Benang Gigi dan Bantuan lain untuk Kebersihan Mulut Harian

Penjagaan gigi mempunyai keutamaan tinggi pada masa kini. Gigi rapi dianggap menarik dan memancarkan joie de vivre, kesihatan dan kesejahteraan. Untuk menjaga kesihatan gigi dan bebas dari karies dan periodontitis seumur hidup, faktor penting kebersihan mulut yang optimum adalah yang pertama:

 • Dua kali sehari penggunaan a fluorida ubat gigi.
 • Pilihan berus gigi yang cekap
 • Penggunaan teknik menyikat yang berkesan di seluruh kawasan gigi, termasuk tempat yang sukar dijangkau seperti ruang antara gigi dan kawasan di belakang geraham terakhir (geraham besar).

Walau bagaimanapun, dalam kes individu, langkah-langkah asas ini sering kali tidak mencukupi. Untuk pencegahan penyakit mulut yang berkesan, perluasan kebersihan asas termasuk penggunaan tambahan bantuan adalah penting.

Petunjuk (bidang permohonan)

Penggunaan kebersihan mulut bantuan kepada menambah langkah-langkah asas adalah disyorkan apabila gigi tidak berada dalam celah. Oleh kerana lengkungan pergigian biasanya berbentuk tanpa celah, ini bermakna sebahagian besar orang harus menggunakan setiap hari bantuan yang meningkatkan keberkesanan kebersihan antara gigi (kebersihan antara gigi). Ini juga bermaksud bahawa ibu bapa, yang harus terus menggosok gigi anak-anak mereka ke usia sekolah, sudah semestinya menjadikan benang untuk membersihkan gigi geraham anak-anak selama enam tahun sebagai rutin harian.

I. flos

Benang gigi digunakan untuk membersihkan ruang interdental yang sempit (ruang proksimal, ruang interdental) yang diisi sepenuhnya oleh interdental papilla (kawasan gusi berbentuk segitiga di antara gigi), sehingga mustahil untuk menggunakan berus interdental. Ia digunakan sekali sehari untuk melonggarkan dan membuang serpihan makanan dan plak (plak bakteria) di ruang interdental, kerana ruang sempit ini tidak dapat dicapai sepenuhnya walaupun dengan teknik memberus gigi yang cekap menggunakan sikat gigi. Atas sebab ini, jarak yang hampir sama adalah laman predilasi yang disebut untuk pengembangan karies: tepat di antara gigi yang terbentuk karies, yang disebut di sini sebagai karies hampir (karies interdental). Benang gigi boleh didapati secara komersial dalam pelbagai jenis:

 • Lilin halus
 • Lancar tanpa lilin
 • Fluffy: lekatan dari plak ke benang disukai, tetapi sukar untuk bergerak ke titik hubungan yang sangat sempit.
 • Dengan hujung yang diperkuat (Superfloss): untuk threading, misalnya, di bawah pontik (bahagian tengah jambatan), mahkota, bar atau alat tambahan yang terpecah (saling berkaitan).
 • Dimuat dengan fluorida
 • Dipasang pada pembawa kecil untuk pengendalian yang lebih mudah (contohnya Oral B Flossette).

proses ini

 • Sekeping benang gigi panjang kira-kira 40 cm pertama kali dililit pada kedua jari tengah, sehingga jalan tergelincir atau memberi tidak lagi memungkinkan, meninggalkan bahagian tengah sekitar 10 cm.
 • Ini diregangkan dan dimasukkan ke ruang interdental, memindahkannya dengan perasaan di atas titik kontak (titik kontak gigi) untuk mengelakkan kecederaan pada interdental papilla.
 • Di bawah titik kontak, sutera, yang masih tegang, dipandu ke atas dan ke bawah dengan pergerakan ringan - tanpa pergerakan menggergaji!
 • Selepas setiap ruang interdental bersihkan benang bawah berlari air, jika perlu, gunakan sekeping baru, agar tidak dibawa kuman dan bakteria yang mungkin terdapat di kawasan lain.

II. Berus interdental

Berus interdental (sikat interdental) adalah kaedah pilihan untuk membersihkan ruang interdental. Walaupun pada orang dewasa muda, ruang interdental biasanya menyediakan ruang yang cukup untuk menggunakan diameter kecil berus interdental. Ini tidak semestinya bermaksud bahawa interdental papilla telah surut. Ini bermaksud bahawa sikat antara gigi boleh dan harus digunakan walaupun dengan gigi yang sihat secara berkala (dengan periodontium yang sihat). Berus antara gigi boleh didapati dari sebilangan pengeluar dalam ukuran ISO menaik dan digunakan seperti benang gigi sehari sekali. Berus mesti diganti lebih kerap daripada berus gigi, kerana mudah membengkokkan, terutama pada pemula, dan seterusnya lebih sukar dikendalikan. Hayat perkhidmatan mereka lebih kurang 14 hari.

Prosedur

 • Berus dimasukkan secara mendatar ke ruang interdental tanpa ubat gigi. Untuk geraham depan disyorkan untuk memasukkan dari bukal (dari bahagian pipi gigi), sementara geraham terakhir mungkin perlu bekerja dari mulut (dari lidah sebelah).
 • Sekiranya berus dimasukkan pada sudut, poket gusi mungkin cedera.
 • Berus perlahan-lahan digerakkan secara mendatar ke belakang dan ke belakang beberapa kali.
 • If gingivitis (keradangan gusi) ada, gusi mungkin bertindak balas dengan pendarahan pada awal permohonan. Selepas beberapa hari, gingivitis akan surut. Sekiranya sikat sekarang lebih mudah digunakan, penyebabnya bukan patologi (patologi) kemelesetan gusi, tetapi penurunan pembengkakan gusi yang berkaitan dengan keradangan.
 • Selepas setiap ruang, sikat dibersihkan di bawah berlari air. Sekiranya kotor, interspace terakhir harus dibersihkan lagi.

III Tusuk Gigi

Gigi gigi digunakan untuk membersihkan ruang interdental yang terbuka luas kerana papilla (kawasan gusi berbentuk segitiga di antara gigi) telah surut. Mereka mempunyai bentuk segitiga dan, seperti sikat interdental, dimasukkan secara mendatar dari bukal (dari bahagian pipi gigi). Berbanding dengan sikat interdental berdiameter lebih besar, mereka mempunyai kelebihan yang tidak dapat dibengkokkan, tetapi boleh pecah. Dalam prestasi pembersihan mereka lebih rendah daripada berus.

IV. Pembersih lidah (pengikis lidah)

Dalam furrows dan ceruk dari lidah, sisa makanan terbaik dan bahan organik lain terkumpul, yang berfungsi sebagai makanan untuk bakteria tinggal di mulut. Sekiranya ini bakteria menghasilkan tidak menentu sulfur-mengandungi sebatian, ia adalah penyebab mulut berbau (sinonim: foetor ex ore, halitosis), sangat tidak menyenangkan nafas berbau. Untuk mengurangkan asas makanan bakteria, lidah mesti juga dibersihkan setiap hari. Alat bantu membersihkan lidah terdapat dalam pelbagai jenis. Bulu atau nubs dan kepak melonggarkan lapisan lidah. Pengikis lidah boleh digunakan untuk menghilangkan lapisan yang longgar. Bulu sikat gigi yang ada tetap disarankan sebagai varian paling mudah, tetapi lebarnya yang lebih kecil adalah kelemahan berbanding dengan pembersih lidah. Istimewa mulut berbau berus gigi menawarkan medan tidur di bahagian belakang berus kepala untuk membersihkan lidah (contohnya meridol mulut berbau berus gigi). Apa yang dimiliki oleh semua pembersih adalah bahawa satu, seperti yang lain, dapat memicu refleks gag. Dengan latihan, refleks tidak akan berkurang, tetapi anda akan belajar untuk mengelakkan kawasan yang mencetuskannya.

V. Bilas mulut

mulut bilas tidak boleh digunakan oleh kanak-kanak prasekolah sebagai perkara asas. Pembilasan mulut menunjukkan kesannya kurang melalui proses membilas itu sendiri daripada ramuannya, yang, bagaimanapun, juga terdapat pada ubat gigi:

 • mulut bilas yang mengandungi chlorhexidine mengurangkan bilangan bakteria di dalam mulut dan digunakan untuk merawat gingivitis (keradangan gusi) dan periodontitis (keradangan periodontium). Mereka ditunjukkan dalam fasa radang akut, tetapi tidak untuk tambahan harian kebersihan mulut.
 • Fluorida-mengandungi ubat kumur digunakan untuk karies profilaksis. Yang paling biasa fluorida sebatian di negara ini adalah natrium, timah dan amina fluorida. Fluorida melindungi karies dalam beberapa cara:
  • Mereka mempromosikan remineralisasi (penggabungan mineral) struktur gigi,
  • Kurangkan kelarutan asid mereka,
  • Membentuk lapisan penutup kalsium fluorida pada permukaan gigi, yang penting untuk pengingat semula,
  • Menghambat penurunan gula bakteria dan
  • Menghambat lekatan bakteria ke permukaan gigi.
 • Bilas penyelesaian terhadap halitosis (nafas berbau) meneutralkan pembentukan bau sulfur sebatian (mis timah laktat di Meridol Halitosis pencuci mulut) dan mempunyai kesan antibakteria kerana fluorida yang terkandung. Penyelesaian bilas mempunyai kelebihan berbanding ubat gigi bahawa ia juga sampai ke dasar lidah, yang tidak dapat dibersihkan dengan berus gigi dan ubat gigi kerana tersumbat.
 • Mencuci pinggan mangkuk terhadap leher yang sensitif pada gigi mempunyai a kesakitan-melegakan kesan kerana kalium garam dan penutupan mekanikal tiub gigi terbuka di leher gigi.

Kemungkinan kesan sampingan dari pembilasan mulut adalah perubahan warna, rasa gangguan (dysgeusia) dan kerengsaan mukosa.