Dexmedetomidine: Kesan, dos

Bagaimanakah dexmedetomidine berfungsi?

Dexmedetomidine menghalang pembebasan utusan saraf noradrenalin di kawasan otak tertentu: lokus caeruleus. Struktur otak ini sangat kaya dengan sel saraf yang berkomunikasi melalui norepinephrine dan terlibat dalam mengawal orientasi serta perhatian.

Kurang norepinephrine akibat dexmedetomidine seterusnya bermakna kurang bahan penghantar untuk mengaktifkan sel-sel saraf ini. Atas sebab ini, dexmedetomidine mempunyai kesan sedatif terutamanya. Di samping itu, ia mengantara kesan analgesik dan kelonggaran otot.

Seberapa cepat dexmedetomidine berfungsi?

Pakar perubatan mentadbir bahan aktif sebagai infusi. Kesannya hampir serta-merta dan boleh dikawal dengan sangat baik.

Apakah dexmedetomidine yang diluluskan?

Kedua, pakar perubatan boleh memberikan dexmedetomidine kepada pesakit dewasa yang tidak diintubasi untuk penenang sebelum dan/atau semasa prosedur diagnostik atau pembedahan.

Walaupun dexmedetomidine tergolong dalam kumpulan sedatif (penenang), ia tidak digunakan untuk gangguan tidur atau kecemasan.

Bagaimana dexmedetomidine digunakan

Dexmedetomidine diberikan dalam bentuk dexmedetomidine hydrochloride larut air sebagai infusi. Dos adalah berdasarkan berat badan. Ia biasanya antara 0.2 dan 1.4 mikrogram sekilogram berat badan sejam (= 1.4 mikrogram kg/j). Dos maksimum ialah 1.4 mikrogram kg/j.

Semasa pentadbiran dexmedetomidine, kakitangan perubatan memantau kadar jantung dan tekanan darah individu, antara lain.

Kesan sampingan dexmedetomidine yang paling biasa boleh dikaitkan dengan perencatan pembebasan norepinephrine. Ini termasuk penurunan tekanan darah, peningkatan tekanan darah, dan kadar denyutan jantung yang rendah (bradikardia).

Lebih kurang biasa ialah kegelisahan dan turun naik gula dalam darah.

Jika anda mengesyaki atau mengalami kesan sampingan, sila hubungi doktor atau profesional penjagaan kesihatan.

Bilakah anda tidak boleh mengambil dexmedetomidine?

Secara umum, jangan berikan dexmedetomidine dalam kes berikut:

  • jika anda hipersensitif atau alah kepada bahan aktif atau kepada mana-mana komponen ubat
  • dalam blok jantung lanjutan (gred 2 atau 3) pada pesakit tanpa perentak jantung (blok jantung = gangguan pengaliran pengujaan dalam jantung)
  • dalam tekanan darah tinggi yang tidak terkawal
  • semasa mengandung
  • pada kanak-kanak dan remaja di bawah umur 18 tahun

Interaksi ubat ini mungkin berlaku dengan dexmedetomidine.

Dexmedetomidine meningkatkan sifat depresan ubat lain dengan kesan sedatif dan/atau merangsang tidur. Ini termasuk, tetapi tidak terhad kepada:

  • Anestetik (seperti isoflurane, propofol, midazolam).
  • pil tidur (seperti benzodiazepin, Z-ubat)
  • ubat penahan sakit yang kuat daripada kumpulan opioid (seperti morfin dan alfentanil)

Dexmedetomidine menyekat enzim cytochrome P450 2B6 (CYP2B6). Oleh itu, pada dasarnya, interaksi dengan ubat-ubatan yang terdegradasi melalui CYP2B6 boleh difikirkan. Sama ada ini berkaitan secara klinikal tidak diketahui.

Dexmedetomidine berkemungkinan meningkatkan tekanan darah dan kesan penurunan kadar jantung ubat lain (cth. penyekat beta).

Dexmedetomidine semasa menyusu.

Dexmedetomidine meresap ke dalam susu ibu. Walau bagaimanapun, parasnya adalah di bawah had pengesanan 24 jam selepas rawatan tamat.

Pakar perubatan bekerja dengan ibu untuk memutuskan sama ada untuk menghentikan penyusuan susu ibu dan, jika ya, untuk berapa lama.

Bagaimana untuk mendapatkan ubat dengan dexmedetomidine

Dexmedetomidine boleh didapati dengan preskripsi di Jerman, Austria, dan Switzerland. Ubat ini diberikan secara eksklusif oleh kakitangan yang terlatih untuk berbuat demikian.