Mengesan dan merawat kutu kepala

Kutu kepala: gambaran ringkas

  • Rupa: bersaiz sehingga 3 milimeter, rata, warna lut sinar-keputihan, kelabu atau keperangan; telur (nits) bersaiz sehingga 0.8 milimeter, bujur, pada mulanya lut sinar, kemudian putih.
  • Penghantaran: kebanyakannya terus dari orang ke orang dalam hubungan rapat badan; lebih jarang secara tidak langsung melalui objek seperti berus rambut atau topi; TIADA penghantaran melalui haiwan peliharaan!
  • Penyetempatan pilihan: di kepala di kawasan kuil, di belakang telinga, di belakang leher dan di belakang kepala.
  • Rawatan: Terapi gabungan terbaik menyikat basah (dengan sikat kutu dan mungkin kaca pembesar) dan penggunaan racun serangga.

Cara mengenali kutu kepala

Telurnya berbentuk bujur, kira-kira 0.8 milimeter panjang dan dilindungi oleh cangkerang chitinous (nit). Pada mulanya, nits adalah lut sinar, kemudian (apabila larva telah menetas) putih. Mereka melekat pada rambut berhampiran kulit kepala.

Selalunya, serangan kutu kepala ditemui secara kebetulan, contohnya, apabila beberapa parasit gugur dari rambut semasa menyikat. Oleh itu, diagnosis sangat jarang dibuat oleh doktor, tetapi kebanyakannya oleh ibu bapa atau kadang-kadang oleh pendidik / guru.

Selalunya sudah ada kecurigaan bahawa seseorang mempunyai kutu kepala - sama ada kerana simptom atau kerana terdapat kes jangkitan kutu yang diketahui di kawasan berhampiran. Kemudian kepala boleh dicari secara sistematik untuk haiwan. Alat seperti kaca pembesar dan sikat kutu adalah dinasihatkan untuk ini.

Kemudian anda harus berhati-hati menyisir semua rambut dengan sikat kutu, tinjanya menyentuh kulit kepala dengan setiap sapuan. Kutu kepala serta telurnya (nits), yang melekat pada rambut dekat dengan kulit kepala, tersepit di antara tines yang sangat rapat (jarak: 0.2 hingga 0.3 mm). Ini membolehkan mereka disikat dan dikenal pasti dengan lebih mudah. Untuk melakukan ini, sebaiknya lap sikat pada sekeping kertas dapur atau tandas selepas setiap pukulan dan kemudian basuhnya.

Kaca pembesar amat baik untuk mengesan kutu kepala muda yang masih dalam peringkat nimfa. Mereka mudah diabaikan dengan mata kasar. Di samping itu, kaca pembesar membantu membezakan kutu kepala dan telurnya (nits) daripada kelemumur.

Kutu kepala: rawatan

Menyikat basah

Kaedah rawatan kutu kepala ini adalah kompleks dan memerlukan banyak kesabaran daripada orang yang dirawat dan "pengendali". Ini selalunya sukar, terutamanya dengan kanak-kanak. Di samping itu, menyikat kutu kepala sahaja selalunya tidak menghapuskannya sepenuhnya. Oleh itu, adalah lebih baik untuk menggabungkan terapi mekanikal dengan ubat-ubatan tempatan terhadap kutu kepala.

Pemulihan terhadap kutu kepala

  • Tiada ubat kutu kepala berfungsi 100 peratus. Oleh itu, setiap satu mesti digunakan beberapa kali.
  • Ejen boleh merengsakan kulit buat sementara waktu dan menyebabkan kegatalan.
  • Ejen dalam bentuk semburan boleh dihidu dan kemudian mungkin menyebabkan tindak balas alahan. Oleh itu, ia tidak sesuai untuk kanak-kanak dengan penyakit pernafasan seperti asma (larutan atau gel terhadap kutu kepala harus diutamakan di sini).

Insektisida

Racun serangga terhadap kutu kepala mesti digunakan beberapa kali (biasanya selepas tujuh hingga sepuluh hari) untuk membawa kejayaan. Aplikasi yang tepat bergantung pada produk. Sebelum memulakan rawatan, baca arahan untuk digunakan dan patuhinya, terutamanya berkaitan dengan masa pendedahan dan tempoh penggunaan agen. Jika tidak, ia mungkin berlaku bahawa beberapa kutu kepala atau larva dan telur masih hidup.

Minyak silikon

Racun serangga telah digunakan terhadap kutu kepala selama beberapa dekad, termasuk di negara Eropah yang lain. Akibatnya, kutu kepala telah mengembangkan rintangan (rintangan) terhadap beberapa racun serangga. Oleh itu, agen dengan minyak silikon (dimetikon) kini digunakan, yang tanpa racun serangga dan oleh itu tidak menyebabkan masalah dengan rintangan.

Perhatian khusus juga harus diberikan kepada label amaran: Ejen yang mengandungi silikon sangat mudah terbakar. Selepas permohonan, kanak-kanak itu tidak sepatutnya berada berhampiran dengan api telanjang dan juga tidak boleh menggunakan pengering rambut!

Dimethicone dianggap tidak toksik dan tidak diserap ke dalam badan melalui kulit.

Minyak sayur

Disyorkan: Menyikat sikat dan racun serangga!

Pakar mengesyorkan menggabungkan menyikat dengan penggunaan racun serangga terhadap kutu kepala. Ini dikatakan menunjukkan kadar kejayaan terbaik dalam rawatan kutu kepala. Prasyarat untuk ini ialah racun serangga digunakan dengan betul mengikut arahan penggunaan dan sikat kutu. Jika anda tidak pasti, sebaiknya dapatkan nasihat di farmasi atau daripada doktor anda.

Rejimen rawatan berikut disyorkan:

Hari

Langkah-langkah

Hari 1

Hari 5

Sisir basah rambut untuk mengeluarkan larva yang menetas awal.

Hari 8, 9 atau 10

Rawat rambut sekali lagi dengan racun serangga untuk membunuh larva yang lambat menetas.

Hari 13

Kawal pemeriksaan dengan menyikat keluar basah.

Hari 17

Kemungkinan pemeriksaan akhir dengan menyikat keluar basah.

Penyelidikan: sikat kutu plasma

Pemulihan rumah terhadap kutu kepala

Mereka yang bimbang tentang potensi kesan sampingan racun serangga atau minyak silikon suka beralih kepada rawatan alternatif untuk kutu kepala. Pemulihan rumah seperti minyak pati (contohnya, pokok teh atau minyak lavender) dan cuka dikatakan mampu memerangi parasit dengan berkesan.

Dengan cuka, keberkesanan terhadap kutu kepala juga tidak terbukti. Walau apa pun, disyorkan untuk meninggalkan cuka selama setengah jam selepas menyapunya pada rambut dan kemudian mencucinya.

Rawatan rumah lain terhadap kutu kepala termasuk alkohol, aloe vera dan soda kaustik. Di sini juga, keberkesanannya belum terbukti. Perkara yang sama berlaku untuk lawatan sauna, yang kadangkala disyorkan terhadap serangan kutu kepala.

Adakah ahli keluarga yang lain juga perlu dirawat?

Jika kanak-kanak mempunyai kutu kepala, semua ahli keluarga perlu diperiksa untuk parasit, sebaik-baiknya dengan menyikat basah. Hanya mereka yang turut dijangkiti juga perlu dirawat.

Kutu kepala: punca dan faktor risiko

Ini hampir selalu berlaku melalui penularan langsung kutu kepala dari orang ke orang, contohnya apabila kanak-kanak meletakkan kepala mereka semasa bermain. Parasit kemudian berhijrah dari rambut ke rambut - mereka tidak boleh melompat.

By the way, bertentangan dengan kepercayaan popular, haiwan peliharaan bukan pembawa kutu!

Di manakah kutu kepala lebih suka duduk?

Kutu kepala terutamanya suka berlubang pada pelipis, belakang telinga, belakang leher dan belakang kepala. Di sini kulit sangat nipis dan mempunyai suhu optimum untuk penghisap darah kecil.

Kadangkala, kutu kepala juga dipanggil kutu rambut, walaupun istilah ini mengelirukan dan, secara tegasnya, tidak betul, kerana akhirnya semua kutu manusia adalah "kutu rambut" (termasuk, sebagai contoh, ketam).

Bagaimanakah kutu kepala memberi makan dan membiak?

Bekalan makanan yang sentiasa ada membolehkan kutu kepala membiak dengan rajin: Betina boleh menghasilkan 90 hingga 140 telur sepanjang jangka hayat mereka selama kira-kira empat minggu. Kira-kira 17 hingga 22 hari selepas persenyawaan, mereka bertelur: mereka melekatkannya pada rambut berhampiran kulit kepala dengan rembesan khas. "Gam" ini tidak larut dalam air, jadi telur tidak tertanggal semasa mencuci rambut biasa.

Mengapa kutu kepala kebanyakannya menyerang kanak-kanak?

Serangan kutu kepala paling kerap berlaku pada kanak-kanak berumur antara tiga hingga dua belas tahun. Sebabnya ialah mereka mempunyai hubungan fizikal yang lebih rapat berbanding orang dewasa semasa bermain seharian dan bermain-main. Ini menjadikannya sangat mudah bagi kutu untuk menukar hos. Orang dewasa jarang dijangkiti, dan apabila mereka dijangkiti, biasanya dengan anak-anak mereka yang membawa pulang kutu dari sekolah atau persekitaran komuniti lain.

Kutu kepala: gejala

Kerap menggaru kepala boleh meninggalkan kesan calar yang mungkin berdarah. Kerosakan kulit ini dengan mudah boleh menjadi radang, yang boleh menyebabkan ruam seperti ekzema ("ekzema kutu"). Di samping itu, bakteria boleh dengan mudah menjajah kulit kepala yang rosak. Superinfeksi bakteria ini boleh menyebabkan nodus limfa pada kepala dan leher membengkak.

Oleh kerana gatal-gatal, orang yang terjejas sering tidur dengan sangat gelisah.

Kutu kepala: pelaporan wajib

Untuk berlaku adil, ibu bapa juga harus memaklumkan sesiapa sahaja yang mempunyai hubungan rapat dengan kanak-kanak itu tentang serangan kutu kepala. Ini mungkin rakan sepermainan (atau ibu bapa mereka) atau ahli kelab sukan kanak-kanak itu, contohnya.

Kutu kepala: Prognosis

Kutu kepala menjengkelkan, tetapi tidak berbahaya. Di latitud kita mereka tidak boleh menghantar sebarang penyakit. Jika rawatan dijalankan dengan betul dan konsisten, kutu kepala akan cepat hilang.

Cegah kutu kepala

Sukar untuk mencegah kutu kerana ia mudah merebak. Walau bagaimanapun, jika serangan diketahui wujud dalam persekitaran terdekat (keluarga, kemudahan komuniti, kelab sukan, rakan sepermainan, dsb.), seseorang itu harus mengelakkan sentuhan fizikal dengan orang berkenaan jika boleh dan tidak berkongsi topi, selendang, sikat, berus. , dan lain-lain.

Rawatan kutu kepala "pencegahan" untuk semua ahli keluarga apabila seseorang dijangkiti secara amnya tidak disyorkan.