Nilai diabetes: Apa yang mereka tunjukkan

Apakah nilai untuk diabetes?

Di Eropah, glukosa darah biasanya diukur dalam miligram per desiliter (mg/dl). Di peringkat antarabangsa (terutama di Amerika Syarikat), bagaimanapun, ia diukur dalam milimol seliter (mmol/l).

Nilai yang paling penting ialah glukosa darah puasa dan HbA1c. Yang terakhir ini juga dirujuk sebagai "memori jangka panjang glukosa darah". Selain itu, nilai abnormal dalam ujian toleransi glukosa oral (oGTT) menunjukkan prekursor diabetes ("prediabetes") atau diabetes. Pengesanan gula dalam air kencing juga digunakan untuk diagnosis.

Diabetes: Pada tahap apakah ia berbahaya?

Perkara pertama dahulu: bahaya besar dengan diabetes mellitus ialah paras gula dalam darah boleh tergelincir secara berbahaya dan - dalam kes yang melampau - koma diabetes akan berlaku. Paras gula melebihi 250 mg/dl (13.9 mmol/l) adalah isyarat penggera untuk hiperglikemia. Dalam kes hipoglikemia, mereka berada di bawah 70 mg/dl (3.9 mmol/l).

Bilakah diabetes didiagnosis?

Glukosa darah berpuasa oGTT: Nilai 2-Std HbA1c (%)
Sihat <100 mg / dl <140 mg / dl 4.5 atau 5.7
<5.6 mmol / l <7.8 mmol / l
Toleransi glukosa terganggu 100 – 125 mg/dl 140 – 199 mg/dl 5.7 atau 6.4
5.6 – 6.9 mmol/l 7.8 – 11 mmol/l
Kencing manis ≥ 126 mg / dl ≥ 200 mg / dl ≥ 6,5%
≥ 7 mmol/l ≥ 11.1 mmol/l

Glukosa darah berpuasa

Glukosa darah puasa adalah nilai darah diabetes yang paling penting untuk diagnosis diabetes. Ia berkisar antara 60 hingga 99 mg/dl atau 3.3 hingga 5.6 mmol/l pada individu yang sihat. Jika glukosa darah puasa adalah antara 100 dan 125 mg/dl, ini sudah pun dirujuk sebagai glukosa puasa tidak normal (IFG = glukosa puasa terjejas). Nilai melebihi 125 mg/dl berkemungkinan besar menunjukkan diabetes mellitus. Untuk menolak ukuran yang salah, nilai biasanya ditentukan untuk kali kedua.

Diabetes – HbA1c (nilai glukosa darah jangka panjang)

Dalam kedua-dua individu yang sihat dan pesakit kencing manis, molekul gula melekat pada sebahagian daripada pigmen darah merah (hemoglobin). Hemoglobin yang sarat dengan gula dipanggil glikohemoglobin A (juga HbA1c). Biasanya, bagaimanapun, tidak lebih daripada 5.7 peratus hemoglobin mempunyai molekul gula yang melekat padanya.

Disebabkan paras glukosa darah yang meningkat secara kekal, bahagian hemoglobin yang lebih tinggi dalam pesakit kencing manis dimuatkan dengan molekul gula. Memandangkan sel darah merah hidup selama purata kira-kira 120 hari, nilai HbA1c sesuai sebagai nilai jangka panjang diabetes dan dengan itu memberikan maklumat tentang kawalan glukosa darah lapan hingga dua belas minggu terakhir. Turun naik harian individu tidak mempengaruhi nilai HbA1c. HbA1c ditentukan terutamanya untuk memantau kejayaan rawatan.

Ujian toleransi glukosa oral (oGTT)

Selepas 120 minit, sampel darah baru diambil untuk menentukan tahap glukosa darah. Nilai dua jam ini memberikan petunjuk tentang berapa banyak glukosa yang diserap daripada darah telah diserap ke dalam sel dengan bantuan insulin. Jika nilai dua jam melebihi 200 mg/dl, diabetes mellitus berkemungkinan besar. Jika diabetes diketahui, oGTT tidak boleh digunakan untuk mengelakkan tahap glukosa darah tergelincir.

Nilai diabetes yang dikehendaki semasa rawatan

Nilai glukosa darah yang akan disasarkan sentiasa dibincangkan secara individu dengan doktor yang merawat. Ini kerana mereka berbeza bergantung pada perlembagaan dan umur pesakit. Walau bagaimanapun, nilai diabetes biasa yang disyorkan oleh Persatuan Diabetes Jerman digunakan untuk kebanyakan pesakit. Mereka hanya berbeza sedikit dalam pesakit diabetes jenis 1 dan diabetes jenis 2.

Nilai diabetes jenis 1

Nilai diabetes jenis 2

Dalam diabetes jenis 2, rawatan dikawal oleh nilai glukosa darah puasa serta nilai HbA1c. Dalam pesakit diabetes jenis 2, nilai glukosa darah puasa sebelum makan adalah antara 80 dan 120 mg/dl paling baik. Sekiranya lebih tinggi, ubat mesti diselaraskan.

Jika penyakit bersamaan seperti tekanan darah tinggi (hipertensi), kerosakan buah pinggang (nefropati) atau gangguan metabolisme lemak (hiperlipidemia) terdapat, ini mesti dirawat juga, kerana tahap glukosa darah yang terlalu tinggi memburukkan lagi penyakit ini. Nilai HbA1c antara 6.5 dan 7.5 peratus disyorkan. Keperluan individu pesakit juga diambil kira. Sebagai contoh, ada kemungkinan nilai HbA1c 8.0 masih boleh diterima pada pesakit yang lebih tua.

Nilai diabetes yang manakah digunakan semasa kehamilan?

  • Gula darah puasa: 92 mg/dl (5.1 mmol/l)
  • Glukosa darah selepas satu jam: 180 mg/dl (10.0 mmol/l)
  • Glukosa darah selepas 2 jam: 153 mg/dl (8.5 mmol/l)

Dalam kedua-dua pesakit hamil dan tidak hamil, adalah penting untuk memantau tahap diabetes dengan kerap.