Koma diabetes

definisi

Kencing manis koma adalah bentuk kegelapan metabolik yang teruk pada pesakit dengan kencing manis mellitus. Diabetes koma disertai oleh ketidaksadaran pada sekitar 10% kes, dan sekitar 70% pesakit terjaga tetapi dengan kesedaran yang terhad. Oleh itu, perubahan kesedaran adalah komplikasi yang sering berlaku pada keadaan darurat diabetes ini dan oleh itu memberi nama kepada kegelinciran metabolik jenis ini.

Diabetes koma wujud dalam dua subformat. Salah satunya adalah koma diabetes ketoasidotik, yang lain adalah koma diabetes hiperosmolar. Koma ketoasidotik lebih kerap berlaku pada pesakit diabetes jenis 1, koma hiperosmolar lebih biasa pada pesakit diabetes jenis 2.

Punca koma diabetes

Mekanisme asasnya berbeza dalam dua bentuk koma diabetes. Namun, apa yang mereka miliki adalah kesamaan disebabkan oleh kekurangan insulin dan disebabkan oleh jangkitan, kerana keperluan insulin badan berubah semasa jangkitan.

  • Koma ketoasidotik: Kekurangan mutlak insulin, hormon yang memetabolisme darah gula, mengakibatkan peningkatan gula darah tahap (> 300mg / dl).

    Di samping itu, kekurangan insulin merangsang metabolisme lemak dan memecah asid lemak badan. Produk degradasi adalah badan keton yang disebut, yang menyebabkan hiperasiditas (asidosis) daripada darah dan beri namanya koma diabetes ini. Koma ketoasidotik sering kali merupakan manifestasi pertama kencing manis mellitus jenis 1 pada pesakit muda yang berada dalam keadaan kekurangan insulin mutlak untuk pertama kalinya.

  • Koma hiperosmolar: Di sini terdapat kekurangan insulin yang relatif.

    Insulin yang tersedia untuk tubuh tidak mencukupi untuk menurunkan kadar insulin dengan secukupnya darah tahap gula, yang boleh mencapai nilai melebihi 1000mg / dl. The osmolariti darah (bilangan zarah yang membawa kepada aliran cecair ke dalam darah kapal) ditingkatkan oleh molekul gula, yang memberikan nama koma diabetes ini. Air mengalir ke dalam darah kapal (kuasi untuk mencairkan gula darah tahap) dan dengan itu membawa kepada dehidrasi (penyahhidratan). Kehadiran insulin "sisa" mencegah metabolisme asid lemak dan mencegah pembentukan badan keton dan hiperasiditas. Penyebab koma hiperosmolar yang paling kerap berlaku pada pesakit diabetes jenis 2 adalah rawatan dengan diuretik ("Tablet air") dan kesalahan diet.