Dewberry: Aplikasi, Rawatan, Faedah Kesihatan

Dewberry adalah tumbuhan perubatan kuno yang mempunyai penampilan yang sangat luar biasa. Oleh itu, pada masa lalu dikatakan mempunyai kekuatan ajaib. Tanaman itu ditanam di depan rumah dan seharusnya melindungi penghuninya dari roh jahat. Pada Zaman Pertengahan, orang mengharapkannya untuk melindungi mereka dari wabak. Yang narkotik kesan tumbuhan perubatan sudah diketahui oleh doktor terkenal Paracelsus (abad ke-16).

Kejadian dan penanaman dewberry

Dewberry mempunyai beri ungu-hitam bulat berukuran sekitar satu sentimeter, rasanya sedikit manis. Buah beri ini kelihatan serupa dengan buah beri blueberry. The dewberry - botani Paris quadrifolia - tergolong dalam keluarga tumbuhan lily (Liliaceae) dan berkaitan dengan lily lembah. Tumbuhan ini mempunyai empat daun ovate dan berbentuk pisau pembedah yang dikelompokkan seperti pusaran di sekitar batang panjang tanaman. Daun, yang mempunyai keseluruhan margin, bergaris seperti jaring. Di tengah-tengahnya, bunga kuning-hijau tunggal yang kelihatan kerawang adalah terminal semasa musim mekar Mei / Jun. Ia kemudian berry berwarna ungu-hitam bulat berukuran satu sentimeter yang rasanya sedikit manis. Tumbuhan herba abadi, juga disebut mata rubah, mata syaitan, daun empat dan wolfberry, mencapai ketinggian 20 hingga 30 sentimeter pada musim bunga dan tumbuh dari batang bawah mendatar. The dewberry dijumpai di Eropah dan di Asia Barat. Ia suka tempat yang teduh dan sepi dan tanah lembap yang kaya dengan nutrien dan humus. Ia dijumpai lebih baik di dataran banjir jarang, konifer, oak dan hutan beech. Di Pegunungan Alpen dapat dijumpai hingga ketinggian 1900 meter. Kerana buahnya kelihatan sangat mirip dengan buah beri blueberry, kekeliruan kadang-kadang berlaku.

Kesan dan aplikasi

Daripada dewberry, biasanya hanya ramuan yang dikumpulkan dalam tempoh berbunga pada bulan Mei / Jun dan kemudian dikeringkan. Ia mengandungi pektin, asparagin, saponin - bahan yang sedikit toksik di mana tumbuhan melindungi dirinya daripada musuh semula jadi - organik asid, glikosida paridin dan paristyphnin, dan pennogenin. Kerana kandungannya yang tinggi saponin, ramuan perubatan kuno mempunyai kesan toksik jika diambil dalam dos yang terlalu tinggi: Ia merosakkan pusat sistem saraf, buah pinggang dan merah darah sel. Dalam kepekatan yang sangat rendah atau sangat cair, unberry digunakan dalam naturopati dan homeopati melawan pelbagai penyakit. Ubat konvensional tidak lagi menggunakannya, kerana menganggap penggunaannya terlalu berisiko. Ramuan segar diproses menjadi ubat homeopati daripada dos D3 hingga D6. Ramuan yang dikeringkan boleh digunakan oleh pesakit sebagai teh perubatan dan tincture secara dalaman dan luaran. Contohnya, gerimis dilumurkan pada tahi lalat, yang kemudian melilit pembengkakan dan kawasan badan yang meradang. Sifat antiseptik ramuan perubatan kuno menyebabkan penyembuhan ulser dan mata yang meradang dengan cepat. Ia juga masih digunakan sebagai bahan tambahan dalam mandian ubat. Dalam bentuk tablet (teep) triturasi tanaman segar diambil 3 kali sehari. Ia mengandungi 0.0025 gram unberry. Walau bagaimanapun, pesakit yang ingin menggunakan tanaman ubat, yang telah lama dikenal, harus berhati-hati untuk mengkonsumsi jumlah yang paling kecil dan selalu mematuhi maksimum yang disarankan dos, kerana ketika itu ia tidak akan membawa kesan sampingan. Pengambilan sebiji beri boleh menyebabkan gejala keracunan yang ringan: Pengguna muntah, telah cirit-birit, sakit kepala dan pening. Untuk mengelakkan ini, lebih baik membuang keseluruhan kandungan mulut dan minum banyak air selepas itu. Sekiranya dos sangat tinggi (contohnya, jika beberapa buah beri tertelan), kematian mungkin disebabkan oleh kelumpuhan pernafasan.

Kepentingan, rawatan, dan pencegahan kesihatan.

Sekiranya pesakit mengambil ramuan unberry kering dan hancur sebagai teh ubat, ia dapat menghilangkan migrain dengan berkesan, gugup jantung aduan dan sakit saraf, terutamanya dari kepala kawasan. Selain itu, teh unberry membantu melawan pelbagai keradangan dan ekspektasi spasmodik di bronkitis. Tingtur juga dapat digunakan untuk mengatasi aduan ini. Ia juga harus dimakan hanya dalam bentuk yang sangat cair untuk mengelakkan keracunan. Paridin yang terkandung dalam ramuan unberry mempunyai kesan yang serupa dengan digitalis, kerana menguatkan jantung. Paristyphnin glikosida mempunyai kuat narkotik kesan. Naturopati menghargai persediaan unicorn dalam dos yang rendah kerana ia boleh digunakan untuk melegakan sakit mata, neuralgia, sakit kepala dan migrain Berkaitan dengan muntah of bile. Bahan aktif utama terutamanya glikosida analgesik dan anti-radang dan saponin. Di samping itu, pesakit dapat merawat saraf jantung aduan, angina pectoris (kerana paridin), sendi rematik dan hidung dan catarrh telinga dengan persediaan unicorn. Keradangan saluran gastrointestinal disembuhkan dengan unberry juga susu demam, pening, insomnia dan ketiadaan haid. Dari jus daun unberry segar dan bijinya, pesakit dapat menyiapkan salap untuk digunakan pada bisul dan penyembuhan yang buruk luka. Sudah beberapa lama dia merasakan peningkatannya keadaan. Dengan tincture yang diperoleh dari ramuan, ia membuang berbahaya arsenik dan merkuri. Walau bagaimanapun, kesan perubatan unberry ini belum dapat dibuktikan oleh kajian klinikal. Untuk kegunaan homeopati, dewberry dicairkan dengan kuat sebagai sejuk air dan sebagai alkohol ekstrak. Dalam potensi D3 hingga D6 ia membantu melawan sakit saraf, kerengsaan mata disebabkan oleh selsema, glaukoma, pernafasan keradangan, keadaan kegelisahan saraf, migrain, keluhan jantung dan penyakit pernafasan. Ubat homeopati juga boleh digunakan untuk melawan sebarang jenis keradangan.