Diagnosis | Acromegali

Diagnosa

Seperti prosedur untuk mencari diagnosis, sejarah perubatan dapat memberikan maklumat: Adakah cincin lama masih sesuai, adakah ukuran kasut telah berubah? Perbandingan dengan gambar lama dapat membantu. Dalam endokrinologi (sains hormon), pelbagai tahap dalam darah dapat diukur:

  • Adakah cincin lama masih sesuai, adakah saiz kasut telah berubah?
  • Perbandingan dengan gambar lama dapat membantu. - IGF 1 dalam plasma: kerana IGF 1 dirangsang oleh somatotropin (STH), ia mencerminkan tahap STH
  • Basal STH - cermin: profil siang hari mesti dibuat, kerana STH dilepaskan dalam kepekatan yang berbeza pada waktu yang berlainan dalam sehari (sebahagian besar waktu pada waktu malam)
  • Nilai STH dalam ujian TRH dan LHRH: diuji sama ada hormon pertumbuhan adalah patologi (iaitu hormon TRH (merangsang pembebasan TSH, yang merangsang kelenjar tiroid) dan LHRH (merangsang pembebasan LH dan v, yang mempengaruhi pematangan sperma pada lelaki dan sel telur pada wanita) mengukur fungsi anterior kelenjar pituitari (HVL) dengan mengukur kepekatan yang dipengaruhi hormon (TSH, FSH dan LH). Sekiranya kepekatan tidak meningkat, terdapat gangguan pada lobus pituitari anterior (HVL).

Terapi akromegali

Sekiranya penyebabnya adalah microadenoma jinak (adenoma kecil) ia boleh dikeluarkan secara pembedahan. Lebih kurang 90% kes disembuhkan secara klinikal.

Walau bagaimanapun, jika adenoma dari kelenjar pituitari lebih besar daripada 10mm (macroadenoma = adenoma besar), ia juga boleh dikeluarkan melalui pembedahan, tetapi hanya akan dikeluarkan sepenuhnya dalam kira-kira 60% kes. Hasilnya dapat dilihat sejurus selepas operasi kerana tahap IGF 1 menurun. Walau bagaimanapun, gejala klinikal hanya akan hilang secara perlahan selama beberapa minggu dan bulan.

Pada pesakit yang memerlukan pembedahan, atau jika terapi pembedahan gagal, radiasi dapat memberikan kelegaan. Untuk tujuan ini, gambar CT (komputasi tomografi) atau MRT (pengimejan resonans magnetik) diambil dan, dengan bantuan program komputer, rancangan penyinaran yang disesuaikan untuk setiap pesakit disusun. Ini termasuk kekuatan, penyetempatan dan kekerapan sinaran.

Walau bagaimanapun, kesan penuh hanya berlaku selepas beberapa tahun. Terapi ubat juga boleh digunakan. Ini digunakan, misalnya, jika operasi atau radiasi tidak dapat dilakukan, atau sebagai persediaan untuk kedua-duanya.

Somatostatin analog (bahan yang sesuai dengan somatostatin dan mempunyai kesan yang sama: octreotide, lanreotide) dan dopamin agonis (bahan yang mempunyai kesan yang sama dengan dopamin; dwiropamine adalah pendahulu adrenalin) diberikan. The somatostatin analog membawa kepada penurunan tahap STH pada banyak pesakit (80-95%). Pada separuh pesakit, terdapat juga penyusutan adenoma.

Kelemahannya ialah hormon disuntik di bawah kulit dan harganya agak mahal. Namun, ia juga semakin disuntik ke otot, di mana ia mempunyai kesan depot selama 2-4 minggu. Masalah boleh berlaku pada awal terapi yang mempengaruhi saluran gastrousus (seperti cirit-birit).

Kelebihannya, bagaimanapun, kesannya dapat dinilai dengan cepat (dalam beberapa jam). Malangnya, hanya sekitar 25% pesakit yang bertindak balas dopamin para agonis. The dopamin agonis tidak boleh menyebabkan pengecutan adenoma.

Kesannya dapat dinilai dalam beberapa minggu (6-8). Perkembangan yang agak baru adalah antagonis reseptor, yang menghalang kesan STH di tempat dok (reseptor) hormon. Ia tidak menyebabkan pengurangan kepekatan STH secara langsung. Ia digunakan, seperti ubat lain, ketika terapi pembedahan atau penyinaran tidak berkesan atau tidak mungkin.