Diagnosis ADHD | ADHD

Diagnosis ADHD

Seperti yang telah disebutkan di bagian tematik "Frekuensi", diagnosisnya tidak selalu mudah. Seperti semua diagnosis di bidang pembelajaran, amaran khusus mesti diberikan terhadap diagnosis yang terlalu cepat dan terlalu sepihak. Namun, ini tidak mendorong "pemikiran berkedip" dan berharap masalahnya akan bertambah. JIKA ada masalah, mereka seharusnya muncul dalam jangka masa sekitar enam bulan di kawasan kehidupan kanak-kanak yang berlainan. 0. pemerhatian tepat 1. temu ramah ibu bapa 2. penilaian keadaan oleh pihak sekolah (Kiga) 3. penyediaan laporan psikologi 4. diagnostik klinikal (perubatan)

Ujian apa yang ada untuk ADHS?

Internet menawarkan pelbagai soal selidik dan ujian kendiri yang boleh diisi oleh orang yang berkenaan. Walau bagaimanapun, mereka bukan bukti ADHD. Ujian lain, seperti ujian tingkah laku dan kecerdasan, juga merupakan sebahagian daripada proses diagnostik.

Walaupun pelbagai ujian diri tidak muktamad, ini adalah alat yang baik untuk mengesan tanda-tanda pertama ADHD. Walau bagaimanapun, sejak ADHD memanifestasikan dirinya secara berbeza pada setiap individu, tidak ada ujian standard yang dapat menggantikan perbincangan terperinci dengan doktor dan diagnosis selanjutnya. Tidak ada ujian makmal atau serupa untuk ADHD.

Ujian diri yang popular meminta gejala ADHD yang tipikal dan berguna dalam kecurigaan pertama ADHD. Ini boleh didapati, misalnya, di halaman WHO (Dunia Pemeriksaan Organisasi), dalam pelbagai kumpulan pertolongan diri, persatuan yang diketuai oleh doktor dan banyak lagi. Ujian lebih lanjut dilakukan oleh doktor dan merangkumi penentuan jangka masa perhatian, IQ dan tingkah laku.

Ujian yang digunakan untuk pesakit mana bergantung pada penampilan individu penyakit dan budi bicara doktor. Ujian untuk kanak-kanak berdasarkan usia mereka. Anak-anak yang sangat muda menunjukkan gangguan defisit perhatian ketika bermain, misalnya, sementara anak-anak yang lebih tua dapat diuji secara bertulis seperti orang dewasa.

Bagi kanak-kanak, penilaian oleh ibu bapa dan guru memainkan peranan utama, sebab itulah soal selidik mesti dilengkapkan oleh anak dan persekitarannya. Ujian dan pemeriksaan lebih lanjut juga diperlukan untuk mengecualikan penyebab gejala lain. Oleh kerana penampilannya sangat individu, ujian untuk kanak-kanak mempunyai batasan tertentu, serupa dengan ujian untuk orang dewasa.

Sekiranya ADHD disyaki, orang yang terjejas atau ibu bapa ingin mendapatkan kepastian dengan cepat. Ujian dalam talian menjanjikan jawapan cepat, tetapi hanya penggunaan terhad. Terdapat sebilangan besar penyedia yang menyediakan soal selidik di Internet.

Hanya beberapa yang datang dari sumber yang boleh dipercayai, seperti WHO (Dunia Pemeriksaan Pertubuhan). Lebih-lebih lagi, gejala khas tidak hanya dijumpai pada ADHD, tetapi juga pada penyakit lain dan juga pada orang yang sihat. Oleh itu, tidak setiap hasil ujian positif semestinya ADHD.

Diagnosis akhir, tidak termasuk sebab lain, hanya boleh dibuat oleh doktor. Seperti dalam bidang ADHD dan bidang lain, masalah mendiagnosis "ADHD" terletak pada kenyataan bahawa seseorang cenderung memberikan masalah yang "kecil" secara langsung ke pusat pembelajaran masalah. Ini bermaksud bahawa anak-anak juga dapat "sederhana" menderita penyakit kekurangan tumpuan.

Ini tidak selalu ADHD berlaku untuk kanak-kanak. Tidak mustahil kerana ini, perlu dilakukan pembezaan diagnostik pembezaan gejala. Berdasarkan pelbagai tinjauan diagnostik, sudah jelas bahawa beberapa kawasan secara khusus berusaha mengecualikan penyakit lain.

Oleh itu, doktor cuba mengecualikan pelbagai gangguan metabolik, gangguan penglihatan, gangguan pendengaran dan penyakit neurologi melalui pelbagai pemeriksaan dalaman dan neurologi, dan khususnya untuk menetapkan keadaan keletihan yang ada pada penyebabnya. Penyakit diagnostik pembezaan merangkumi, antara lain, pengecualian gangguan psikologi yang mendalam, seperti Sindiket Tourette, kemurungan, gangguan kecemasan, mania, gangguan obsesif-kompulsif (kutu), autisme dan gangguan bipolar. Jarang sekali kanak-kanak mengalami gangguan lain selain ADHD.

Di kawasan kognitif, kecerdasan berkurang, gangguan prestasi separa seperti disleksia or diskalkulia harus dikecualikan, serta berbakat atau separa kekurangan tumpuan. Khususnya, gejala yang menyertainya (simptom pengiring sekunder) dari disleksia dan diskalkulia kadangkala sangat serupa dengan gejala ADHD. Diagnosis pembezaan juga harus merangkumi gangguan perkembangan yang mendalam, gangguan afektif dan persekitaran rumah yang memperkuat gejala (tekanan, harapan, kurang memahami, tidak ada peraturan).