Diagnosis | Tonsillitis akut

Diagnosa

Apa yang kita kenali pada amandel kita bila radang amandel disyaki? Sekiranya kita sendiri melihat ke arah cermin, peliharalah cermin mata kita lidah jauh dan mengatakan "A" panjang, kita dapat mengenali kerongkong kemerahan dan mungkin amandel menebal di belakang lengkungan palatal dalam kes radang amandel. Malah lidah mungkin menunjukkan lapisan keputihan, terutama di kawasan belakang, yang nampaknya tidak biasa bagi kita.

Sekiranya amandel berwarna keputihan selain kemerahan dan bengkak, atau jika terdapat bintik-bintik putih kecil pada amandel, anda mesti selalu berjumpa doktor keluarga anda. Kini rawatan dengan antibiotik diperlukan! Doktor keluarga sudah biasa dengan rawatan radang amandel.

Oleh itu, tidak perlu berjumpa dengan pakar THT pada mulanya. Pengamal am pertama ingin mengetahui berapa lama gejala itu wujud. Dia kemudian akan melihat dengan teliti tekak dan amandel, cermin telinga dan berdebar-debar limfa nod di leher kawasan.

Untuk mendapatkan perbezaan dari penyakit yang sangat serupa (Pfeiffer glandular demam, Epstein-Barr virus jangkitan, mononukleosis), yang memerlukan terapi yang berbeza, dia juga akan berdebar limpa dan hati. Sekiranya amandel menunjukkan kecurigaan terhadap penjajahan bakteria yang agak jarang berlaku, doktor akan mengambil smear dari faring dan amandel. Lapisan kapas dipegang pada kerongkong anda sebentar.

Sapu kemudian dihantar ke dalam tiub ke makmal. A darah ujian biasanya tidak dilakukan. Apa yang boleh anda lakukan sendiri untuk melegakan simptomnya?

Antibiotik itu sendiri tidak akan membantu dengan kesakitan dan demam. Anda boleh mengambil antipiretik tambahan dan kesakitan-melegakan ubat (mis parasetamol), yang mungkin ditetapkan oleh doktor anda untuk anda. Langkah-langkah lama seperti kompres betis boleh digunakan untuk melawan tinggi demam, dan ini berjaya dengan anak-anak.

. leher hendaklah sentiasa dijaga suam. Tudung di rumah dan selendang di luar harus dipakai sekurang-kurangnya lima hari. Masalah menelan dapat diatasi dengan membersihkan makanan dan secara amnya menghindari makanan dan jus yang berasid.

Minuman sejuk dan ais mempunyai kesan yang baik dan mengurangkan kesukaran menelan. Secara amnya, banyak cecair (sekurang-kurangnya dua liter) harus diambil dalam bentuk teh. Membasmi kuman teh (mis bijaksana teh, lebih banyak maklumat juga di bawah topik topik kita) mempunyai kesan tambahan terhadap bakteria dalam kami kaviti oral.

Teh camomile (lebih banyak maklumat juga di bawah topik kamomile kami) sebaliknya mempunyai kesan anti-radang. Farmasi mempunyai pelbagai ubat lozenges dan tekak yang tersedia secara bebas untuk mengatasi masalah menelan. Permohonan tambahan disimpan tekak lembap, membasmi kuman dan melegakan sakit tekak.

Asap rokok menghalang penyembuhan dan juga meningkat kesukaran menelan! Sebagai perokok, anda semestinya harus menahan diri rokok sepanjang tempoh penyakit anda. Bagaimana rawatan tonsilitis akut?

Sekiranya terdapat penemuan khas tonsilitis, doktor akan menetapkan ubat antibiotik. Sangat mustahak mengambil ubat mengikut arahan doktor! The antibiotik yang ditetapkan hari ini adalah ubat yang boleh diterima dengan baik (penisilin, amoksisilin), yang membawa peningkatan yang cepat.

Juga kerana kerosakan akibat tidak boleh dilakukan tanpa antibiotik dalam kes tonsilitis purulen. Sekiranya anda diketahui alah kepada penisilin, adalah penting untuk memberitahu doktor. Dia akan memberi ubat pengganti yang sama berkesan (macrolide, clarithromycin).

  • Heart
  • Sendi dan
  • Ginjal (demam reumatik)

Sekiranya punca tonsilitis akut adalah jangkitan dengan bakteria sama ada berasal dari pesakit sendiri mulut dan tekak atau disebarkan oleh jangkitan titisan, penyakit ini dirawat dengan antibiotik. Sekiranya berlaku jangkitan dengan virus, yang selain daripada bakteria juga menyebabkan Tonsillitis akut, rawatan antibiotik tidak mungkin dilakukan. Ubat standard untuk rawatan tonsilitis akut is penisilin V. Ubat ini berfungsi dengan mencegah bakteria membangun dinding sel ketika mereka membiak, sehingga mereka tidak dapat membiak lebih jauh.

Penisilin mesti diambil selama 10 hari, walaupun gejala sudah reda atau reda. Sekiranya anda berhenti mengambil tablet lebih awal, strain bakteria tahan mungkin timbul. Ini bermaksud bahawa strain ini mengembangkan mekanisme yang menyebabkan antibiotik tidak berkesan.

Peningkatan yang ketara berlaku kira-kira 24 - 48 jam selepas pengambilan penisilin pertama. Sekiranya tidak ada kesan ubat yang berlaku selepas waktu ini, kemungkinan ubat tersebut tidak akan memberi kesan. Ini bermaksud bahawa terapi akan gagal.

Peratusan kegagalan terapi terus meningkat dan pada masa ini terletak sekitar 20-30% dari mereka yang dirawat. Walaupun begitu, penisilin adalah antibiotik yang berkesan untuk tonsilitis akut dan digunakan sebagai ubat biasa. Rawatan dengan antibiotik digunakan untuk kedua-dua tonsilitis akut dan tonsilitis kronik.

Tujuan ini rawatan dengan antibiotik adalah untuk memerangi tonsilitis itu sendiri dan untuk mencegah dua kesan sampingan utama, pasca-streptokokus glomerulonefritis (a buah pinggang kerosakan dengan air kencing berdarah) dan demam reumatik. Terdapat banyak pendekatan yang berbeza untuk merawat tonsilitis akut (angina) homeopati. Kami telah mendedikasikan halaman yang sepenuhnya bebas untuk topik ini.

Penggunaan ubat rumah untuk radang amandel akut adalah wajar menambah untuk terapi antibiotik untuk meningkatkan kesejahteraan dan pengurangan diri seseorang kesakitan. Banyak yang mesti diminum semasa sakit. Saga teh sangat sesuai di sini, kerana ia mempunyai kesan pembasmi kuman dan juga menggalakkan darah peredaran di tekak kawasan melalui panas, yang seterusnya mempercepat proses penyembuhan.

Panas leher balut mempunyai kesan yang sama, yang boleh dilakukan sama ada dengan kain hangat, lembap atau suam bawang bungkus. Balut leher yang hangat hendaklah digunakan selama kira-kira setengah jam untuk membolehkannya berlaku. Kompres sejuk juga dapat digunakan, kerana mengurangi pembengkakan dan membuatnya lebih mudah ditelan.

Walau bagaimanapun, dikurangkan darah peredaran darah juga menyebabkan penyembuhan yang lebih buruk, sehingga anda harus menimbang antara balutan hangat dan sejuk bergantung pada gejalanya. Perkara yang sama berlaku untuk menghisap ketulan ais. Kesan dekongestan mereka hanya boleh digunakan jika menelan disekat dengan teruk. Saga gula-gula lebih sesuai kerana merangsang aliran air liur, sehingga selaput lendir dibasahi dan bakteria dapat diserang oleh komponen imun yang terdapat dalam air liur.