Diagnosis abses axilla | Abses paksi

Diagnosis abses axilla

Selalunya pengesanan axillary abses adalah diagnosis pandangan. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk membezakan antara abses dan diperbesarkan limfa simpul. Dalam kes yang terakhir, prosedur diagnostik yang luas harus dilakukan, kerana penyakit serius juga dapat menyembunyikan di sebalik pembesaran tersebut limfa nod.

Selalunya pembezaan yang berjaya dicapai dengan cara ultrasound. Dalam beberapa kes sempadan yang jarang berlaku, imbasan CT juga mungkin diperlukan. Seseorang juga boleh melakukan persembahan tusuk ujian untuk melihat sama ada bahan purulen mengering selepas benjolan itu tertusuk.

Bahaya, bagaimanapun, adalah bahawa tisu ganas dapat dengan cepat terbawa oleh ini, sekiranya ia membesar limfa simpul. Dalam kebanyakan kes abses axilla adalah memadai untuk menggunakan salap yang mengandungi tar ke kawasan kulit yang terkena. Sekiranya prosedur ini diulang, dalam banyak kes akan diperhatikan bahawa pembengkakan berkurang dan nanah dan cecair peradangan semakin berkurang.

Sekiranya ini tidak berlaku, cubaan harus dilakukan tusuk abses dengan jarum steril untuk mengosongkan nanah. Walaupun setelah berjaya tusuk, ada risiko abses akan terbentuk semula dan akan bertambah besar lagi. Dalam kes ini, pembuangan pembedahan harus dipertimbangkan, di mana abses dipotong dari axilla.

Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa struktur penting secara anatomi seperti ketiak terletak di kawasan ini. Punca abses juga harus dipertimbangkan, selambat-lambatnya ia berulang. Langkah-langkah umum, seperti kebersihan diri yang lebih kerap, terutama di kawasan ketiak, dapat mengurangkan tetapi tidak semestinya mencegah terjadinya abses.

Sebagai tambahan kepada pembedahan pembuangan abses, kawasan di bawah lengan harus dirawat dan pembalut harus diubah dengan kerap. Hari dan minggu selepas pembuangan pembedahan sering digambarkan sebagai menyakitkan dan tidak menyenangkan. Secara amnya, lengan harus terhindar pada waktu selepas operasi dan tekanan secara fizikal harus dielakkan.

Penyejukan secara amnya digambarkan sebagai sesuatu yang menyenangkan dan harus dilakukan dalam jangka masa yang lama. Prosedur pembedahan biasanya dilakukan di bawah anestesia am oleh pakar bedah am. - Saluran darah dan

  • Saluran saraf yang tidak boleh rosak.

Salap penarik, juga dikenal sebagai salap penarik, adalah salap khas yang boleh digunakan untuk abses dan penyakit kulit radang kronik yang lain dan mempunyai kandungan minyak serpih sulfonasi yang tinggi. Minyak serpih ini mempunyai khasiat untuk mempunyai kesan antibakteria dan pada masa yang sama juga memiliki kemampuan untuk menghentikan peradangan dan gatal-gatal. Di samping itu, ia menenangkan kulit dan memperbaiki darah peredaran, yang memudahkan atau mempercepat "terobosan" nanah melalui permukaan kulit, sehingga rongga abses dihubungkan ke luar dan dapat dikosongkan ke luar tanpa campur tangan pembedahan.

Sama ada salap daya tarikan digunakan sebagai salap ke kawasan kulit di atas abses di axilla atau plaster khas digunakan yang dilengkapi dengan salap daya tarikan. "Ubi nanah, ibi evacua. ("Di mana ada nanah, di sana kosongkan.")

adalah apa yang dikatakan oleh doktor di Rom kuno. Petikan ini masih relevan hari ini. Oleh kerana tidak ada antibiotik atau salap biasanya menunjukkan kesan yang memuaskan pada abses axilla dan secara umum, operasi sering tidak dapat dielakkan.

Tujuan pembedahan adalah untuk mengeringkan nanah (nanah) melalui sayatan bersaiz tepat dan untuk mencegah jangkitan baru pada rongga abses. Pembedahan adalah kaedah paling selamat untuk merawat abses pada axilla dengan cepat dan melegakan kesakitan. Operasi ini sering dilakukan secara umum anestesia, tetapi dalam keadaan tertentu pembedahan mungkin dilakukan dengan anestesia serantau.

Pemilihan prosedur anestetik sebahagiannya bergantung pada ukuran dan lokasi abses dan betapa menyakitkannya. Operasi itu sendiri pada mulanya terdiri daripada membuka abses dengan pisau bedah. Nanah yang terdapat dalam abses sekarang dapat mengalir keluar, mungkin melalui saluran pembuangan.

Penggunaan saluran pembuangan mempunyai kelebihan bahawa tidak ada keradangan yang disebabkan oleh nanah berjangkit di kawasan yang berdekatan. Setelah nanah kering, luka dibilas dan bahagian tisu mati atau sangat meradang dan kapsul abses dikeluarkan. Luka kemudian tidak dijahit, tetapi dirawat secara terbuka.

Ini mencegah abses dari enkapsulasi semula dan memungkinkan pembersihan rongga luka secara berkala. Bergantung pada ukuran abses, penyisipan tamponade dan yang mengandungi antibiotik platelet atau span ke rongga luka boleh membantu. Penting untuk membersihkan luka secara berkala (sesuai setiap hari) selama beberapa hari hingga beberapa minggu ke depan dan menukar pakaiannya.

Sekiranya abses dapat dikeluarkan sepenuhnya semasa operasi dan rawatan seterusnya diambil untuk memastikan rawatan luka yang baik, prognosis sangat baik. Dalam kes ini, mereka biasanya sembuh tanpa komplikasi. Namun, bergantung pada ukuran abses, ini mungkin memakan masa beberapa minggu.