Kebersihan Gigi

Gigi palsu mesti dijaga setiap hari, sama seperti gigi anda sendiri, untuk mencegah kesan buruk secara lisan kesihatan disebabkan oleh patogen dan mengekalkan estetika dan fungsi gigi palsu untuk jangka masa panjang. Prostesis yang kelihatan estetik dan bersih, seperti gigi sendiri yang cantik, menyumbang kepada kualiti hidup pemakainya. Sekiranya kebersihan gigi palsu diabaikan, foetor ex ore (mulut berbau; nafas berbaudan stomatitis yang disebabkan oleh gigi palsu (keradangan pada mulut mukosa) adalah hasilnya. Sekiranya separa gigi palsu yang mana gigi pesakit sendiri masih boleh digunakan, kebersihan yang digunakan pada gigi palsu juga mempunyai kesan positif dan negatif pada gigi yang tinggal. Ini kerana gigi palsu plak (plak mikroba yang menempel pada gigi palsu) juga boleh menyebabkan karies (pereputan gigi) dan periodontitis (radang pada tempat tidur gigi) pada gigi yang tersisa.

Keadaan permukaan gigi palsu

Penuh gigi palsu dan bahagian plastik gigi palsu separa (gigi palsu separa) biasanya diperbuat daripada akrilik. Tekstur permukaannya bergantung kepada pelbagai faktor:

 • Mengenai kerapuhan penjagaan
 • Dari alat bantu yang digunakan
 • Pengolahan di makmal pergigian (penghindaran sudut tergelincir dalam teknik pemodelan, penggilap permukaan).

Masalah dengan kebersihan gigi palsu

Melalui tabiat dan kesalahan penjagaan individu, pemakai prostesis secara tegas mempengaruhi keadaan kebersihannya:

 • Gigi palsu plak: Sekiranya kebersihan gigi palsu yang buruk, plak bakteria lembut menempel pada permukaan plastik.
 • Tartar pembentukan: Sekiranya gigi palsu plak tidak dibuang setiap hari, ia boleh menguat kerana penyimpanan bahan mineral.
 • Perubahan warna ekstrinsik: Deposit warna dari makanan dan perangsang seperti teh, kopi, nikotin dapat menetap.
 • Kerosakan permukaan: kerap mengering, turun naik suhu yang kuat air semasa pembersihan atau pelarut pada "produk penjagaan" yang salah boleh menyebabkan keretakan (pembentukan retakan halus) plastik. Mikroorganisma dan bahan terurai menembusi kerosakan permukaan yang terbaik ini, yang membawa ke foetor ex bijih (mulut berbau; nafas berbau) apabila terdegradasi oleh mikroorganisma. Sekiranya kasar (pengamplasan) pasta dan berus dengan hujung bulu yang tajam digunakan untuk membersihkan, permukaan gigi palsu menjadi kasar, menjadikannya lebih mudah bagi mikroorganisma, skala dan simpanan warna untuk ditahan.
 • Stomatitis gigi palsu (keradangan pada mulut mukosa): rawatan mulut dan gigi palsu yang tidak mencukupi menyokong pertumbuhan plak gigi palsu, termasuk jamur Candida albicans. Candida albicans boleh menyebabkan stomatitis gigi palsu di kawasan mukosa yang ditutupi gigi palsu. Sekiranya penyakit itu berlaku, Candida terapi dengan ubat diperlukan dan prostesis tidak boleh dipakai pada waktu malam.
 • Pemeriksaan berkala: Hanya dengan pemeriksaan rutin kepada doktor gigi walaupun tidak ada aduan, dia dapat mengatur pembaikan atau pembaikan gigi palsu tepat pada masanya dan dengan demikian dapat menjaga fungsi dan kebersihan prostesis selama mungkin.

Petunjuk (bidang permohonan)

Petunjuk untuk menjaga kebersihan gigi palsu timbul sangat diperlukan bagi setiap pemakai gigi palsu untuk menjaga mulut mereka sendiri kesihatan dan fungsi gigi palsu.

Kontraindikasi

 • Tiada

Prosedurnya

Terlepas dari prosedur yang digunakan, cadangan berikut terbukti efektif:

 • Pembersihan prostesis secara menyeluruh sekurang-kurangnya sekali, lebih baik dua kali sehari (pagi dan petang).
 • Sekiranya gigi anda sendiri masih ada, gigi juga mesti dibersihkan dua kali sehari.
 • Masa memberus gigi palsu mestilah cukup lama untuk menghilangkan plak dari semua permukaan.
 • Di antara selepas makan, bilas hingga bersih berlari air.
 • Juga di antara sebelum pemasangan semula prostesis membilas mulut.

I. Pembersihan mekanikal

Plak gigi palsu (plak mikroba yang menempel pada gigi palsu) dapat dikeluarkan dengan berkesan secara mekanikal dengan menggabungkan sikat yang sesuai dengan gigi palsu khas (rendah) ubat gigi atau dengan busa pembersih, dengan syarat semua permukaan gigi palsu dan ceruk ditutup dan masa menyikat cukup lama.

 • Berus: Berus gigi palsu khas menampung bentuk gigi palsu yang melengkung dengan mempunyai kawasan bulu dengan panjang yang berbeza. Atas sebab ini, berus gigi konvensional dengan bidang bulu yang seragam kurang sesuai. Walau bagaimanapun, sikat gigi dengan bulu yang lebih lembut dan lembut pada gigi palsu boleh didapati. Semasa memilih berus, berhati-hati harus memastikan hujung monofilamen (dari bulu individu) bulat dan bukannya dipotong tajam, jika tidak, permukaan plastik mungkin tergores dan kasar. Berus gigi palsu disediakan dengan bidang bulu yang disusun di dua sisi, di mana elemen penambat seperti mahkota teleskopik atau pelekat pada gigi palsu lebih baik dicapai dengan bidang kedua, yang jauh lebih kecil. Sebagai tambahan kepada ini, berus tuf tunggal yang lebih sempit juga boleh digunakan.
 • Pasta gigi: penggunaan "ubat gigi" yang dibuat khusus untuk gigi palsu (contohnya Perlodent med Third Teeth Ubat Gigi) memastikan bahawa akrilik gigi palsu tidak melecet (dihiris) atau kasar oleh pes. Ubat gigi konvensional disesuaikan dengan tingkah laku lelasan mereka menjadi lebih sukar enamel. Ubat gigi untuk hipersensitiviti (leher gigi sensitif) disesuaikan dengan dentin kekerasan (kekerasan dentin) dan dengan itu kurang kasar, kerana resin gigi palsu yang lebih lembut tetap tidak sesuai.
 • Buih pembersih: Buih pembersih yang dihasilkan khusus untuk gigi palsu tanpa agen pembersih kasar (bahan kasar) diedarkan sebagai alternatif kepada pasta gigi palsu selama kira-kira satu setengah minit dengan menyikat permukaan gigi palsu (contohnya Corega, Purfrisch).

II Pembersihan kimia

Sama seperti berus dan tampal, pembersihan bahan kimia penyelesaian disediakan dengan tablet or serbuk juga menikmati penerimaan yang hebat. Oleh kerana kesan pembasmian kuman dan pembersihan, mereka disyorkan kerana ia juga menjangkau kuman di ceruk dan celah yang tidak dilindungi oleh pembersihan mekanikal. Walau bagaimanapun, prosedur harus selalu dilakukan bersama dengan pembersihan berus mekanikal:

 • Pra-pembersihan: Sebelum meletakkan gigi palsu dalam larutan yang telah disediakan, sisa makanan dan plak harus dikeluarkan sejauh mungkin dengan sikat di bawah berlari air.
 • Penyelesaiannya dicampurkan dengan suam-suam kuku - tidak panas! - Air dan tablet pembersih atau serbuk bahagian memakai.
 • Masa tindak balas: selepas 10 hingga 15 minit, semua proses tindak balas kimia berjalan lancar. Masa yang lebih lama dalam penyelesaian tidak membawa untuk hasil pembersihan yang lebih baik. Istimewa serbuk produk menjanjikan kursus yang dipercepat hanya dalam satu minit (mis. Kukident Professional 1 minit).
 • Selepas pembersihan: Jika dilarutkan plak dan skala residu kekal di gigi palsu selepas mandi rendaman, ini dikeluarkan dengan menyikat semula ke bawah berlari air. Walau apa pun, yang disinfektan larutan harus dibilas di bawah air, kerana ramuannya tidak sesuai untuk bersentuhan dengan oral mukosa dan boleh menyebabkan kegatalan (kerengsaan).
Bahan pembersih gigi palsu Kelas bahan Kesan
Alkylarylsulfonates, alkilsulfat, alkilsulfoasetat. Surfactants Ejen pengemulsi dan penyebaran (penyebaran)
Asid polikarboksilat Sitrat EDTA (asid etilenediaminetetraasetik). Ejen kompleks, pembangun Memurnikan dan menstabilkan
Perborate, persulfate, percarbonate Setiap sebatian Membasmi kuman (mengurangkan kuman) dan pemutihan dengan pembebasan oksigen aktif Menghilangkan bau
Proteases Enzim Pembelahan protein untuk meningkatkan kecekapan pemurnian
Asid sitrik, asid amidosulfurik Asid peraturan pH
Natrium karbonat, natrium hidrogen karbonat Garam alkali, pembahagi CO2 Kesan menggelembung kerana tindak balas dengan asid untuk melepaskan lebih cepat deposit pepejal mineral
Pewarna Perubahan warna menunjukkan berakhirnya proses pembersihan

Jadual

III. pembersihan ultrasonik:

Mandi ultrasonik digunakan untuk membersihkan gigi palsu di makmal pergigian, tetapi juga tersedia untuk kegunaan rumah dan sangat disarankan, terutama apabila ketangkasan tangan tidak membenarkan pembersihan gigi palsu yang cukup dengan sikat kerana kecacatan atau usia. Pembersih gigi palsu kimia ditambahkan ke mandian ultrasonik.

Kemungkinan komplikasi

 • Prostesis patah: prostesis mungkin tergelincir dari tangan anda semasa pembersihan dan retak atau pecah ketika menyentuh sinki. Oleh itu, selalu masukkan sedikit air ke singki sebelum memulakan!
 • Kehilangan keanjalan: Bahan elastik untuk meletakkan gigi palsu yang tetap lembut kehilangan keanjalannya dari masa ke masa. Pembersih gigi palsu boleh mempengaruhi proses ini dengan tidak baik.
 • Perubahan warna pucat: pudar bahan penahan elastik dengan dos pembersih gigi palsu yang terlalu tinggi hampir tidak dapat dilihat hari ini berkat dos yang ditentukan dalam bentuk tablet atau pembungkusan serbuk bahagian.
 • Kerengsaan: Pembersih gigi palsu boleh menyebabkan kerengsaan kulit, mukosa mata dan mulut.
 • Kakisan: bahagian logam gigi palsu separa (gigi palsu separa) boleh menghakis. Dengan pencuci gigi tiruan generasi baru (contohnya Corega Tabs Partial Third) masalah ini biasanya tidak timbul.