Diagnosis | Amoebas

Diagnosa

Kaedah pilihan dalam diagnosis disentri amuba adalah pemeriksaan najis. Ini mesti dilakukan sekurang-kurangnya tiga kali, pada tiga hari berturut-turut, untuk memastikan pengesanan amuba yang betul. Kedua-dua sista amuba dan trofozoit dapat dikesan di dalam najis dengan bantuan mikroskop.

Dengan kaedah pemeriksaan ini, bagaimanapun, mesti diambil kira bahawa trophozoites sangat pendek. Atas sebab ini mereka hanya dapat dikesan dalam jangka masa sekitar 10 hingga 15 minit. Di samping itu, a darah ujian harus dilakukan sekiranya disyaki jangkitan amuba.

Walau bagaimanapun, kaedah pemeriksaan ini agak tidak sesuai untuk mengesan jangkitan sebenar. Contohnya, hanya kesan jangkitan amuba dehidrasi kerana cirit-birit yang teruk atau perubahan pada hati nilai dalam sista hati amuba, dapat ditunjukkan dengan cara ini. Pelbagai teknik pengimejan (ultrasound, tomografi komputer, pengimejan resonans magnetik) juga boleh digunakan untuk menggambarkan kemungkinan hati abses.

Terapi

Rawatan jangkitan amuba bergantung pada bentuk dan keparahan penyakit. Amoebisida kontak yang disebut (misalnya diloxanide furoate) hanya tinggal di dalam usus. Mereka digunakan terutamanya untuk merawat pembawa amuba asimtomatik.

Di samping itu, ubat ini boleh digunakan untuk rawatan selepas disentri amuba usus. Amoebisida tisu (misalnya dehydroemetin), sebaliknya, juga memasuki aliran darah dan oleh itu boleh digunakan untuk merawat disentri amoebik ekstraintestinal. Oleh kerana kesan sampingan ubat-ubatan ini berpotensi serius, ubat ini hanya digunakan dalam kes penyakit yang teruk.

Sebagai alternatif, amoebisida sentuhan dan tisu boleh diberikan. Ubat ini digunakan untuk mengubati disentri amuba di usus dan juga dapat memasuki aliran darah. Atas sebab ini, kedua-dua bentuk disentri amuba usus dan ekstraintestinal dapat dirawat dengan cara ini. Di samping itu, pesakit yang menderita disentri amuba mesti memastikan pengambilan cecair yang mencukupi. Jika tidak dehidrasi boleh berlaku dengan cepat kerana cirit-birit yang teruk dan berair.

Pencegahan (Pencegahan)

Semasa tinggal di kawasan tropika atau subtropis, disarankan untuk mengambil langkah keselamatan tertentu. Dengan cara ini, risiko jangkitan amuba dapat dikurangkan sebanyak mungkin. Air minuman mesti sentiasa direbus atau disterilkan dengan penapisan sebelum dimakan.

Pengambilan salad harus dielakkan sepenuhnya di kawasan yang terjejas. Tambahan pula, buah tidak boleh dimakan tanpa dikupas. Atas sebab ini hanya buah yang boleh dikupas sahaja yang boleh dimakan. Secara amnya, perlu diperhatikan bahawa perubahan diet hendaklah selalu dilakukan dengan perlahan dan berhati-hati.

Jangkitan amuba di mata

Jangkitan amuba tidak hanya mempengaruhi saluran gastrousus, tetapi juga mata. Keradangan kornea biasanya disebabkan oleh patogen bakteria. Jangkitan oleh patogen virus atau kulat jarang berlaku, tetapi masih boleh berlaku.

Menurut penemuan terbaru, amuba juga boleh menyebabkan proses keradangan pada mata, lebih tepatnya di kawasan kornea. Terutama keradangan pada mata yang disebabkan oleh amuba (yang disebut acanthamoebae) boleh menjadi sangat berbahaya. Sebabnya adalah hakikat bahawa amuba penyebab menembusi kornea dan dengan cara ini juga boleh menyebabkan keradangan di seluruh mata.

Akibatnya, mereka yang terjejas bahkan boleh buta sepenuhnya. Gejala jangkitan amuba di mata agak tidak spesifik, terutama pada awalnya. Orang yang terjejas biasanya mula melihat kemerahan yang ketara dan peningkatan lak.

Selain itu, penglihatan dapat terganggu teruk sejak awal. Pesakit yang terjejas biasanya melaporkan bahawa penglihatannya tidak lagi tajam tetapi semakin kabur. Hanya dalam perjalanan penyakit yang teruk kesakitan biasanya berlaku.

Pada titik ini dapat diasumsikan bahawa sel-sel saraf di mata sudah rusak oleh penyebab parasit. Ini adalah permulaan yang tertangguh kesakitan gejala yang memungkinkan perbezaan dibuat antara keradangan kornea bakteria dan jangkitan amuba. Sekiranya proses keradangan disebabkan oleh patogen bakteria, maka kesakitan biasanya berlaku lebih awal. Oleh kerana keradangan pada mata yang disebabkan oleh amuba adalah corak penyakit yang serius, diagnostik menyeluruh mesti dimulakan pada kecurigaan pertama. Hanya dengan mengenal pasti parasit penyebab dan memulakan rawatan yang pantas, gangguan prestasi visual dapat dielakkan.