Diagnosis | Komplikasi dalam anestesia

Diagnosa

Komplikasi yang mungkin berlaku semasa anestesia biasanya didiagnosis dengan baik. Pesakit dipantau oleh pakar bius semasa pembedahan anestesia, yang cuba menyelesaikan sebarang komplikasi secara langsung. Sekiranya, sebagai contoh, penurunan darah tekanan berlaku, ini didaftarkan secara langsung dan pakar bius dapat memberikan ubat khusus untuk mencegah penurunannya tekanan darah. Sekiranya pakar bius menyedari semasa operasi pesakit itu menderita hipertermia malignan, dia campur tangan secara langsung dan memberikan penawar, yang terdapat di setiap teater operasi di Jerman dan dengan itu menyelamatkan pesakit dari kematian. The jantung juga dipantau secara kekal oleh ECG, dan paru-paru nilai juga diperiksa untuk ventilasi atau intubasi pesakit jika tahap oksigen menurun.

Gejala

Sekiranya komplikasi berlaku semasa anestesia, ini dapat menampakkan dirinya melalui pelbagai gejala. Mungkin ada penurunan darah tekanan tetapi juga peningkatan dalam tekanan darah. Denyutan jantung (jantung kadar) boleh memecut atau melambatkan.

Pesakit tiba-tiba dapat bernafas kurang, yang kemudian menyebabkan penurunan oksigen di darah. Oleh itu terdapat pelbagai gejala yang menunjukkan komplikasi semasa anestesia. Komplikasi yang berlaku selepas anestesia biasanya dicirikan oleh gejala seperti malaise atau muntah. Di samping itu, pesakit harus memperhatikan apakah dia bernafas normal atau adakah dia mempunyai masalah.

Terapi

Sekiranya komplikasi berlaku semasa anestesia, mereka biasanya dapat diselesaikan dengan mudah oleh pakar bius. Pakar bius duduk di sebelah pesakit sepanjang operasi dan memantau nilai pesakit sehingga, sekiranya timbul komplikasi, dia dapat campur tangan secara langsung dan menghilangkan penyebab komplikasi. Atas sebab ini, sepanjang operasi selalu ada ubat yang boleh diberikan sekiranya berlaku hipertermia malignan atau komplikasi lain yang tidak dijangka.

Selain itu, terdapat topeng oksigen dan intubasi tiub di setiap bilik operasi, yang digunakan untuk membantu pesakit sekiranya berlaku komplikasi. Untuk komplikasi pasca operasi yang biasa seperti loya or muntah, pesakit juga dapat menerima ubat berdasarkan permintaan untuk mengurangkan rasa mual dan dengan itu mengimbangi komplikasi yang disebabkan oleh anestesia. Sekiranya reaksi alergi tempatan berlaku, pesakit juga boleh menerima antihistamin. Ini adalah ubat yang mengurangkan reaksi alahan badan dan dengan itu mengurangkan komplikasi yang disebabkan oleh anestesia.

Ramalan

Secara amnya, komplikasi jarang berlaku semasa anestesia dan oleh itu prognosisnya sangat baik. Walaupun begitu, terutama pada pesakit tua, manfaat operasi harus selalu dipertimbangkan terhadap risiko. Setiap anestesia mempunyai risiko tertentu dan oleh itu penting untuk mengetahui kemungkinan komplikasi sebelum pembedahan. Pada masa yang sama, penting untuk diketahui bahawa anestesia sangat jarang menyebabkan komplikasi serius sehingga kematian atau kecacatan sepanjang hayat berlaku ketika ubat terus maju dan sekarang terdapat toleransi yang sangat baik narkotik yang mempunyai risiko komplikasi yang sangat rendah.