Diagnosis | Selepas gatal

Diagnosa

Doktor cuba mendapatkan maklumat mengenai jenis penyakit yang mendasari jika gatal anus/dubur. terutamanya melalui anamnesis menyeluruh dan pemeriksaan fizikal, yang secara semula jadi merangkumi pemeriksaan rapi kawasan dubur dan Rektal. Semasa memeriksa Rektal, selain pemeriksaan rektum digital dengan jari, mungkin juga diperlukan untuk memeriksa rektum dengan bantuan spekulum. Sekiranya doktor menemui luka kulit yang mencurigakan, a biopsi boleh diambil untuk menjelaskan apa-apa kanser yang mungkin ada.

Sekiranya tidak ada diagnosis yang dibuat walaupun setelah pemeriksaan menyeluruh ke kawasan dubur dan Rektal, langkah tambahan seperti endoskopi keseluruhannya kolon (kolonoskopi) mungkin perlu. Darah ujian dapat memberikan maklumat mengenai sebarang penyakit metabolik atau penyakit sistem imun. Titik hubungan pertama untuk gatal adalah doktor keluarga. Dia dapat mengatasi masalah tersebut dengan melakukan anamnesis dan pemeriksaan menyeluruh dan, jika perlu, merujuk anda kepada pakar. Penyakit kulit adalah tanggungjawab ahli dermatologi atau ahli alergi, penyakit saluran gastrousus tanggungjawab ahli gastroenterologi dan untuk penyakit rektum dan kawasan dubur bertanggung jawab.

Selepas gatal pada kanak-kanak

Gatal dubur (pruritus ani) pada amnya jarang berlaku pada kanak-kanak. Pencetus pada dasarnya sama seperti pada orang dewasa, kecuali gangguan hemoroid, yang tidak berlaku pada kanak-kanak. Masalahnya juga harus diberi perhatian serius pada kanak-kanak.

Penjelasan perubatan dapat menunjukkan sama ada penyakit serius seperti kencing manis atau penyakit keradangan kronik adalah penyebabnya atau adakah penyesuaian langkah-langkah kebersihan cukup untuk mengurangkan gejala. Penyebab gatal dubur yang paling biasa pada kanak-kanak adalah enterobiasis, jangkitan dengan cacing krem ​​Enterobius vermicularis, yang boleh menyebabkan gatal teruk pada waktu malam (lihat di bawah). Ini boleh dirawat dengan istimewa ubat terhadap cacing.

Gatal pada waktu malam

Penyebab gatal dubur yang paling biasa pada waktu malam adalah jangkitan dengan apa yang disebut pinworm, lat. Enterobius vermicularis. Cacing kremi adalah nematoda parasit yang hidup di usus manusia dan merupakan salah satu parasit yang paling biasa pada manusia.

Kira-kira separuh daripada semua orang jatuh sakit sekurang-kurangnya sekali dalam hidup mereka. Jangkitan berlaku melalui pengambilan habuk yang tercemar dengan telur cacing melalui mulut atau faecal-oral. Telur cacing yang tertelan memasuki duodenum melalui perut, menyebabkan kulit telur menjadi lembut.

Selepas kira-kira enam jam larva pertama berkembang, yang bermigrasi melalui usus dan menetap di dinding usus berhampiran apendiks. Di sana, bersama-sama dengan tuan rumah mereka, manusia, mereka membentuk apa yang disebut komensal (memberi makan masyarakat) dengan memberi makan sisa makanan di usus besar. Kawasan berdekatan dengan kolon juga merupakan tempat mengawan.

Kira-kira dua minggu selepas persenyawaan, betina berhijrah ke anus/dubur. untuk bertelur. Selama ini, sebahagian besarnya proses nokturnal, gatal yang kuat di kawasan dubur berkembang, yang boleh menyebabkan gangguan tidur, mudah marah, kekurangan tumpuan dan calar teruk di kawasan dubur. Telur yang terkumpul di bawah kuku ketika menggaru boleh menyebabkan jangkitan semula dengan penyerapan semula melalui mulut.

Enterobiasis, iaitu jangkitan pada cacing kremi, tidak berbahaya dalam kebanyakan kes, walaupun sangat menjengkelkan kerana gatal yang kadang-kadang teruk. Sekiranya penyakit disyaki, ia dapat didiagnosis dengan prosedur mudah. Pada waktu pagi jalur pelekat digunakan pada kawasan dubur, segera dikeluarkan dan diperiksa di bawah mikroskop untuk kehadiran telur cacing. Rawatan dijalankan dengan agen anti-cacing seperti Mebendazole, yang diberikan secara oral dan juga boleh diterima oleh kanak-kanak.