Diagnosis | Abses di leher

Diagnosa

Dalam kes a abses pada leher, doktor harus berunding dalam apa jua keadaan, kerana hanya dalam kes yang jarang berlaku penyembuhan tanpa bantuan perubatan. Diagnosis a abses pada peringkat lanjutan dapat dibuat semata-mata dengan mengambil a sejarah perubatan dan pemeriksaan fizikal orang yang terjejas. Gejala khas abses, bersama-sama dengan palpasi, biasanya cukup untuk membuat diagnosis.

Walau bagaimanapun, mungkin perlu menggunakan kaedah pengimejan diagnostik untuk menentukan sejauh mana abses. Sebagai contoh, sebuah ultrasound pemeriksaan, tetapi juga pemeriksaan dengan MRI atau peralatan yang menggunakan sinar-X, dapat memberikan maklumat mengenai ukuran rongga abses dan struktur yang bersempadan dengannya. Pemeriksaan mengenai darah dapat mengesahkan adanya keradangan, tetapi biasanya tidak memberi petunjuk mengenai patogen mana penyebab abses. Untuk menentukan patogen, nanah di rongga abses mesti diperiksa. Dengan pengesanan patogen, terapi antibiotik khusus dapat dilakukan jika perlu.

Terapi abses di leher

Terapi abses bergantung pada ukuran dan penyetempatan keradangan. Sebagai contoh, dalam kes abses dangkal pada peringkat awal, penyembuhan biasanya dapat dicapai dengan pentadbiran sistemik antibiotik. Dalam banyak kes, bagaimanapun, terapi antibakteria dengan antibiotik tidak mencukupi untuk merawat abses di leher secukupnya.

Ini kerana rongga abses tidak bersambung darah kapal, itulah sebabnya walaupun sistemik antibiotik tidak boleh menghalang bakteria dari membiak. Antibiotik tempatan tidak boleh digunakan sama sekali kerana mereka tidak berkemungkinan mengandung radang dengan cukup. Juga ekspresi abses harus dihindari kerana ada bahaya bukaan ke dalam dan dengan demikian a darah keracunan (sepsis).

Atas sebab ini, abses pada leher sering dibuka secara pembedahan. Di sini nanah dikeluarkan dari rongga abses, biasanya di bawah anestesia am, dan saliran yang disebut diletakkan di rongga. Dengan cara ini, rongga juga dapat dibilas setelah operasi sehingga penyembuhan lengkap berlaku. Di dalam leher, berhati-hati mesti diambil untuk memastikan bahawa struktur sekitarnya terhindar semasa pembukaan pembedahan. Kesempitan anatomi pada leher dari banyak struktur penting menyukarkan operasi pada abses di kawasan leher.

Ramalan

Prognosis untuk abses pada umumnya sangat baik jika keradangan dirawat dengan baik. Yang terpenting, terapi ini dilakukan seawal mungkin. Ini sangat penting dalam keadaan abses di kawasan leher, kerana banyak struktur penting berjalan di sepanjang leher yang tidak boleh diremas.

Terutama bila demam dan menggigil berlaku, penting untuk segera berjumpa doktor. Bahaya keracunan darah (sepsis) terdapat di semua abses dan memburukkan lagi prognosis. Sekiranya penggunaan antibiotik tidak menjanjikan, operasi pembukaan abses harus dipertimbangkan secepat mungkin, kerana dalam banyak kes, ini adalah satu-satunya pilihan rawatan alternatif.