Diabetologi

Diabetologi khusus

Diabetologi berkaitan dengan pencegahan, diagnosis dan rawatan diabetes mellitus. Diabetes mellitus boleh berlaku dalam pelbagai bentuk. Yang paling penting ialah diabetes jenis 1 dan jenis 2 serta diabetes semasa mengandung. Semua bentuk diabetes disebabkan oleh kekurangan atau kekurangan keberkesanan insulin hormon penurun gula darah. Inilah sebabnya mengapa diabetes juga termasuk dalam bidang endokrinologi - bidang pakar untuk penyakit berkaitan hormon.

Pakar diabetes di hospital biasanya merawat pesakit yang telah disahkan menghidap diabetes (cth. oleh GP mereka). Oleh itu, tugas mereka (terutama pada permulaan) adalah untuk memaklumkan pesakit tentang penyakit itu dan untuk merangka pelan rawatan individu. Ini bergantung kepada bentuk diabetes dan pada faktor individu (contohnya keterukan penyakit, senaman dan tabiat pemakanan pesakit).

Rawatan diabetes dan penyakit sekunder

Secara umum, rawatan diabetes adalah berdasarkan langkah-langkah am (diet yang betul, senaman yang mencukupi, dll.) dan ubat-ubatan (ubat penurun glukosa darah oral atau suntikan insulin).