Diagnosis | Abses pada gigi

Diagnosa

Pada suatu x-Ray, pengumpulan sebanyak nanah di hujung akar kerana bayang-bayang dapat dilihat. Kawasan dengan nanah kelihatan lebih gelap daripada kawasan sekitar dan gigi. Walau bagaimanapun, tidak semua nanah teduhan berlaku, karies dan pulpa, misalnya, juga lebih gelap di Sinar X.

Terdapat pelbagai jenis sinar-x yang boleh dilakukan oleh doktor gigi untuk mendiagnosis radang puncak akar: OPG (orthopantomogram) menunjukkan keseluruhan gigi, diagnosis pemutihan apikal adalah mungkin di sini. Sekiranya keradangan hanya pada peringkat awal, ia mungkin tidak dapat dilihat dengan jelas di sini, tetapi keradangan yang lebih lanjut dapat dilihat dengan jelas. Untuk penjelasan yang lebih tepat jika benar-benar ada sesuatu untuk dilihat atau jika pesakit hanya mempunyai kesakitan pada gigi tunggal, EZA, imbasan gigi tunggal sering disusun. Kelebihan gambar jenis ini adalah ketepatan perincian dan pendedahan radiasi yang rendah.

Abses pada gigi pada kanak-kanak

Pada kanak-kanak sebuah abses sering berlaku akibat daripada karies rawatan pada gigi susu. Oleh kerana kanak-kanak yang lebih kecil biasanya tidak berhenti lama dan takut dengan doktor gigi, doktor sering tidak dapat membuang keseluruhannya karies. Ini kemudian dapat berkembang di bawah pengisian dan dalam kes yang jarang dapat menyebabkan pembentukan abses.

Sekiranya doktor gigi mesti menggerudi dekat dengan saraf, bakteria boleh memasuki rongga gigi dan menyebabkan akibat yang sama. Seorang abses berbahaya dalam kes ini terutamanya kerana pembentukan gigi kekal. Pengumpulan nanah dapat merosakkannya, dalam keadaan terburuk bahkan sehingga gigi kekal tidak dapat dipelihara atau mengalami kerosakan. Oleh itu, abses pada anak kecil harus dirawat dengan cepat untuk mengelakkan akibat yang lebih buruk.

Tempoh abses gigi

Abses berkembang dalam jangka masa yang lebih lama, oleh itu tidak mungkin untuk memberikan petunjuk yang tepat mengenai tempoh proses ini. Ia biasanya bermula dengan keradangan akar gigi atau jangkitan pada luka, misalnya setelah mencabut gigi. Sekiranya tiada rawatan selanjutnya dimulakan, bakteria dapat membiak dan membentuk nanah setelah beberapa waktu.

Pada peringkat ini seseorang bercakap mengenai abses. Abses sederhana boleh dibuka di bawah anestetik tempatan dengan sayatan kecil di sepanjang gusi dan nanah boleh dikeringkan. Rawatan ini biasanya hanya memerlukan beberapa minit dari pakar.

Sekiranya kawasan yang lebih dalam sudah terjejas atau jika abses telah menjadi sangat besar, prosedur pembedahan besar mesti dilakukan. Ini hanya boleh dilakukan di klinik dan melibatkan pesakit dalam di hospital sekitar 3-5 hari. Tempoh ini bergantung pada jenis pra-rawatan dan urgensi operasi.

Oleh kerana pembukaan tidak selalu dapat dilakukan dari dalam kaviti oral, dalam kes yang teruk, sayatan mesti dibuat melalui kulit. Ini boleh meninggalkan parut kecil. Oleh kerana mesti memastikan bahawa nanah benar-benar mengalir, tiub plastik, juga disebut saluran air, dimasukkan ke dalam rongga abses.

Ini kemudian mesti diperiksa dan dibilas setiap hari sehingga semua nanah kering. Hanya selepas itu saluran air dapat dikeluarkan sepenuhnya dan luka ditutup kembali, jika tidak bakteria boleh kekal dan luka boleh menyala lagi.