Neuritis Gigi (Pulpitis): Gejala, Keluhan, Tanda

Keradangan pulpa (pulpa gigi atau saraf gigi yang tidak betul) atau periodontium apikal boleh menyebabkan kesakitan atau tanpa gejala sepenuhnya.

Sekiranya rasa tidak selesa berlaku, ia mungkin disebabkan oleh pulpitis akut atau timbulnya pulpitis kronik.

Untuk mempertimbangkan langkah-langkah terapi lebih lanjut, pertama sekali berguna untuk membezakan antara pulpitis reversibel dan tidak dapat dipulihkan. Istilah pulpitis reversibel boleh digunakan untuk menggambarkan pengalaman klinikal daripada yang sebenarnya keadaan pulpa.

  • Pulpitis berbalik: menikam, bergantung kepada rangsangan jangka pendek (saat) kesakitan hingga panas, sejuk, manis, masam, yang dapat dilokalkan dengan tepat.
  • Pulpitis tidak dapat dipulihkan: berdenyut, berdenyut, berterusan, rangsangan kekal kesakitan pada rangsangan haba, yang memancar; sakit malam.

Ketika keradangan berlangsung, gejala jangkitan klasik juga dapat muncul: Kemerahan, pemanasan, bengkak, sakit dan batasan fungsi.

Oleh kerana kesakitan adalah sensasi subjektif, pulpitis dirasakan berbeza oleh setiap orang dan bergantung pada tahapnya. Walaupun begitu, doktor gigi boleh menggunakan kombinasi pelbagai gejala, dalam urutan temporal yang sesuai, yang timbul atau diringankan oleh rangsangan yang pelbagai, sebagai bahagian mozek penting dalam pemeriksaan diagnostiknya.