Diagnosis | Abses di pipi

Diagnosa

Doktor mendiagnosis abses di pipi dengan penampilan klinikal yang khas: kulit di atas abses sangat bengkak, hangat dan kemerahan. Kerana pembengkakan yang teruk, orang yang terkena merasakan perasaan ketegangan dan lebih kurang kesakitan di kawasan yang meradang. Sebagai tambahan, darah boleh diambil untuk memeriksa nilai keradangan seperti CRP dan leukosit (sel darah putih). Dalam beberapa kes, doktor juga boleh tusuk yang abses dan mikrobiologi mendiagnosis bakteria dalam nanah untuk menetapkan antibiotik yang sesuai.

Rawatan abses di pipi

Rawatan abses di pipi bergantung pada keparahan keradangan dan lokasi tepat abses. Abses yang lebih kecil, yang terletak di bahagian luar kulit wajah, boleh dirawat dengan menarik salap. Abses yang lebih besar menunjukkan keradangan yang teruk dan mesti dirawat oleh doktor.

Juga abses yang terletak di bahagian dalam membran mukus pipi harus segera dirawat oleh doktor gigi. Satu-satunya cara untuk merawat abses secara kekal ialah memotongnya. Doktor melakukan prosedur pembedahan kecil di bawah anestetik tempatan.

Dengan sayatan kulit yang kecil, abses terbelah di pipi dan terkumpul nanah boleh longkang. Luka kemudian dibilas dengan cecair antiseptik dan luka ditutup dengan kompres. Luka tidak dijahit untuk mengelakkan bakteria dari sekerap semula dan membentuk abses lain. Dalam beberapa kes, doktor mungkin akan menetapkan terapi ubat dengan antibiotik. Setelah abses berpecah, luka biasanya sembuh sepenuhnya dalam beberapa hari, tetapi parut putih halus mungkin akan kekal melalui sayatan.

Tempoh abses

An abses di pipi memakan masa sekitar satu hingga dua minggu, bergantung pada ukuran dan rawatannya. Abses kecil sembuh dengan cepat dengan penggunaan salap penarik, sedangkan abses yang lebih besar memerlukan waktu lebih lama. Secara amnya, semakin cepat abses dirawat, semakin pendek jangka masa penyakit ini.

Terutama abses di bahagian dalam pipi boleh menyebabkan masalah serius dan bertahan lama, sebab itulah doktor harus segera berjumpa sekiranya disyaki abses. Setelah abses dipotong terbuka, kesakitan dan ketidakselesaan lega dengan cepat dan luka sembuh setelah beberapa hari dengan pemberian antibiotik.