Desensitisasi: Apabila ia membantu

Apa itu hiposensitisasi?

Hiposensitisasi juga dipanggil imunoterapi alergen (AIT), desensitisasi atau imunoterapi khusus (SIT). Lebih jarang, istilah "vaksinasi alergi" digunakan.

Nama terapi juga berasal dari mod tindakan ini: "hypo" bermaksud "kurang", dan "pemekaan" untuk pembangunan reaksi pertahanan sistem imun terhadap bahan tertentu.

Hanya rawatan sebab

Pada dasarnya, terdapat tiga cara untuk merawat alahan:

 • profilaksis pendedahan: mengelakkan bahan penyebab alahan (pantang alergen)
 • Rawatan perubatan
 • Hiposensitisasi

Apa yang berlaku di dalam badan semasa alahan?

Sistem imun manusia direka untuk melindungi tubuh daripada pengaruh berbahaya, contohnya daripada bakteria dan virus. Sistem imun mengenali ini terutamanya melalui struktur permukaannya dan membentuk bahan pertahanan (antibodi) jika perlu.

Mengapa sesetengah orang alah kepada bahan tertentu dan yang lain masih belum dijelaskan secara konklusif.

Dalam konteks ini, pendekatan hiposensitisasi boleh digambarkan sebagai sejenis "terapi konfrontasi" dengan alergen.

Bilakah hiposensitisasi dilakukan?

Hyposensitization disyorkan oleh doktor dalam kes berikut, antara lain:

 • jika terdapat risiko penyakit sekunder seperti asma bronkial alahan, iaitu apa yang dipanggil perubahan lantai alahan dari saluran pernafasan atas ke bawah.
 • dalam kes kesan sampingan yang teruk daripada terapi dadah.

Disebabkan keberkesanan yang tidak pasti dan kemungkinan tindak balas buruk, hiposensitisasi untuk bulu haiwan dan alahan makanan tidak disyorkan dalam kebanyakan kes setakat ini. Walau bagaimanapun, imunoterapi oral (OIT) kini diluluskan di EU dan Switzerland untuk kanak-kanak dan remaja berumur empat hingga 17 tahun dengan alahan kacang (lihat di bawah).

Hiposensitisasi pada kanak-kanak

Apa yang boleh dilakukan oleh hiposensitisasi?

Hyposensitization boleh

 • mengurangkan gejala alahan yang sedia ada.
 • mengurangkan risiko asma alahan.
 • menyokong terapi bentuk asma yang ringan.
 • mungkin menghalang alahan jenis I selanjutnya daripada berkembang.
 • membantu mengurangkan keperluan untuk ubat alahan atau asma.

Apakah yang anda lakukan semasa hiposensitisasi?

Bergantung pada cara alergen ditadbir, pakar perubatan membezakan antara dua bentuk utama hiposensitisasi:

 • imunoterapi subkutaneus (SCIT): Dalam hiposensitisasi klasik, alergen disuntik di bawah kulit.
 • imunoterapi sublingual (SLIT): Alergen diletakkan di bawah lidah (sebagai tablet) atau dititiskan.

Imunoterapi subkutan (SCIT)

Sebelum setiap peningkatan dos, doktor memberi perhatian kepada sebarang kesan sampingan suntikan sebelumnya dan melaraskan jadual vaksinasi jika perlu. Jika perlu, dia juga boleh memberi ubat untuk mengatasi sebarang gejala alahan yang mungkin berlaku. Sebagai contoh, antihistamin digunakan. Ini menghalang kesan histamin bahan utusan badan sendiri, yang memainkan peranan penting dalam tindak balas alahan jenis segera.

Imunoterapi sublingual (SLIT)

Tempoh hiposensitisasi

Tempoh pemberian alergen bergantung pada alahan yang mendasari. Tempoh purata rawatan adalah tiga tahun, dan tiga hingga lima tahun untuk alahan racun tawon. Dalam kes alahan racun lebah, hiposensitisasi dijalankan selama-lamanya - doktor mesti memberikan "vaksinasi penyelenggaraan" secara berkala dalam jangka panjang.

Di samping itu, doktor boleh melakukan ujian kulit dengan antigen yang dimaksudkan dan mengambil darah daripada pesakit untuk menentukan tindak balas imun: Dalam pesakit alahan jenis I, imunoglobin E (IgE) khusus biasanya ditemui dalam darah. Kelas antibodi ini memainkan peranan penting dalam mencetuskan tindak balas alahan jenis segera. Apabila tahap IgE dalam darah telah menurun atau dinormalisasi sepenuhnya, hiposensitisasi dianggap berjaya diselesaikan.

Secara keseluruhan, hiposensitisasi adalah prosedur yang sangat selamat. Kesan sampingan mungkin termasuk tindak balas alahan kepada alergen yang diberikan seperti bersin, berair mata, bengkak atau gatal-gatal.

Kesan sampingan yang lebih teruk tetapi mudah dirawat yang mungkin berlaku dengan hiposensitisasi termasuk wheal di seluruh badan (urtikaria = gatal-gatal) dan bengkak di kawasan leher (edema Quincke, angioedema).

Untuk memerhatikan tindak balas pesakit, dia biasanya perlu berada dalam latihan selama setengah jam untuk pemerhatian selepas setiap sesi terapi. Di samping itu, dia harus mengelakkan tekanan fizikal dan alkohol pada hari berkenaan.

Bilakah penghidap alahan tidak boleh memulakan hiposensitisasi?

Tidak setiap pesakit yang mengalami salah satu daripada alahan ini harus menjalani hiposensitisasi. Kriteria pengecualian yang paling biasa untuk hiposensitisasi ialah:

 • kanser semasa
 • penyakit kardiovaskular atau mengambil penyekat beta
 • penyakit autoimun yang teruk atau kekurangan imun
 • asma yang tidak terkawal
 • jangkitan kronik yang tidak dirawat (seperti HIV atau hepatitis C)
 • penyakit psikiatri yang teruk
 • pematuhan yang lemah terhadap terapi (kepatuhan)
 • penyakit radang usus dan luka terbuka dalam rongga mulut (semasa SLIT)

Walaupun terdapat salah satu kontraindikasi yang dinyatakan di atas, hiposensitisasi adalah mungkin dalam kes individu. Pesakit dinasihatkan untuk membincangkan manfaat dan risiko rawatan sedemikian dengan doktor mereka.