrom demensia

Istilah Sindrom Dementia sering disamakan dengan "demensia". Ia difahamkan bermaksud kemerosotan intelek umum, contohnya, gangguan ingatan dan orientasi serta gangguan pertuturan. Dari masa ke masa, personaliti pesakit juga sering berubah.

Pseudodementia mesti dibezakan daripada sindrom demensia. Istilah ini merangkumi gangguan prestasi otak sementara yang dipura-pura oleh perencatan pemikiran dan pemacu. Selalunya, pseudodementia berkembang dalam konteks kemurungan yang teruk. Sekiranya kemurungan dirawat dengan betul, gejala pseudodementia biasanya akan berkurangan.

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang demensia dan pseudodementia, lihat artikel Sindrom Demensia.

Nyanyuk dan nyanyuk

Sindrom demensia

Istilah Sindrom Dementia sering disamakan dengan "demensia". Ia difahamkan bermaksud kemerosotan intelek umum, contohnya, gangguan ingatan dan orientasi serta gangguan pertuturan. Dari masa ke masa, personaliti pesakit juga sering berubah.

Pseudodementia mesti dibezakan daripada sindrom demensia. Istilah ini merangkumi gangguan prestasi otak sementara yang dipura-pura oleh perencatan pemikiran dan pemacu. Selalunya, pseudodementia berkembang dalam konteks kemurungan yang teruk. Sekiranya kemurungan dirawat dengan betul, gejala pseudodementia biasanya akan berkurangan.

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang demensia dan pseudodementia, lihat artikel Sindrom Demensia.

Nyanyuk dan nyanyuk

Baca lebih lanjut mengenai gejala, punca, diagnosis dan rawatan bentuk demensia yang paling biasa ini dalam artikel penyakit Alzheimer.

Demensia vaskular

Demensia vaskular adalah akibat gangguan peredaran darah di otak. Ia sering menunjukkan simptom demensia yang serupa dengan penyakit Alzheimer. Walau bagaimanapun, gambaran klinikal yang tepat dalam demensia vaskular bergantung pada di mana di otak pesakit gangguan peredaran darah berlaku dan betapa jelasnya ia.

Gejala yang mungkin termasuk masalah dengan pendengaran yang penuh perhatian, pertuturan yang koheren dan orientasi. Tanda-tanda demensia ini juga terdapat dalam penyakit Alzheimer, tetapi ia sering berlaku lebih awal dan lebih teruk dalam demensia vaskular. Di samping itu, ingatan boleh dipelihara lebih lama dalam Demensia Vaskular.

Tanda-tanda Demensia Vaskular lain yang mungkin termasuk gangguan gaya berjalan, perlahan, gangguan pengosongan pundi kencing, masalah tumpuan, perubahan watak, dan gejala psikiatri seperti kemurungan.

Lewy Body Dementia

Demensia badan Lewy juga menunjukkan gejala demensia yang serupa dengan penyakit Alzheimer. Walau bagaimanapun, ramai pesakit menunjukkan halusinasi (ilusi deria) pada peringkat awal penyakit. Sebagai balasan, ingatan biasanya dipelihara lebih lama daripada penyakit Alzheimer.

Di samping itu, ramai penghidap demensia badan Lewy menunjukkan gejala penyakit Parkinson. Ini termasuk pergerakan kaku, gegaran yang tidak disengajakan dan postur yang tidak stabil. Inilah sebabnya mereka yang terjejas kerap bergoyang dan jatuh.

Satu lagi ciri bentuk demensia ini ialah keadaan fizikal dan mental pesakit kadangkala berubah-ubah dengan banyaknya. Kadang-kadang, mereka yang terjejas adalah giat dan terjaga, kemudian sekali lagi keliru, keliru dan introvert.

Baca lebih lanjut mengenai gejala, punca, diagnosis dan rawatan bentuk demensia ini dalam artikel Lewy body dementia.

Demensia frontotemporal

Disebabkan oleh tingkah laku yang ketara dan antisosial ramai pesakit, gangguan mental sering kali pertama disyaki dan bukannya demensia. Hanya pada peringkat lanjut penyakit Pick, gejala demensia tipikal seperti masalah ingatan muncul. Di samping itu, pertuturan pesakit menjadi lemah.

Baca lebih lanjut mengenai simptom, punca, diagnosis dan rawatan bentuk demensia yang jarang berlaku ini dalam artikel demensia Frontotemporal.

Perbezaan: Penyakit Alzheimer & demensia jenis lain

"Apakah perbezaan antara Alzheimer & demensia?" Ini adalah soalan yang sesetengah penghidap dan saudara-mara mereka bertanya kepada diri mereka sendiri, dengan mengandaikan bahawa mereka berhadapan dengan dua gambar klinikal yang berbeza. Sebenarnya, bagaimanapun, Alzheimer adalah - seperti yang telah disebutkan di atas - hanya satu bentuk demensia, dan setakat ini yang paling biasa. Oleh itu, soalan yang betul ialah apakah perbezaan antara Alzheimer dan bentuk demensia lain - seperti demensia vaskular.

Begitu banyak untuk teori - tetapi amalan sering kelihatan agak berbeza. Setiap demensia boleh berkembang secara berbeza dari pesakit ke pesakit, yang menjadikannya sukar untuk membezakan antara pelbagai bentuk penyakit. Di samping itu, terdapat bentuk campuran, seperti Alzheimer dan demensia vaskular. Mereka yang terjejas menunjukkan ciri-ciri kedua-dua bentuk demensia, itulah sebabnya diagnosis selalunya sukar.

Baca lebih lanjut mengenai persamaan dan perbezaan antara bentuk penting demensia dalam artikel Perbezaan antara Alzheimer dan demensia?

Demensia: Punca dan faktor risiko

Dalam kebanyakan kes demensia, ia adalah penyakit utama (demensia primer), iaitu penyakit bebas yang berasal dari otak: Pada mereka yang terjejas, sel-sel saraf secara beransur-ansur mati dan sambungan antara sel-sel saraf terputus. Doktor merujuk kepada ini sebagai perubahan neurodegeneratif. Punca sebenar berbeza-beza bergantung kepada bentuk demensia primer dan selalunya tidak difahami sepenuhnya.

Demensia Alzheimer: Punca

Tidak diketahui dengan tepat mengapa plak terbentuk. Jarang - dalam kira-kira satu peratus kes - puncanya adalah genetik: perubahan dalam bahan genetik (mutasi) membawa kepada pembentukan plak dan permulaan penyakit. Mutasi sedemikian menjadikan demensia Alzheimer sebagai keturunan. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, ia tidak diketahui dengan tepat mengapa seseorang mempunyai penyakit Alzheimer.

Demensia vaskular: Punca

Dalam demensia vaskular, gangguan peredaran darah di otak membawa kepada kematian sel saraf. Sebagai contoh, ia mungkin disebabkan oleh beberapa strok kecil (disebabkan oleh oklusi vaskular) yang berlaku serentak atau pada masa yang berbeza dalam satu kawasan otak (“demensia multi-infark”). Kadangkala demensia vaskular juga berkembang berdasarkan pendarahan serebrum yang besar, seperti pada pesakit hipertensi.

Penyebab demensia vaskular yang kurang biasa termasuk keradangan vaskular dan gangguan genetik.

Demensia badan Lewy: Punca

Demensia frontotemporal: Punca

Dalam demensia frontotemporal, sel-sel saraf di lobus frontal dan temporal serebrum secara beransur-ansur mati. Sekali lagi, puncanya sebahagian besarnya tidak diketahui. Dalam sesetengah kes, kes penyakit adalah genetik.

Demensia sekunder: Punca

Demensia sekunder yang jarang berlaku disebabkan oleh penyakit atau ubat lain. Contohnya, mereka boleh dicetuskan oleh ketagihan alkohol, gangguan tiroid, penyakit hati, jangkitan (cth., ensefalitis HIV, neuroborreliosis), atau kekurangan vitamin. Ubat-ubatan juga boleh menyebabkan demensia.

Faktor risiko untuk demensia

Umur lanjutan dan kecenderungan genetik yang sepadan meningkatkan risiko demensia. Faktor risiko lain termasuk tekanan darah tinggi, diabetes mellitus, aritmia jantung, kolesterol tinggi, kemurungan, kecederaan craniocerebral, merokok, pengambilan alkohol yang berlebihan dan obesiti.

Demensia: pemeriksaan dan diagnosis

Melupakan perkara lebih kerap pada usia tua tidak semestinya membimbangkan. Walau bagaimanapun, jika kealpaan anda berterusan selama berbulan-bulan atau meningkat, anda harus berjumpa doktor keluarga anda. Dia boleh merujuk anda kepada pakar (amalan neurologi atau klinik pesakit luar ingatan) jika demensia disyaki.

Temu bual sejarah perubatan

Doktor akan bertanya terlebih dahulu tentang simptom dan kesihatan umum anda. Dia juga akan bertanya sama ada anda mengambil sebarang ubat dan jika ya, yang mana. Ini kerana banyak ubat boleh memburukkan prestasi otak secara sementara atau kekal. Semasa perbincangan sejarah perubatan ini, doktor juga akan memberi perhatian kepada sejauh mana anda boleh menumpukan perhatian pada perbualan.

Selalunya, doktor juga bercakap dengan saudara terdekat. Dia bertanya kepada mereka, sebagai contoh, sama ada pesakit lebih gelisah atau agresif daripada sebelumnya, sangat aktif pada waktu malam atau mempunyai khayalan deria.

Ujian demensia kognitif

Ujian jam

Ujian jam membantu untuk mengesan demensia pada peringkat awal. Walau bagaimanapun, ia sentiasa digabungkan dengan ujian lain untuk tujuan ini: Keputusan ujian jam sahaja tidak mencukupi untuk diagnosis.

Prosedur ujian jam agak mudah: Anda harus menulis nombor 1 hingga 12 dalam bulatan, kerana ia disusun pada muka jam. Di samping itu, anda harus melukis jarum jam dan minit dengan cara yang menghasilkan masa tertentu (contohnya, 11:10 a.m.).

Semasa penilaian, doktor memeriksa, sebagai contoh, sama ada nombor dan tangan dilukis dengan betul dan digit boleh dibaca dengan jelas. Daripada kesilapan dan penyelewengan, dia boleh membuat kesimpulan bahawa demensia mungkin ada. Sebagai contoh, orang yang mengalami demensia yang baru mula sering meletakkan jarum minit dengan betul, tetapi jarum jam dengan betul.

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai prosedur ujian ini dalam artikel Tonton ujian.

MMST

Pada akhir ujian, semua mata yang dijaringkan ditambah bersama. Keterukan demensia dianggarkan berdasarkan keputusannya. Berkenaan dengan Alzheimer - setakat ini bentuk demensia yang paling biasa - perbezaan dibuat antara peringkat demensia berikut:

  • MMST 20 hingga 26 mata: demensia Alzheimer ringan
  • MMST 10 hingga 19 mata: demensia Alzheimer sederhana/sederhana
  • MMST <10 mata: demensia Alzheimer yang teruk

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang proses dan pemarkahan "Ujian Status Mini-Mental", lihat artikel MMST.

DemTect

Singkatan DemTect bermaksud "Pengesanan Demensia". Ujian kira-kira sepuluh minit memeriksa pelbagai kebolehan kognitif seperti ingatan. Sepuluh istilah dibacakan kepada anda (anjing, lampu, pinggan, dll.), yang kemudian anda perlu ulangi. Perintah itu tidak penting. Ujian mengira berapa banyak istilah yang anda dapat ingat.

Mata diberikan untuk setiap tugasan. Pada akhir ujian, anda menambah semua mata. Keputusan keseluruhan boleh digunakan untuk menganggarkan sama ada dan sejauh mana prestasi kognitif anda terjejas.

Baca lebih lanjut mengenai prosedur ujian ini dalam artikel DemTect

Pemeriksaan fizikal

Pemeriksaan fizikal adalah penting untuk menolak penyakit lain sebagai punca gejala demensia yang disyaki. Ia juga membantu untuk menentukan keadaan fizikal anda. Sebagai contoh, doktor mengukur tekanan darah anda, memeriksa refleks otot anda dan bagaimana murid anda bertindak balas terhadap cahaya.

Ujian makmal

Dalam sesetengah kes, ujian makmal yang lebih meluas diperlukan, contohnya jika pesakit demensia masih muda atau gejala berkembang dengan cepat. Kemudian doktor mengarahkan, sebagai contoh, pemeriksaan dadah, ujian air kencing dan/atau ujian untuk penyakit Lyme, sifilis dan HIV.

Jika sejarah perubatan dan pemeriksaan terdahulu menimbulkan syak wasangka penyakit otak radang, sampel cecair serebrospinal (CSF) perlu diambil dari tulang belakang lumbar (lumbar puncture) dan dianalisis di makmal. Ini mungkin memberikan petunjuk kepada penyakit Alzheimer: Perubahan ciri dalam kepekatan protein tertentu (protein amiloid dan protein tau) dalam CSF berkemungkinan besar menunjukkan penyakit Alzheimer.

Kaedah pengimejan

Tomografi komputer (CT) dan pengimejan resonans magnetik (MRI, juga dikenali sebagai pengimejan resonans magnetik) adalah kaedah utama yang digunakan. Kadangkala, bagaimanapun, peperiksaan lain juga dilakukan. Ini termasuk, sebagai contoh, pemeriksaan ultrasound pada saluran leher jika demensia vaskular disyaki. Dalam kes demensia badan Lewy yang tidak jelas, pemeriksaan perubatan nuklear mungkin berguna (tomografi pelepasan positron = PET, tomografi terkira pelepasan foton tunggal = SPECT).

Pemeriksaan genetik

Sekiranya terdapat kecurigaan bahawa demensia adalah keturunan, pesakit perlu ditawarkan kaunseling dan ujian genetik. Keputusan ujian genetik tidak mempunyai pengaruh terhadap terapi. Walau bagaimanapun, sesetengah pesakit ingin mengetahui sama ada mereka sebenarnya membawa gen penyebab penyakit atau tidak.

Demensia: Rawatan

Terapi demensia terdiri daripada rawatan ubat dan langkah bukan ubat. Pelan terapi yang disesuaikan secara individu dibuat untuk setiap pesakit. Keperibadian dan keinginan pesakit harus diambil kira, terutamanya apabila memilih langkah bukan ubat. Peluang rawatan yang berjaya adalah lebih besar apabila terapi lebih awal dimulakan.

Ubat demensia (antidementif)

Ubat antidemensia yang dipanggil adalah ubat utama yang digunakan dalam terapi demensia. Mereka mempengaruhi pelbagai bahan utusan dalam otak. Dengan cara ini, mereka dapat mengekalkan kapasiti mental pesakit. Walau bagaimanapun, antidementif biasanya hanya berfungsi untuk masa yang terhad.

Ubat antidemensia telah diuji terutamanya dalam rawatan penyakit Alzheimer. Wakil yang diluluskan ialah perencat acetylcholinesterase dan antagonis glutamat (antagonis NMDA) memantine.

Inhibitor asetilkolinesterase juga sering digunakan untuk bentuk penyakit lain, seperti demensia badan Lewy dan bentuk campuran.

Antagonis glutamat memantine menyekat tapak dok untuk glutamat penghantar saraf di dalam otak. Kepekatan glutamat boleh ditingkatkan dalam penyakit Alzheimer, contohnya, yang memusnahkan sel-sel saraf dalam jangka panjang. Memantines (neuroprotection) melindungi daripada kerosakan saraf yang tidak dapat dipulihkan ini. Mereka digunakan pada peringkat pertengahan dan akhir penyakit Alzheimer.

Persediaan berasaskan tumbuhan ubatan Ginkgo biloba juga sering disyorkan untuk demensia. Mereka dianggap mempunyai kesan yang lebih lemah, tetapi boleh digunakan sebagai suplemen.

Ubat lain untuk demensia

Apabila orang mengetahui bahawa mereka mengalami demensia, mereka sering mengalami mood kemurungan. Kematian sel-sel otak sendiri juga boleh menyebabkan kemurungan. Dalam kes sedemikian, doktor mungkin menetapkan antidepresan. Mereka mempunyai kesan menaikkan mood dan meningkatkan pemanduan.

Dalam demensia vaskular, faktor risiko dan penyakit asas yang boleh membawa kepada kerosakan vaskular selanjutnya harus dirawat. Ini termasuk, sebagai contoh, pemberian antihipertensi untuk tekanan darah tinggi dan agen penurun lipid untuk paras lipid darah yang tinggi (seperti kolesterol tinggi).

Terapi tingkah laku

Diagnosis demensia mencetuskan ketidakpastian, kebimbangan, kemurungan atau pencerobohan pada ramai orang. Pakar psikologi atau psikoterapi boleh membantu mereka yang terjejas untuk mengatasi penyakit mereka dengan lebih baik sebagai sebahagian daripada terapi tingkah laku. Oleh itu, terapi tingkah laku amat sesuai untuk pesakit di peringkat awal demensia.

latihan kognitif

Kerja autobiografi

Pada peringkat awal hingga sederhana demensia, kerja autobiografi boleh berguna: Dalam perbualan (terapi individu atau kumpulan), pesakit harus menggunakan foto, buku, dan objek peribadi untuk mengingat dan menceritakan pengalaman positif masa lalu. Kerja autobiografi ini mengekalkan ingatan pesakit demensia tentang kehidupan lampaunya dan menguatkan jati diri pesakit.

Orientasi realiti

Dalam orientasi realiti, pesakit berlatih untuk mengorientasikan diri mereka secara spatial dan sementara dan untuk mengklasifikasikan orang dan situasi dengan lebih baik. Orientasi masa boleh disokong dengan jam, kalendar dan gambar musim. Untuk membantu pesakit mencari laluan mereka secara spatial (di rumah mereka, sebagai contoh), pelbagai ruang tamu (bilik air, dapur, bilik tidur, dll.) boleh ditandakan dengan warna yang berbeza.

Terapi muzik

Tujuan terapi muzik dalam demensia adalah berdasarkan fakta bahawa muzik boleh membangkitkan ingatan dan perasaan yang positif. Pada peringkat awal demensia, pesakit - secara individu atau bersama - boleh memainkan alat sendiri (dram, segitiga, glockenspiel, dll.) atau menyanyi. Dalam demensia lanjutan, sekurang-kurangnya mendengar melodi biasa boleh menenangkan pesakit atau mengurangkan kesakitan mereka.

Terapi pekerjaan

Untuk membantu pesakit di peringkat awal hingga sederhana demensia menguruskan aktiviti harian seperti membeli-belah, memasak atau membaca surat khabar selama mungkin, mereka harus mengamalkan aktiviti ini dengan kerap bersama ahli terapi.

Dalam peringkat sederhana hingga teruk penyakit ini, rangsangan menari, urutan dan sentuhan boleh menggalakkan aktiviti fizikal. Ini boleh memberi keseronokan kepada pesakit dan meningkatkan rasa kesejahteraan mereka.

Terapi persekitaran

Perancangan penjagaan: demensia

Lambat laun, pesakit demensia akan memerlukan bantuan dengan tugas harian, seperti berpakaian, mencuci, membeli-belah, memasak dan makan. Oleh itu, pesakit dan saudara-mara mereka harus menangani isu ini seawal mungkin dan menjaga perancangan penjagaan masa depan.

Soalan penting yang perlu dijelaskan termasuk: Bolehkah dan adakah pesakit demensia ingin tinggal di rumahnya sendiri? Apakah bantuan yang dia perlukan dalam kehidupan sehariannya? Siapa yang boleh memberikan bantuan ini? Apakah perkhidmatan penjagaan pesakit luar yang disediakan? Jika penjagaan di rumah tidak dapat dilakukan, apakah alternatif yang ada?

Anda boleh membaca semua perkara penting tentang topik seperti penjagaan dalam keluarga, penjaga pesakit luar dan rumah penjagaan dalam artikel Perancangan Penjagaan: Demensia.

Menangani demensia

Berurusan dengan demensia memerlukan kesabaran dan kefahaman di atas segalanya - baik daripada pesakit itu sendiri dan daripada saudara-mara dan penjaga. Di samping itu, banyak yang boleh dilakukan untuk melambatkan kemerosotan mental. Ini termasuk kerap melatih kebolehan kognitif sedia ada, contohnya dengan membaca atau menyelesaikan teka silang kata. Hobi lain seperti mengait, menari atau membina kapal terbang model juga harus diteruskan - dengan pelarasan yang diperlukan (seperti corak mengait yang lebih mudah atau tarian yang lebih ringkas) jika perlu.

Akhir sekali, pesakit demensia juga mendapat manfaat daripada diet seimbang, senaman yang kerap dan rutin harian yang tersusun.

Baca lebih banyak petua untuk kehidupan seharian dengan demensia dalam artikel Menangani demensia.

Bantu dengan demensia

Sesiapa sahaja yang ingin menukar rumah mereka sendiri untuk orang tua atau penghidap demensia boleh menghubungi Bundesarbeitsgemeinschaft Wohnungsanpassung e.V. untuk petua dan maklumat. Jika perpindahan ke rumah persaraan atau rumah jagaan diperlukan, Heimverzeichnis.de menawarkan bantuan dalam mencari kemudahan yang sesuai.

Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai perkara ini dan tempat hubungan lain untuk pesakit demensia dan saudara-mara mereka dalam artikel Bantuan dengan demensia.

Demensia: perjalanan penyakit dan prognosis

Dalam sebarang bentuk demensia, keupayaan mental hilang dalam jangka masa panjang. Keperibadian pesakit juga terjejas secara tidak dapat dipulihkan.

Walau bagaimanapun, dalam kes individu, perjalanan demensia boleh berbeza-beza dari pesakit ke pesakit. Ia bergantung pada semua jenis penyakit. Sebagai contoh, demensia vaskular sering muncul secara tiba-tiba dan bertambah teruk dalam episod. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, demensia bermula secara berbahaya dan berkembang dengan perlahan.

Tingkah laku pesakit demensia juga sangat berbeza. Sesetengah pesakit menjadi semakin agresif, yang lain kekal mesra dan tenang. Sesetengah pesakit kekal cergas secara fizikal untuk masa yang lama, yang lain terlantar di atas katil.

Secara keseluruhan, perjalanan demensia boleh berbeza-beza dari orang ke orang. Ia juga sukar untuk diramalkan.

Mempengaruhi perjalanan demensia

Demensia tidak boleh diubati. Walau bagaimanapun, kualiti hidup pesakit demensia boleh dipertingkatkan dengan ketara dengan pengaktifan, pekerjaan dan perhatian manusia. Di samping itu, terapi yang betul (langkah ubat dan bukan ubat) boleh membantu untuk menghentikan sementara atau sekurang-kurangnya melambatkan perjalanan demensia.

Demensia: Pencegahan

Banyak faktor menyokong penyakit seperti demensia. Sekiranya mungkin untuk mengelakkan atau sekurang-kurangnya mengurangkan faktor risiko ini, ini membantu mencegah demensia.

Otak dan seluruh badan mendapat manfaat daripada senaman yang kerap pada sebarang umur. Aktiviti fizikal merangsang aliran darah dan metabolisme di dalam otak. Akibatnya, sel-sel saraf lebih aktif dan rangkaian lebih baik. Sukan dan senaman dalam kehidupan seharian juga menurunkan tekanan darah dan paras kolesterol serta mencegah obesiti, diabetes, serangan jantung, strok dan kemurungan. Di samping itu, senaman yang kerap memastikan saluran darah sihat, yang melindungi daripada demensia vaskular. Tetapi pengaktifan fizikal bukan sahaja sesuai untuk pencegahan: pesakit demensia juga mendapat manfaat daripadanya.

Latihan otak" juga disyorkan: Sama seperti otot, otak juga harus sentiasa dicabar. Aktiviti kebudayaan, teka-teki matematik atau hobi kreatif, sebagai contoh, sesuai untuk ini. Aktiviti mental sedemikian dalam kerja dan masa lapang boleh mengurangkan risiko demensia.