Diagnosis abses belakang | Abses di bahagian belakang - Anda harus tahu itu

Diagnosis abses punggung

Abses dangkal di bahagian belakang biasanya dapat didiagnosis oleh doktor melalui diagnosis pandangan sederhana mengenai penampilan dan gejala keradangan yang khas. Abses yang dalam tidak kelihatan langsung dari luar. Dalam kes sedemikian, doktor perlu mendiagnosis penyakit tersebut abses dengan cara ultrasound pemeriksaan. Untuk menentukan bakteria mana yang menyebabkan abses, doktor boleh mengambil kesan nanah dan adakah ia dianalisis. Di samping itu, adalah mungkin untuk mengambil a darah sampel untuk memeriksa darah untuk parameter keradangan tertentu.

Rawatan abses punggung

Perkara yang paling penting untuk diingat semasa merawat abses adalah bahawa dalam keadaan tidak boleh mendidih itu sendiri dicucuk atau dinyatakan. Rawatan hanya boleh dilakukan oleh doktor, jika tidak, komplikasi serius boleh berlaku. Abses yang lebih kecil di bahagian belakang sering tidak perlu dirawat sama sekali dan biasanya hilang sendiri.

Abses yang lebih besar selalunya sangat menyakitkan dan pesakit mesti selalu berjumpa doktor untuk merawat abses. Biasanya, pesakit diberi titik anestetik kecil di bahagian belakang dan doktor memotong abses sehingga nanah boleh mengering dan abses mengosongkan. Abses dangkal dapat dibuka melalui sayatan kecil di kulit, sedangkan abses yang terletak jauh di bawah kulit mesti dipotong sepenuhnya.

Untuk mengelakkan abses bernanah tidak terbentuk lagi, nanah dan tisu yang meradang mesti dikeluarkan sepenuhnya. Luka yang disebabkan oleh operasi tidak dijahit, tetapi sembuh secara terbuka. Abses disebabkan oleh jangkitan kuman.

Rawatan dengan antibiotik dapat membantu dengan abses yang sangat kecil atau keradangan peringkat awal. Walau bagaimanapun, dalam perjalanan penyakit ini, abses membungkus diri terhadap tisu sekitarnya dan rawatan antibiotik saja tidak mencukupi untuk berjaya melawan keradangan. Kapsul di sekitar abses tidak hanya melindungi tisu sekitarnya dari jangkitan, tetapi juga mencegah ubat menembusi bahagian dalam abses dan melawan patogen dengan berkesan.

Selepas pembedahan pembelahan abses, antibiotik dapat mencapai dan membunuh bakteria tinggal di bahagian luka. Terutama pada pesakit yang mengalami abses besar dan demam, doktor juga akan menetapkan antibiotik selepas operasi. Untuk mengelakkan abses di bahagian belakang, kebersihan yang mencukupi harus dijaga dan pakaian yang tidak terlalu ketat dan digosok harus dipakai.

Dalam kes yang jarang berlaku, abses berulang adalah petunjuk adanya gangguan pada sistem imun. Puncanya dapat diperjelaskan oleh doktor. Abses juga dapat terjadi berulang kali, jadi disarankan untuk mencegah abses dalam kehidupan seharian.

Anda boleh mengetahui cara mencegah abses di sini: Apakah kaedah terbaik untuk mencegah abses? Untuk mengelakkan abses di bahagian belakang, anda harus memastikan bahawa anda mempunyai kebersihan yang mencukupi dan anda memakai pakaian yang tidak terlalu ketat dan tidak digosok. Dalam kes yang jarang berlaku, abses berulang adalah petunjuk adanya gangguan pada sistem imun.

Puncanya dapat diperjelaskan oleh doktor. Abses juga dapat terjadi berulang kali, jadi disarankan untuk mencegah abses dalam kehidupan seharian. Anda boleh mengetahui cara mencegah abses di sini: Apakah kaedah terbaik untuk mencegah abses?

Abses di bahagian belakang atau bahagian badan yang lain tidak boleh dinyatakan sendiri dalam keadaan apa pun. Memerah abses secara tidak betul boleh menyebabkan bakteria untuk merebak dan keradangan menjadi semakin teruk. Sekiranya bakteria masuk ke dalam aliran darah, mereka mengancam nyawa darah keracunan dan boleh merebak ke seluruh badan.

Oleh itu, doktor mesti selalu mendapatkan nasihat rawatan abses. Pembedahan untuk abses adalah satu-satunya cara untuk membuang abses dari belakang secara kekal. Abses hanya dapat dirawat secara pembedahan ketika matang, yaitu ketika nanah yang cukup terkumpul di rongga tisu.

Abses yang belum matang boleh dirawat dengan salap tarikan. Ini adalah salap khas yang "menarik" keradangan di bawah kulit ke permukaan dan mempercepat pematangan abses. Semasa operasi sebenar pesakit mendapat anestetik tempatan di bahagian belakang dan doktor memotong abses.

Melalui bukaan, rembesan purulen dapat mengalir melalui kulit dan abses sembuh. Sekiranya abses besar, doktor boleh meletakkan saliran melalui nanah yang boleh mengalir keluar. Selepas pembedahan membelah abses, luka tidak dijahit tetapi tetap terbuka.

Ini mencegah pengumpulan nanah dan bakteria dari enkapsulasi semula dan menyebabkan pembentukan abses. Untuk pembalut luka, kompres direndam dengan cecair antiseptik (kuman) dan diletakkan di luka. Pesakit mesti membersihkan dan merawat luka sehingga luka itu sembuh sepenuhnya. Dalam kes yang teruk, smear diambil sebagai tambahan untuk pembedahan untuk mengenal pasti patogen. Terapi antibiotik oral atau intravena kemudian ditetapkan.