Diagnosis | Abses di bahagian dalam paha

Diagnosa

Biasanya sebuah abses diletakkan tepat di bawah permukaan kulit bahagian dalam paha dan dengan itu diagnosis pandangan. Tanda-tanda ciri keradangan dapat dilihat pada bahagian dalam paha. Jika nanah sudah bocor, smear diambil untuk menentukan patogen.

Jika sesuatu abses berlaku lebih kerap, a darah ujian dan kemungkinan peperiksaan lebih lanjut juga harus dijalankan. Sebagai peraturan, peningkatan nilai keradangan terdapat di darah, yang selanjutnya menyokong diagnosis. Sekiranya terdapat juga a demam, ini boleh menjadi tanda bahawa bakteria sudah berada di darah. Dalam kes ini terdapat risiko keracunan darah dan tindakan mesti diambil dengan pantas. Sekiranya abses tidak dapat dibezakan dengan jelas daripada penyakit lain, ultrasound diagnosis dilakukan.

Rawatan abses di bahagian dalam paha

Rawatan abses di bahagian dalam paha bergantung pada saiz dan faktor individu. Hanya doktor yang dapat menilai jenis rawatan yang ditunjukkan. Oleh itu pemeriksaan perubatan harus selalu dilakukan.

Sekiranya abses kecil, rawatan dengan salap daya tarikan - biasanya dengan bahan aktif ammonium bituminosulphate atau ichthammolum - sering mencukupi. Dalam beberapa kes, tambahan antibiotik diberikan dalam bentuk tablet. Seperti namanya salap, ia menarik nanah keluar dari abses dan dengan itu memungkinkan penyembuhan.

Ia mempunyai antibakteria, anti-radang, kesakitan-melegakan dan melancarkan peredaran darah kesan. Dos dan kepekatan salap harus disesuaikan secara individu kepada pesakit. Sekiranya nanah tidak terlepas dari abses dalam beberapa hari dan / atau abses telah mencapai ukuran tertentu, jenis rawatan ini tidak mencukupi.

Dalam kes ini, abses mesti dikeluarkan secara pembedahan. Semua kaedah pembedahan bertujuan untuk mengosongkan nanah dan mencegahnya bakteria dari memasuki tisu sekitarnya atau aliran darah. Dalam banyak kes, prosedur pembedahan tidak berbahaya dan dilakukan di bawah anestesia tempatan.

Operasi biasanya memakan masa sekitar 10-20 minit. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, penyingkiran pembedahan mesti dilakukan di bawah anestesia am. Sebagai peraturan, saliran diletakkan dalam kedua kes tersebut.

Sekiranya abses dikeluarkan secara pembedahan berdasarkan pesakit luar, pesakit mesti dijemput selepas operasi. Pada hari operasi, pesakit tidak dibenarkan memandu kereta atau mengendalikan mesin. Selepas penyingkiran, rawatan antibiotik biasanya diberikan.

. antibiotik dimasukkan terus ke luka dengan bantuan pembawa antibiotik atau diberikan dalam bentuk tablet atau dengan infus. Pesakit juga diarahkan dalam langkah-langkah kebersihan khas dan merawat luka dengan berhati-hati. Semakin awal abses dirawat, semakin besar kemungkinan tidak ada atau hanya campur tangan pembedahan yang diperlukan.

Anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai topik ini di sini: Operasi abses Selain kaedah perubatan konvensional, ubat rumah tertentu dapat menyokong proses penyembuhan, baik sebelum atau tanpa pembedahan, dan juga selepas pembedahan. Menurut beberapa penulis, kopi, pudina dan kamper harus dielakkan semasa proses penyembuhan. Sebilangan penulis mengesyorkan penggunaan proplistincture.

Di samping itu, kehangatan dalam bentuk lampu lampu merah atau kompres hangat dapat menyokong. Dengan lampu lampu merah, penting untuk meletakkannya pada jarak yang tepat dan menggunakannya untuk jangka waktu yang sesuai dan terhad agar tidak ada luka bakar. Air suam, chamomile atau marigold boleh digunakan untuk kompres.

Bunga Hay dan Arnica juga dapat menyokong proses penyembuhan. Sebagai tambahan kepada langkah-langkah perubatan konvensional, ubat homeopati mempunyai kesan sokongan pada pertumbuhan semula kulit paha pada beberapa pesakit. Dalam beberapa kes, tablet Traumeel® dengan 5 tetes Notakehl D 5 disyorkan 4 kali sehari selama 2 hari.