Demam denggi: Gejala, rawatan

Gambaran ringkas

 • Apakah demam denggi? Jangkitan virus yang disebarkan oleh nyamuk Aedes.
 • Kejadian: terutamanya di negara tropika dan subtropika, tetapi juga (kadang-kadang) di Eropah.
 • Simptom: kadangkala tiada, sebaliknya simptom seperti selesema (seperti demam, menggigil, sakit kepala, sakit anggota badan, sakit otot); sekiranya berlaku komplikasi, antara lain, gangguan pembekuan darah, muntah, penurunan tekanan darah, gelisah, mengantuk.
 • Prognosis: kursus biasanya benigna; peningkatan risiko komplikasi pada kanak-kanak dan jangkitan kedua
 • Pencegahan: Elakkan gigitan nyamuk (pakaian panjang, kelambu, ubat nyamuk, dll.), vaksinasi jika perlu.

Demam denggi: laluan jangkitan dan kejadian

Nyamuk ini kebanyakannya ditemui di persekitaran bandar atau umumnya di kawasan yang dihuni oleh manusia. Mereka lebih suka bertelur berhampiran air (botol, tong hujan, baldi, dll.). Jika betina dijangkiti, mereka boleh menghantar virus terus kepada induk. Nyamuk betina juga yang menularkan penyakit kepada manusia.

Bolehkah orang menjangkiti satu sama lain dengan denggi?

Penularan denggi terus dari orang ke orang – iaitu tanpa kehadiran nyamuk Aedes – biasanya tidak berlaku.

Tidak seperti virus selesema, contohnya, virus denggi tidak terdapat dalam air liur, mengikut pengetahuan semasa. Jadi demam denggi tidak boleh berjangkit melalui bersin, batuk atau bercium. Walau bagaimanapun, terdapat kes individu di mana penyelidik menganggap bahawa orang telah dijangkiti melalui hubungan seksual tanpa perlindungan.

Penyelidik telah dapat mengesan RNA virus denggi dalam air mani, rembesan faraj dan air kencing. Walau bagaimanapun, masih tidak jelas sejauh mana ini boleh membawa kepada jangkitan (juga boleh difikirkan bahawa jangkitan boleh berlaku melalui kecederaan kecil yang dialami semasa hubungan seksual, dan dengan itu darah yang dijangkiti dihantar). Ujian positif tidak semestinya bermakna orang yang terjejas adalah berjangkit, kerana ini hanya mengesan bahan genetik virus denggi.

Walaupun sangat jarang dilaporkan, penularan langsung virus denggi di kalangan manusia tidak memainkan peranan yang relevan dalam penyebaran demam denggi menurut pakar. Faktor penentu adalah penularan melalui nyamuk Aedes.

Berlakunya demam denggi

Disebabkan pemanasan global, bagaimanapun, nyamuk harimau Asia kini turut tersebar luas di selatan Eropah dan terus meluaskan kawasan penempatannya. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, terdapat kes terpencil jangkitan denggi di Eropah, contohnya di Madeira, Croatia, Perancis dan Sepanyol. Pakar bimbang nyamuk itu juga akan semakin merebak ke benua Eropah.

Negara jangkitan yang paling biasa pada tahun 2018, menurut data pelaporan Akta Perlindungan Jangkitan (IfSG), ialah:

 • Thailand: 38 peratus
 • India: 8 peratus
 • Maldives: 5 peratus
 • Indonesia: 5 peratus
 • Cuba: 4 peratus
 • Kemboja: 4 peratus
 • Sri Lanka: 4 peratus
 • Vietnam: 3 peratus
 • Mexico: 2 peratus
 • Tanzania: 2 peratus
 • Lain-lain: 25 peratus

Demam denggi: penyakit semakin meningkat

Demam denggi telah merebak dengan cepat dalam beberapa dekad kebelakangan ini. Dalam 50 tahun yang lalu, bilangan orang yang dijangkiti telah meningkat tiga puluh kali ganda. Pakar menganggarkan bahawa antara 284 dan 528 juta orang di seluruh dunia dijangkiti virus denggi setiap tahun.

Demam denggi: gejala

Ramai orang yang dijangkiti juga tidak menunjukkan gejala sama sekali (terutama kanak-kanak).

Komplikasi demam denggi

Dalam kebanyakan pesakit, demam denggi sembuh tanpa akibat selanjutnya. Dalam sesetengah kes, bagaimanapun, terdapat komplikasi: Doktor membezakan antara dua kursus penyakit yang serius, yang juga boleh mengancam nyawa. Ia berlaku terutamanya pada kanak-kanak dan remaja di bawah umur 15 tahun, dan secara amnya pada pesakit yang telah pun menghidap denggi:

Sindrom Kejutan Denggi (DSS): Apabila tekanan darah tergelincir akibat penyakit itu, jantung tidak lagi dapat mengepam darah yang mencukupi ke seluruh badan. Akibatnya, degupan jantung meningkat dengan mendadak. Namun begitu, organ penting seperti otak dan buah pinggang tidak lagi dibekalkan dengan secukupnya.

Tanda-tanda amaran komplikasi tersebut adalah:

 • sakit perut secara tiba-tiba
 • muntah berulang kali
 • penurunan mendadak dalam suhu badan ke bawah 36° C
 • pendarahan mengejut
 • penurunan mendadak dalam tekanan darah
 • nadi cepat

Demam denggi: rawatan

Tiada terapi sebab untuk jangkitan ini. Ini bermakna doktor hanya boleh melegakan simptom, tetapi tidak melawan virus itu sendiri.

Selagi tiada komplikasi berlaku, pesakit tidak semestinya perlu dimasukkan ke hospital. Walau bagaimanapun, sebaik sahaja tanda-tanda pendarahan muncul atau kejutan akan berlaku, rawatan pesakit dalam (mungkin di unit rawatan rapi) tidak dapat dielakkan. Di sana, tanda-tanda vital (denyut jantung, kadar pernafasan, tekanan darah, dll.) boleh dipantau dengan teliti. Di samping itu, infusi atau unit darah diberikan kepada pesakit mengikut keperluan.

Demam denggi: pencegahan

Pada dasarnya, demam denggi boleh dicegah dengan vaksinasi dan profilaksis pendedahan.

Pemvaksinan denggi

Vaksin denggi pertama telah dilesenkan di EU pada Disember 2018. Pakar perubatan memberikan tiga dos vaksin pada selang enam bulan.

Vaksin denggi kedua menerima kelulusannya di EU pada Disember 2022. Ia ditadbir dalam rejimen dua dos dengan selang tiga bulan antara dos vaksin pertama dan kedua.

Diluluskan untuk kanak-kanak berumur empat tahun ke atas, remaja dan dewasa. Pada masa ini (Jun 2023), agensi berkaitan sedang mempertimbangkan kemungkinan pengesyoran vaksinasi untuk pelancong ke kawasan endemik denggi.

Profilaksis pendedahan

 • Pakai seluar panjang dan lengan panjang
 • Sapukan penghalau (semburan nyamuk) pada kulit dan pakaian
 • Regangkan kelambu dengan saiz jaring tidak lebih daripada 1.2 mm – bersamaan dengan kira-kira 200 MESH (jaring/inci2) – di atas katil
 • Letakkan pelindung lalat pada tingkap dan pintu (diresapi dengan racun serangga)

Demam denggi: pemeriksaan dan diagnosis.

Pada fasa awal, simptom utama demam denggi tidak dapat dibezakan daripada selesema biasa. Seorang doktor pakar yang sesuai seperti doktor tropika, bagaimanapun selalunya boleh mengesyaki jangkitan dengan "demam denggi" berdasarkan simptom yang diterangkan dan maklumat bahawa orang yang terjejas telah berada di negara berisiko. Doktor mendapatkan maklumat tersebut semasa perundingan awal dengan pesakit (anamnesis).

 • Pengukuran suhu, nadi dan tekanan darah
 • Mendengar bunyi jantung dan paru-paru
 • Palpasi nodus limfa dangkal
 • Pemeriksaan kerongkong dan membran mukus

Kecurigaan terhadap demam denggi boleh disahkan melalui ujian darah: Sampel darah daripada pesakit diuji untuk virus denggi dan antibodi khusus kepada patogen. Ujian pantas untuk mengesan antibodi khusus juga tersedia.

Demam denggi: perjalanan penyakit dan prognosis

Sebagai peraturan, demam denggi berjalan tanpa komplikasi. Kebanyakan pesakit pulih dalam beberapa hari. Walau bagaimanapun, keletihan mungkin berterusan selama beberapa minggu.

Terdapat peningkatan risiko komplikasi daripada demam denggi pada pesakit yang tidak cukup minum atau berumur kurang daripada 15 tahun. Jangkitan kedua dengan virus denggi juga berbahaya:

Risiko kematian

Terutamanya dalam demam denggi berdarah (DHF) dan sindrom kejutan denggi (DSS), rawatan perubatan intensif yang tepat pada masanya adalah sangat penting. Kematian (kematian) dalam DHF berkisar antara enam hingga 30 peratus. DSS lebih berbahaya: tanpa rawatan yang mencukupi, 40 hingga 50 peratus pesakit mati akibat demam denggi yang teruk ini. Walau bagaimanapun, dengan rawatan yang tepat pada masanya, kematian menurun kepada satu peratus atau kurang.