Dermaroller

Dermaroller adalah alat yang digunakan dalam perubatan estetik untuk rawatan kosmetik kulit, terutama di kawasan muka, tetapi juga, misalnya, untuk selulit di kawasan badan yang lain. Ini adalah jenis baru yang disebut invasif minimum, perkutaneus kolagen induksi terapi (CIT; PCI). Jarum kecil dan sangat halus digunakan dalam rawatan dengan Dermaroller. Atas sebab ini, prosedur ini juga disebut microneedling. Dalam jarum kosmetik, panjang kuku 0.1-0.5 mm digunakan, dan dalam jarum perubatan atau pembedahan (jarum perubatan), panjang kuku 3 mm digunakan. Dari panjang kuku kira-kira 1 mm, intradermal (“ke dalam kulit") Pendarahan dihasilkan dalam bentuk petechiae ("Pendarahan seperti kutu"). Dengan mikrotrauma (luka yang sangat kecil) jarum, reaksi keradangan digerakkan, yang mendorong kekuatan penyembuhan diri dari kulit dan dapat memperbaiki penampilan kulit.

Petunjuk (bidang permohonan)

 • Kedut Wajah
  • Periorbital (kedutan mata)
  • Perioral (kedutan mulut)
 • Masalah parut
  • Parut jerawat
  • Parut rata dan atropik
  • Hab hipertrofik * (parut cenderung melambung dan naik di atas paras kulit di sekitarnya).
  • Keloid * (parut menonjol).
  • Membakar parut (pelepah, Radiasi UV) *.
 • Gangguan pigmentasi
 • Selulit
 • Striae gravidarum (stretch mark) atau striae cutis distensae (stretch mark).
 • Tisu penghubung kendur
 • Melancarkan penuaan kulit

* Rawatan memerlukan jarum perubatan

Sebelum rawatan

Sebelum memulakan rawatan harus menjadi perbincangan pendidikan dan kaunseling antara doktor dan pesakit. Isi perbualan haruslah menjadi tujuan, harapan dan kemungkinan perlakuan, serta kesan dan risiko sampingan. Sebelum prosedur dermaroller, rawatan pelembap intensif dengan vitamin A dan C sangat berkesan, kerana menyokong keupayaan kulit untuk tumbuh semula. Pesakit harus dimaklumkan mengenai rawatannya. Antikoagulan (darah ubat penipisan seperti asid asetilsalisilat/ ASS) harus dihentikan sejauh mungkin kira-kira 14 hari sebelum rawatan. Jangkitan seperti virus HI atau hepatitis harus dikecualikan. Semasa merawat wajah, disarankan untuk mengelakkan solek.

Prosedur

Dalam rawatan dermaroller, aplikasi kosmetik mesti dibezakan dengan aplikasi perubatan. Ciri pembezaan utama adalah kedalaman tusukan. Dalam rawatan kosmetik, jarum halus hanya menembusi permukaan epidermis (epidermis), sementara dalam rawatan perubatan mereka menembusi lebih dalam. Catatan: Di jarum perubatan, sebaliknya, epidermis dan dermis (dermis) ditusuk dengan jarum halus. Pertama, kawasan kulit yang akan dirawat dibersihkan dan dibasmi kuman. Untuk mengelakkan kesakitan, krim yang mengandungi a anestetik tempatan (agen kebas) digunakan. Setelah masa pendedahan yang sesuai, sisa krim dikeluarkan dan wajah dibasmi kuman. Dermaroller kini dilancarkan 4 hingga 5 kali pada permukaan kulit dalam arah mendatar, menegak dan pepenjuru. Pendarahan kecil mungkin berlaku semasa rawatan perubatan, yang disapu dengan larutan garam steril. Akhirnya, kulit dibersihkan dengan teliti dan ditutup dengan krim berminyak. Bergantung pada petunjuk, rawatan dapat dilakukan beberapa kali. Mikrotraumas (kecederaan kecil) memulakan biasa penyembuhan luka proses kulit. Pertama, sistem imun diaktifkan, dan akhirnya, sel epidermis berkembang biak (berkembang dan membiak). Ini menghasilkan sintesis kolagen dan angiogenesis (pembentukan baru darah kapal). Akhirnya, tisu diperbaharui dalam jangka masa beberapa bulan dan kulit diketatkan. Hasil pertama dapat dinilai secara objektif setelah 6-8 minggu. Melanosit yang terletak di membran bawah tanah tidak cedera.

Selepas rawatan

Kemerahan dan pembengkakan kecil mungkin berlaku selepas prosedur. Pesakit tidak boleh menggunakan yang lain produk penjagaan kulit ke kulit yang dirawat dan harus mengelakkan pendedahan cahaya matahari yang kuat.

Faedah-faedah

Dermaroller adalah kaedah untuk memperbaiki penampilan kulit yang boleh digunakan untuk tujuan perubatan sebagai tambahan kepada petunjuk kosmetik semata-mata. Hasilnya dapat meningkatkan kesejahteraan dan keyakinan diri pesakit.