Diagnosis ADHD

Sinonim

Gangguan Hyperactivity Deficit Attention, Fidgety Philipp Syndrome, Psychoorganic Syndrome (POS), Attention Deficit Hyperactivity Disorder

definisi

Berbeza dengan Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD, Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) melibatkan tingkah laku tanpa perhatian dan impulsif yang mungkin sangat ketara. Agar tidak dapat mendiagnosis kanak-kanak atau orang dewasa yang impulsif dengan ADHD, disebut masa penyangga / pemerhatian pemerhatian, di mana corak tingkah laku tertentu ditunjukkan. Ini bermaksud bahawa, untuk mengelakkan salah sangka, kelainan tersebut harus muncul berulang kali dalam bentuk yang serupa atau lebih kurang sama dalam jangka masa yang lebih lama, kira-kira enam bulan di beberapa bidang kehidupan (mis. tadika/ sekolah, di rumah, masa lapang).

ADHD, sama seperti ADD atau campuran kedua-duanya, adalah gambaran klinikal yang jelas yang ditandai dengan gejala yang berbeza. Orang dengan ADHD atau ADHD tidak dapat memusatkan perhatian mereka dengan cara yang disasarkan dan oleh itu menunjukkan kekurangan kemampuan mereka untuk berkonsentrasi. Kedua-dua bentuk berbeza antara satu sama lain: Walaupun penderita ADHD cenderung introvert atau bahkan tidak hadir, orang dengan ADHD lebih impulsif.

Kedua-dua varian, tetapi juga bentuk campuran dari kedua-dua varian sindrom perhatian, mempunyai persamaan bahawa kekurangan tumpuan biasanya melalui semua bidang kehidupan orang yang terkena. Dalam kedua-dua bentuk ADHD, penghantaran dan pemprosesan maklumat yang salah antara keduanya otak bahagian (hemisfera otak) jelas. Ini seterusnya tidak bermaksud bahawa mereka yang terjejas kurang berbakat, kerana orang dengan ADHD juga mungkin sangat berbakat.

Ada kemungkinan ADHD disertai dengan penyakit lain (lihat diagnosis pembezaan di bawah). Oleh kerana orang atau kanak-kanak dengan ADHD hanya dapat berkonsentrasi dengan cara yang berbeza-beza dan kadang-kadang, dan oleh itu kemampuan mereka untuk menarik perhatian sangat berkurang, mata pelajaran sekolah lain sering dipengaruhi oleh masalah, misalnya bahasa Jerman dan / atau matematik. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa banyak kanak-kanak dengan ADHD juga mengalami LRS (= kesukaran membaca dan mengeja) dan / atau kesukaran aritmetik.

Pada usia berapa diagnosis biasanya dibuat?

Pada usia berapa ADHD didiagnosis bergantung pada bentuk dan keparahan gejala. Dalam kebanyakan kes, kanak-kanak mula-mula menyedari ADHD di sekolah awal dan guru dan ibu bapa menyedarinya. Oleh itu, kebanyakan mereka yang terjejas didiagnosis pada usia sekolah awal. Walau bagaimanapun, bentuk ADHD yang kurang jelas, terutama tanpa hiperaktif, dapat diabaikan dan diagnosisnya sering tidak dibuat sehingga dewasa, ketika pesakit menjalani rawatan perubatan kerana masalah yang menyertainya.

Diagnosis ADHS pada kanak-kanak

Diagnosis ADHD jarang mudah. Seperti semua diagnosis di bidang pembelajaran, amaran khusus mesti dikeluarkan terhadap diagnosis yang terlalu cepat dan terlalu sepihak. Namun, ini tidak bermaksud kita harus mengambil sikap "berkedip" dan berharap masalahnya akan bertambah.

JIKA ada masalah, masalah tersebut seharusnya muncul di kawasan kehidupan kanak-kanak yang berlainan dalam jangka masa sekitar enam bulan. Selain mengkategorikan anak secara tergesa-gesa, peringatan juga harus diberikan agar tidak menggambarkan semua fenomena negatif dan aktiviti anak dengan pernyataan "Dia hanya menderita ADHD. Bukan salah siapa-siapa ... "... untuk itu.

Tingkah laku yang salah dalam keadaan tertekan atau tingkah laku yang terlalu aktif adalah manifestasi klasik, tetapi seseorang mesti belajar untuk mengklasifikasikan dan menetapkan tingkah laku ini. Banyak bentuk terapi pada akhirnya hanya berjaya kerana mereka mengenali, menafsirkan dan tidak menerima tingkah laku anak-anak, tetapi bekerja secara khusus untuk mengubah tingkah laku yang tertanam. Seperti disebutkan di atas, pengamatan yang tepat sangat diperlukan terlebih dahulu dan harus dinilai oleh ibu dalam jangka waktu sekitar enam bulan.

Adalah penting bahawa orang-orang yang terlibat dalam asuhan yang menyatakan kecurigaan pertama "memulai" yang lain menjadi curiga setelah jangka waktu tertentu. Satu perkara yang pasti: pemerhatian mesti selalu berkaitan dengan semua bidang kehidupan (tadika/ sekolah, persekitaran rumah, masa lapang) agar dapat membuat pertimbangan yang bermakna dan memikirkan langkah-langkah selanjutnya. Ahli pendidikan sangat penting dalam hal ini, kerana kelainan kadang-kadang muncul lebih awal.

Diagnosis harus selalu dibuat secara menyeluruh dan dengan demikian merangkumi bidang-bidang berikut:

  • Tinjauan ibu bapa
  • Penilaian keadaan oleh sekolah / tadika
  • Penyediaan laporan psikologi
  • Diagnosis klinikal (perubatan)

Pakar pediatrik bertanggungjawab terhadap anak. Biasanya guru atau ibu bapa menyatakan kecurigaan terhadap penyakit ADHD dan memulakan diagnosis. Kanak-kanak itu mungkin sudah menjalani rawatan dengan psikologi atau pakar psikiatri kerana masalah psikologi yang berkaitan dengan ADHD, di mana diagnosis ADHD sering dibuat oleh psikologi yang merawat.

Oleh kerana ibu bapa biasanya merupakan pengasuh anak yang paling penting, mereka mempunyai peranan penting dalam kemungkinan pemerhatian terhadap anak mereka. Tidak selalu mudah untuk dikenali dan di atas segalanya untuk mengakui kemungkinan kekurangan dan "perbezaan norma". Penting untuk mengetahui bahawa anak-anak yang pasti menderita ADHD tidak melakukannya kerana ibu bapa mungkin telah melakukan kesilapan dalam didikan mereka.

ADHD bukanlah hasil dari defisit pendidikan, walaupun sering kelihatan seperti itu, tetapi ia boleh dipengaruhi secara negatif olehnya. Penerimaan masalah adalah aspek penting bukan hanya dari segi penilaian diagnostik yang lebih objektif, tetapi di atas semua aspek kejayaan terapi. Ibu bapa yang menerima masalah mungkin juga akan lebih positif mengenai terapi ADHD.

Walaupun ibu bapa dapat menerangkan dan menilai keadaan rumah tangga dengan cara yang istimewa, namun tadika atau (sekolah rendah) bertanggungjawab untuk penilaian dalam bidang pendidikan di luar rumah. Di sini juga, terdapat banyak kemungkinan untuk memerhatikan anak ADS. Walaupun pendidik dan / atau guru memerhatikan dan menilai tingkah laku anak-anak, mereka tidak bertanggungjawab untuk diagnosis yang sebenarnya.

Walau bagaimanapun, hasil pemerhatian adalah asas untuk diagnosis yang selengkap mungkin. Diagnosis sebenarnya dibuat oleh doktor yang merawat (pediatrik), yang akan mengambil langkah-langkah diagnostik lebih lanjut selain kriteria pemerhatian oleh ibu bapa dan sekolah atau tadika. Apa yang termasuk dalam pemerhatian situasi di sekolah dan / atau tadika?

Dari satu segi, pemerhatian harus direkodkan secara bertulis. Di samping itu, semua pendidik atau guru yang terlibat dalam pendidikan anak harus menjalankan pemerhatian ini. Selanjutnya, pertukaran yang konsisten dan jujur ​​dengan ibu bapa dan juga perbincangan dengan perkhidmatan psikologi sekolah, mungkin juga dengan ahli terapi pengawas, sangat penting.

Seperti yang telah disebutkan, ibu bapa mesti melepaskan terapis atau kaunselor pendidikan dari tugas kerahsiaan. - Bagaimana reaksi anak terhadap kekecewaan (permainan yang hilang, larangan)

  • Adakah kanak-kanak itu kelihatan kurang atau bahkan dicabar? - Adakah tingkah laku yang tidak difokuskan sudah memberi kesan kepada kawasan lain, atau apakah mereka dapat dibayangkan.

Ini sangat penting untuk pencegahan kelemahan membaca, ejaan atau aritmetik. -…

Bagaimana dan dalam bentuk pendapat ahli psikologi dibuat berbeza-beza dan bergantung terutamanya pada usia anak. Walaupun kanak-kanak prasekolah dikenakan diagnostik perkembangan yang disebut, anak sekolah rendah juga menjalani diagnostik kecerdasan.

Ini mempunyai kelebihan bahawa bakat tinggi yang mungkin dicari dalam kehidupan sehari-hari sekolah berpeluang untuk dicari. Baik dalam konteks diagnostik perkembangan dan di bidang diagnostik kecerdasan, perhatian diberikan kepada bagaimana tingkah laku anak dalam situasi ujian. Semasa HAWIK, pelbagai ujian dilakukan, seperti: pelengkap gambar, pengetahuan umum, pemikiran komputasi, dll.

yang menguji kecerdasan praktikal, lisan dan umum, CFT mengukur kemampuan individu kanak-kanak untuk mengenali peraturan dan mengenal pasti ciri-ciri tertentu. Ia juga mengukur sejauh mana anak itu mampu menyelesaikan masalah bukan lisan. Ujian ini juga terdiri daripada pelbagai - total lima - ujian yang berbeza.

Selain mengukur kecerdasan, terdapat pelbagai ujian yang mengukur perhatian anak (misalnya DAT = Dortmund Attention Test), atau kemampuan untuk menyelesaikan masalah dan berkonsentrasi. Ujian khas untuk diagnosis ADHD sedang disiapkan. KIDS 1 dikembangkan oleh, Lehmkuhl dan Steinhausen dengan tujuan untuk mendapatkan pernyataan diagnostik yang paling komprehensif dengan menggunakan lima prosedur yang berbeza, yang juga memungkinkan untuk memilih garis terapi individu yang sesuai.

Ujian ini boleh digunakan oleh pakar pediatrik, psikologi kanak-kanak dan remaja serta psikoterapis kanak-kanak dan remaja. Seperti yang telah disebutkan di atas, diagnosis harus terdiri dari banyak saat pengamatan agar dapat menjadi sebisa mungkin. Ini mengurangkan kemungkinan diagnosis yang salah, kerana tidak semua anak yang hidup, ingin tahu atau ekstrovert pada masa yang sama adalah "anak ADHD".

Pihak berkuasa yang telah disebutkan seperti ibu bapa, guru, pendidik dan psikologi memainkan peranan penting dalam membuat diagnosis yang sesuai, tetapi jangan mengeluarkannya sendiri. Di kebanyakan negara, pakar pediatrik bertanggungjawab untuk membuat diagnosis ADHD. Sebagai tambahan kepada pelbagai prosedur pemerhatian dan ujian psikologi, pemeriksaan khusus juga dilakukan.

Ini biasanya bersifat neurologi dan dalaman dan bertujuan untuk mengecualikan masalah organik sebagai penyebab tingkah laku yang tidak normal. Sebagai peraturan, komprehensif darah pengiraan dilakukan untuk mengecualikan penyakit tiroid, kekurangan zat besi, gejala kekurangan umum, dan lain-lain A pemeriksaan fizikal juga akan dilakukan untuk mengecualikan penyakit mata dan telinga, alergi dan penyakit yang menyertainya (asma, mungkin neurodermatitis; lihat: diagnosis pembezaan).

. Sebagai peraturan, diagnosis perubatan juga meliputi pemeriksaan melalui EEG (electroencephalogram). Pemeriksaan ini berfungsi untuk mendaftarkan kemungkinan turun naik di otak dan dengan demikian membolehkan kesimpulan penting diambil mengenai gangguan fungsi CNS (= pusat sistem saraf). ECG (Electrocardiogarmm) membolehkan, antara lain, pernyataan mengenai jantung irama dan kadar jantung. Berkenaan dengan diagnosis ADHD, berfungsi untuk mengecualikan aritmia jantung yang mungkin memerlukan ubat khas atau mengecualikan bentuk terapi tertentu.