Pemulihan Pergigian: Jambatan, Mahkota atau Implan Pergigian?

Apakah prostesis pergigian?

Gigi palsu digunakan untuk mengekalkan fungsi semula jadi dan estetika gigi apabila satu, beberapa atau semua gigi hilang. Prostesis harus memastikan keupayaan untuk mengunyah dan mengeluarkan bunyi (fonetik) dan mencipta rupa wajah yang harmoni. Terdapat pelbagai jenis gigi palsu.

Gigi palsu tetap

Gigi palsu tetap termasuk jambatan, mahkota dan implan. Ia diperbuat daripada logam, seramik atau gabungan yang sepadan. Dalam pada itu, plastik juga digunakan.

 • Jambatan menggantikan gigi yang hilang. Ia terdiri daripada pontik jambatan dan sauh jambatan, yang dilekatkan pada gigi bersebelahan (gigi sauh atau abutment).
 • Mahkota diletakkan di atas sisa gigi dan memberikannya kestabilan dan bentuk. Bergantung pada bahan, mereka hampir tidak kelihatan.
 • Implan menggantikan akar gigi atau bahkan seluruh tulang rahang. Gigi palsu (superstruktur) boleh digerudi dengan kuat atau disimen padanya.

Gigi palsu boleh tanggal

Bergantung pada sama ada gigi palsu boleh tanggal menambah gigi yang masih ada atau menggantikan semua gigi, ia dirujuk sebagai gigi palsu separa atau gigi palsu penuh.

Gigi palsu penuh (gigi palsu lengkap) menggantikan semua gigi rahang atas atau bawah. Ia juga terdiri daripada tapak plastik dengan gigi tiruan berlabuh dan mungkin mengandungi unsur logam untuk tetulang. Gigi palsu melekat pada mukosa oleh tekanan negatif dan daya lekatan dan kohesi. Krim pelekat berfungsi sebagai pengganti air liur.

Gigi palsu gabungan (Gigi palsu gabungan)

Gigi palsu gabungan biasanya merupakan sambungan antara gigi palsu separa yang boleh ditanggalkan dan mahkota tetap di mana gigi palsu separa dipasang (splinting). Gigi palsu dibelat dengan palang (sambungan antara dua gigi bermahkota), lampiran (elemen penambat pada mahkota) atau teleskop. Teleskop terdiri daripada mahkota utama, yang dipasang pada tunggul gigi, dan mahkota sekunder, yang dimasukkan ke dalam bahagian yang boleh ditanggalkan. Mahkota primer dan mahkota sekunder boleh diteleskop antara satu sama lain.

Bilakah anda membuat prostesis pergigian?

Gigi palsu separa dan gigi palsu gabungan biasanya menggantikan beberapa gigi dan digunakan sebagai ganti jambatan apabila ia tidak boleh berlabuh lagi. Jika semua gigi hilang dalam satu rahang, gigi palsu penuh digunakan.

Apa yang anda lakukan dengan gigi palsu?

Secara amnya, untuk mana-mana gigi palsu, gigi palsu terlebih dahulu dibersihkan daripada rongga dan tampalan lama.

Crown

Menggunakan cincin warna piawai, doktor gigi menentukan warna gigi. Gigi disediakan dengan mengeluarkan enamel dan mengisarnya. Berdasarkan kesan, makmal pergigian membuat mahkota secara individu. Dalam sesi kedua, mahkota dipasang pada gigi dan dilaraskan. Gigi palsu diperiksa untuk memastikan ia bersentuhan dengan rahang dan gigi lain, ia sesuai dengan rahang lawan dengan tepat, dan ia sepadan dengan seluruh gigi dari segi estetika dan warna.

Bridge

Di sini juga, doktor gigi mesti terlebih dahulu menentukan warna gigi dan pra-merawat gigi asli. Berdasarkan teraan pergigian, jambatan individu dibuat di makmal pergigian, yang terdiri daripada satu tuangan. Dalam sesi selanjutnya, doktor gigi memasukkan prostesis dan memeriksanya untuk ketepatan kesesuaian.

Implan

Gigi palsu boleh tanggal

Agar gigi palsu menyerupai gigi palsu sebenar sedekat mungkin, warna gigi dan dimensi tepat rahang ditentukan dengan mengambil tera. Pembuatan gigi palsu separa dan gigi palsu penuh adalah sangat kompleks. Untuk gigi palsu separa, rangka kerja logam yang sesuai dengan tepat termasuk pengapit dan elemen pampasan dipasang dengan gigi yang diperbuat daripada plastik atau seramik. Gigi palsu penuh biasanya hanya diperbuat daripada plastik dan tidak mempunyai pengapit, supaya ketepatan kesesuaian mesti dijamin walaupun dalam kedudukan rahang yang berbeza.

Apa yang dipanggil gigi palsu interim dengan asas plastik pasang siap sesuai sebagai gigi palsu jangka pendek. Mereka boleh, sebagai contoh, merapatkan masa antara penyembuhan akibat pembedahan dan gigi palsu kekal.

Kontraindikasi untuk mahkota atau jambatan

Terdapat beberapa kes di mana mahkota atau jambatan tidak akan dipasang:

 • jika kecacatan pada gigi masih boleh dirawat dengan amalgam atau tampalan plastik
 • pada pesakit di bawah umur 18 tahun, apabila rahang masih tumbuh. Dalam kes ini, mahkota sementara dipasang untuk merapatkan masa sehingga pemulihan kekal boleh dibuat.
 • jika pesakit tidak cukup menjaga giginya

Apakah risiko prostesis pergigian?

Seperti mana-mana rawatan pergigian, komplikasi berikut mungkin berlaku:

 • Kehilangan gigi akibat pemesinan atau tekanan daripada gigi palsu
 • Sakit dan hipersensitiviti
 • Keradangan gusi
 • Kecederaan di dalam mulut

Risiko berikut dikenakan pada gigi palsu itu sendiri:

 • Alahan
 • kemelesetan gusi @
 • Kue
 • melonggarkan gigi palsu
 • Kerosakan pada gigi palsu itu sendiri

Gigi palsu yang boleh ditanggalkan boleh merosakkan gigi, gusi dan tulang rahang kerana kawasan sentuhannya yang besar dan tekanan yang dikenakan.

Apakah yang perlu saya pertimbangkan apabila mempunyai gigi palsu?

Maklumat lanjut: Gigi Palsu: Kos

Jika anda ingin mengetahui bagaimana kos gigi palsu dibuat dan jumlah yang anda boleh jangkakan, baca artikel Gigi Palsu: Kos.