Depersonalisasi: Kekerapan, Gejala, Terapi

Depersonalisasi: Penerangan

Depersonalisasi menggambarkan pengasingan daripada orang sendiri. Mereka yang terjejas mempunyai persepsi diri yang terganggu dan berasa terasing daripada diri mereka sendiri. Dalam kes nyahrealisasi, sebaliknya, mereka yang terjejas dibelenggu oleh tanggapan bahawa persekitaran mereka tidak nyata. Nyahperibadi dan nyahrealisasi sering berlaku bersama-sama dan oleh itu dirujuk sebagai sindrom nyahperibadi dan nyahrealisasi atau digabungkan di bawah istilah nyahperibadi.

Hampir semua orang mengalami gejala sedemikian dalam kehidupan dalam bentuk yang ringan dan untuk masa yang terhad. Walau bagaimanapun, gangguan depersonalisasi bermakna mereka yang terjejas mengalaminya dalam tempoh yang lama atau dalam episod berulang.

Depersonalisasi adalah gangguan yang kurang diteliti setakat ini. Dalam banyak kes, ia terlepas pandang. Kadang-kadang ia berselindung di sebalik gangguan mental yang lain, kadang-kadang mereka yang terjejas tidak berani pergi ke doktor dengan simptom ini kerana mereka takut doktor tidak mengambil serius atau menganggap mereka gila.

Depersonalisasi: Siapa yang terjejas?

Depersonalisasi: Gejala

Nyahperibadi dan nyahrealisasi boleh berlaku dalam pelbagai tahap keterukan. Bentuk depersonalisasi yang ringan juga boleh diperhatikan dalam kehidupan seharian apabila orang berada di bawah tekanan yang melampau atau selepas penyalahgunaan alkohol. Walau bagaimanapun, persepsi yang berubah akibat keletihan ini hanya jangka pendek dan tidak perlu dirawat.

Mengurangkan persepsi kesakitan

Situasi yang mengancam nyawa yang meletakkan badan di bawah tekanan yang teruk boleh mencetuskan gejala depersonalisasi yang berpanjangan. Dalam situasi tertekan atau menyakitkan secara psikologi, depersonalisasi mengurangkan persepsi kesakitan. Oleh itu, ia adalah mekanisme perlindungan jiwa terhadap sensasi yang sangat tidak menyenangkan.

Keterasingan dan realiti yang tidak nyata

Mereka yang terjejas selalunya bukan sahaja melihat diri mereka secara berbeza, tetapi juga persekitaran mereka. Persepsi ini sangat tidak nyata sehingga orang sukar untuk menyatakannya dengan kata-kata. Mereka sering menggambarkan penglihatan mereka sebagai kabur atau seolah-olah dalam mimpi. Orang boleh kelihatan tidak bermaya, objek boleh dilihat sebagai lebih besar atau lebih kecil dan bunyi boleh didengar herot.

Tindakan automatik

Mereka tidak menganggap diri mereka sebagai orang yang menjalankan aktiviti. Walaupun mereka sedar akan perbuatan mereka, mereka seolah-olah sedang berdiri di sebelah dan memerhatikan diri mereka sendiri. Memandangkan mereka yang terjejas tidak mempunyai hubungan dalaman dengan tindakan mereka, mereka menganggapnya sebagai asing dan automatik.

Kekosongan emosi

Depersonalisasi sering disertai dengan perasaan kekosongan dalaman. Mereka yang terjejas tidak bertindak balas terhadap peristiwa emosi. Mereka tidak menunjukkan kegembiraan, kesedihan mahupun kemarahan. Oleh itu, mereka sering kelihatan sejuk dan tidak hadir. Gejala-gejala ini sangat serupa dengan mood kemurungan dan tidak mudah dibezakan antara satu sama lain. Depersonalisasi juga boleh berlaku sebagai gejala kemurungan. Sebaliknya, kemurungan juga boleh berlaku akibat gejala depersonalisasi.

Masalah memori

Kaitan dengan realiti

Berbeza dengan orang yang mengalami psikosis, orang yang mengalami sindrom depersonalisasi tahu bahawa persepsi yang diubah berlaku kerana penyakit mereka. Orang yang mempunyai keadaan psikotik, sebaliknya, yakin bahawa pandangan mereka tentang dunia adalah benar. Sebagai contoh, mereka percaya bahawa orang lain boleh memanipulasi fikiran dan perasaan mereka. Orang yang mengalami gejala depersonalisasi menyedari bahawa bukan dunia yang telah berubah, tetapi ada sesuatu yang tidak kena dengan persepsi mereka. Pengetahuan ini meningkatkan tahap penderitaan dan menimbulkan kebimbangan bagi mereka yang terjejas.

Merenung dan kebimbangan

Ketakutan menjadi gila adalah akibat biasa daripada penyahpersonalisasian dan penyahrealisasian. Gejala detasmen daripada diri mereka dan persekitaran mereka membuatkan orang ramai berasa sangat tidak selamat. Kebimbangan, paksaan dan kemurungan juga sering seiring dengan depersonalisasi. Ramai orang tidak bercakap tentang masalah mereka kerana takut tidak diambil serius.

Depersonalisasi: punca dan faktor risiko

Pakar mengaitkan perkembangan depersonalisasi dan derealisasi kepada interaksi pelbagai faktor. Adalah diandaikan bahawa kecenderungan mempengaruhi sama ada gangguan mental itu berlaku atau tidak. Setakat ini, tiada bukti komponen keturunan.

Pencetus langsung depersonalisasi

Tekanan memainkan peranan penting sebagai pencetus konkrit depersonalisasi. Pengalaman traumatik khususnya boleh mencetuskan depersonalisasi. Penyakit serius, kemalangan atau krisis interpersonal profesional dan teruk boleh menjadi permulaan depersonalisasi. Dalam situasi yang sukar ditanggung, orang mungkin menjauhkan diri mereka dari dalam diri mereka dan peristiwa itu. Pakar menganggap bahawa tindak balas ini adalah mekanisme perlindungan apabila strategi mengatasi yang lain tidak mencukupi. Mereka yang terjejas kemudiannya hanya hadir secara fizikal, tetapi mereka tidak hadir dalam pemikiran mereka. Depersonalisasi sering digambarkan sebagai ketenangan selepas ribut. Hanya apabila tekanan berkurangan barulah gejala depersonalisasi muncul.

Pengabaian awal

Penyelidik telah mendapati bahawa pengabaian emosi pada zaman kanak-kanak khususnya menggalakkan depersonalisasi. Mereka yang terjejas menerima terlalu sedikit perhatian daripada ibu bapa mereka, dihina atau tidak disedari. Kekurangan sokongan daripada persekitaran sosial boleh membawa kepada strategi daya tindak yang tidak menguntungkan. Gejala pertama pengasingan daripada diri sendiri dan persekitaran boleh muncul seawal zaman kanak-kanak. Keterukan depersonalisasi bergantung pada keamatan dan tempoh pengalaman negatif.

Orang yang mengabaikan kesihatan fizikal dan mental mereka mungkin mengalami gejala depersonalisasi. Depersonalisasi juga boleh disebabkan oleh penggunaan dadah terlarang atau mabuk alkohol. Tidur yang tidak mencukupi dan penghidratan yang tidak mencukupi juga boleh menyebabkan gejala depersonalisasi atau memburukkan lagi gejala sedia ada.

Depersonalisasi: pemeriksaan dan diagnosis

Titik hubungan pertama ialah doktor keluarga anda. Dia akan menjalankan pemeriksaan fizikal jika sindrom depersonalisasi disyaki. Ini kerana depersonalisasi juga boleh berlaku akibat penyakit fizikal, seperti epilepsi atau migrain. Doktor juga mesti menolak kemungkinan gejala berlaku sebagai kesan sampingan ubat atau akibat penarikan diri. Dadah juga boleh menyebabkan perasaan terasing. GP akan merujuk pesakit kepada pakar untuk diagnosis dan rawatan yang tepat.

Untuk mendiagnosis depersonalisasi, pakar psikiatri atau psikoterapi akan menjalankan temu bual terperinci dengan pesakit. Dengan bantuan soal selidik klinikal, doktor atau ahli terapi boleh menentukan sama ada depersonalisasi sebenarnya berlaku atau sama ada gangguan mental lain hadir.

Doktor atau ahli terapi boleh bertanya soalan berikut untuk mendiagnosis gangguan depersonalisasi:

  • Adakah anda kadang-kadang mempunyai tanggapan bahawa anda melihat diri anda dari luar?
  • Adakah persekitaran anda kadangkala kelihatan tidak nyata kepada anda?
  • Adakah anda kadang-kadang mempunyai perasaan bahawa orang atau objek lain tidak nyata?

Menurut Klasifikasi Antarabangsa Gangguan Mental (ICD-10), diagnosis depersonalisasi dan sindrom nyahrealisasi memerlukan sekurang-kurangnya sama ada nyahperibadi atau nyahrealisasi:

  • Sindrom depersonalisasi: Mereka yang terjejas menganggap perasaan dan pengalaman mereka sebagai asing, terpisah daripada diri mereka sendiri, jauh, hilang atau sebagai milik orang lain. Mereka juga mengadu tentang perasaan "tidak benar-benar berada di sini"
  • Sindrom nyahrealisasi: Mereka yang terjejas menganggap persekitaran, objek atau orang lain mereka sebagai tidak nyata, jauh, buatan, tidak berwarna atau tidak bermaya.

Di samping itu, mereka yang terjejas mesti sedar bahawa persepsi yang diubah itu tidak dijana secara luaran, tetapi timbul daripada pemikiran mereka sendiri.

Depersonalisasi: Rawatan

Mengurangkan kebimbangan

Pada permulaan terapi, ahli terapi menerangkan gangguan mental kepada pesakit secara terperinci (psychoeducation). Pesakit mengalami bahawa penderitaan mereka dipandang serius dan persepsi mereka yang herot bukanlah tanda "kegilaan" tetapi sebahagian daripada penyakit. Pesakit belajar untuk mempersoalkan pemikiran negatif dan bencana dan menggantikannya dengan penilaian yang realistik. Matlamat penting terapi adalah untuk mengurangkan kebimbangan dan dengan itu melegakan seseorang secara psikologi.

Pengurusan tekanan dan strategi mengatasi

Satu lagi komponen terapi ialah menangani tekanan. Bagi kebanyakan pesakit, tekanan membawa kepada gejala depersonalisasi. Mereka meninggalkan badan mereka dan dengan itu menjauhkan diri dari persekitaran dan masalah mereka. Proses ini menjadi automatik selepas beberapa ketika. Dengan bantuan diari, pesakit harus mencatat situasi mana yang mencetuskan gejala depersonalisasi. Gambaran keseluruhan ini membantu orang yang terjejas untuk lebih mengenali corak dan proses gangguan.

Jika gejala pengasingan berlaku, menggigit lada cili atau bertepuk tangan dengan kuat boleh membantu mengembalikan anda kepada realiti. Gangguan juga boleh menjadi kaedah yang berguna. Perbualan atau aktiviti sukan harus mengarahkan fikiran kembali kepada realiti. Gangguan juga menghalang kebimbangan daripada membina. Melalui strategi ini dan lain-lain, pesakit belajar mengawal gejala depersonalisasi.

Senaman relaksasi tidak disyorkan untuk depersonalisasi, kerana terlalu banyak rehat boleh mencetuskan gejala. Oleh itu, aktiviti menenangkan, seperti berjalan kaki, adalah lebih sesuai untuk pemulihan.

Berurusan dengan punca

Dalam banyak kes, pengalaman traumatik adalah punca depersonalisasi. Untuk menangani trauma, pesakit harus terlebih dahulu belajar bagaimana menangani gejala. Ia juga penting bahawa orang yang terjejas dapat melihat, menyatakan dan mengawal emosi mereka sedikit sebanyak. Hanya selepas fasa penstabilan, punca traumatik boleh ditangani.

Depersonalisasi: perjalanan penyakit dan prognosis

Jika simptomnya teruk, mereka yang terjejas biasanya mengalami simptom depersonalisasi dan nyahrealisasi untuk masa yang lama. Walau bagaimanapun, dengan bantuan psikoterapi, mereka boleh belajar mengawal gejala dengan lebih baik. Mereka yang terjejas juga boleh mempunyai pengaruh positif terhadap perjalanan penyakit dengan mengurangkan tekanan. Walau bagaimanapun, gejala depersonalisasi bertambah buruk di bawah tekanan psikologi.