Diagnosis | Keratosis aktinik

Diagnosa

Sebilangan besar diagnosis dibuat secara klinikal, iaitu berdasarkan gejala dan penemuan yang dapat dilihat dan jelas pada kulit. Untuk mengesahkan diagnosis, sampel kulit (biopsi) harus diambil dan pemeriksaan patologi dan histologi harus dilakukan. Sampel kulit juga dapat digunakan dengan mikroskop cahaya yang terjadi untuk membezakannya dari penyakit kulit lain seperti keratosis seborrhoeic.

Terapi keratosis aktinik

. keratosis actinic adalah peringkat awal atau bentuk awal kulit yang ringan kanser dan oleh itu mesti diberi perhatian yang serius. Oleh itu terapi awal sangat penting. Terdapat pelbagai pendekatan yang tersedia untuk rawatan keratosis actinic.

Pakar dermatologi yang berpengalaman dapat memberi maklumat mengenai pilihan terapi yang berbeza. Pada bahagian berikut, pilihan terapi yang paling penting ditunjukkan dengan jelas dan pelaksanaannya dijelaskan dengan lebih terperinci:

  • Terapi berorientasi lesi dengan nitrogen cair / cryosurgery: Lesi kulit kecil dapat dibekukan dengan nitrogen cair di bawah anestetik tempatan. Prosedur ini juga dikenali sebagai cryosurgery.
  • Pembuangan pembedahan: Keratosis aktinik juga dapat dikeluarkan melalui pembedahan dengan anestetik tempatan. Bahan yang dikeluarkan kemudian diperiksa dengan lebih terperinci untuk mengenal pasti dan mengklasifikasikan luka prakanker atau penyakit barah. - Pembuangan menggunakan terapi laser: Dengan bantuan laser, lapisan kulit paling atas yang terkena perubahan dapat dihancurkan.

Tisu yang mendasari terhindar dengan cara ini. - Penjelasan: Curettage adalah rawatan di mana bahan kulit yang diubah dikikis dengan apa yang disebut "sudu tajam" (curette). Rawatan ini juga dilakukan di bawah anestetik tempatan.

Bahan yang diperoleh diperiksa lebih lanjut selepas rawatan. - Terapi lapangan dengan bahan bertindak rata: Sekiranya kawasan kulit yang besar terkena keratosis actinic, ini disebut karsinogenesis lapangan. Dalam kes ini, tidak mungkin membuang semua kawasan kulit yang berubah.

Oleh itu, salap, krim atau gel dengan bahan yang bertindak rata digunakan. Ini termasuk agen sitostatik, bahan imunosupresif dan anti-radang yang digunakan selama beberapa minggu. Bahan yang sering digunakan adalah imiquimod, 5-fluoruracil atau diclofenak.

  • Terapi fotodinamik: Terapi fotodinamik juga merupakan prosedur yang mencapai hasil yang baik dalam kes serangan kulit yang meluas. Ia tidak meninggalkan parut dan oleh itu membawa kepada hasil yang memuaskan secara kosmetik. Mula-mula salap digunakan yang mengandungi bahan seperti pewarna.

Kemudian kulit disinari dengan cahaya merah yang sejuk. Rawatan tersebut dapat diulang setelah beberapa bulan. Sekiranya perubahan kulit tepat pada waktunya, mungkin untuk membekukan kawasan yang terjejas dengan nitrogen cair.

Prosedur ini juga dikenali sebagai cryosurgery. Selsema merosakkan sel-sel kulit yang berubah dan oleh itu sesuai untuk rawatan tahap prakanker. Perbezaan dibuat antara dua prosedur, iaitu prosedur penyemburan dan prosedur kontak.

Dalam prosedur semburan terbuka, nitrogen cair disemburkan ke kulit yang berubah. Dengan cara ini tisu hingga kedalaman 12 mm dapat dihancurkan. Walau bagaimanapun, adalah mungkin untuk meletakkan probe atau cap logam yang disejukkan secara langsung pada keratosis aktinik.

Ini dikenali sebagai prosedur hubungan. Rawatan biasanya boleh dilakukan di tempat tempatan anestesia secara pesakit luar dan lemah lembut pada pesakit. Dalam rawatan keratosis aktinik, perbedaan dibuat antara "terapi berorientasi lesi" dan "terapi lapangan".

"Terapi lapangan" digunakan ketika kawasan kulit yang besar dipengaruhi oleh perubahan. Sebab lain adalah rawatan bersama kawasan kulit di mana perubahan sel sudah ada tetapi belum dapat dilihat. Satu kemungkinan untuk "terapi lapangan" adalah rawatan dengan salap, krim atau gel.

Salap semacam itu mengandungi bahan anti-radang, antivirus atau agen sitostatik. Ubat sitostatik membunuh kanser sel, atau pendahulunya, dan oleh itu sangat sesuai untuk terapi. Antivirus adalah agen yang memerangi virus.

Sebilangan bahan, seperti imiquimod, mencapai hasil yang sangat baik dalam rawatan keratosis aktinik dan oleh itu digunakan dengan kerap. Bahan aktif penting lain adalah 5-fluoruracil dan diclofenak. Bahan ini digunakan pada kulit selama beberapa minggu setelah menjalani rawatan dan tidak meninggalkan bekas luka.

Terlepas dari hasil kosmetik, kelebihan besar bagi pesakit adalah walaupun kawasan kulit yang belum menunjukkan perubahan yang nyata dapat dirawat. Risiko kambuh dikurangkan dengan cara ini. Oleh kerana keratosis aktinik adalah penyakit yang memerlukan rawatan segera, kos untuk terapi ditanggung oleh kesihatan syarikat insurans.

Ini berlaku sekurang-kurangnya untuk bentuk rawatan klasik, seperti lapisan gula, pembuangan pembedahan atau terapi dengan bahan yang bertindak secara tempatan. Malangnya, tidak semua kesihatan syarikat insurans menanggung kos terapi fotodinamik. Sama ada a terapi fotodinamik dilindungi oleh kesihatan syarikat insurans bergantung pada perkhidmatan syarikat insurans individu dan kes masing-masing.

Oleh itu, disarankan untuk berbincang dengan syarikat insurans kesihatan sebelum melakukan rawatan sedemikian. Pada ketika ini, rawatan homeopati keratosis aktinik hanya boleh diabaikan. Keratosis aktinik adalah bentuk awal kulit putih kanser yang mungkin berkembang sekiranya tidak dirawat. Akibat barah maju berpotensi membawa maut. Oleh itu, rawatan homeopati tidak digalakkan.