Diagnosis ADS

Gangguan Attention Deficit, Attention Deficit Syndrome, Hans-guy-in-the-air, Psychoorganic Syndrome (POS), Hyperkinetic Syndrome (HKS), Attention-Deficit-Disorder (ADD), minimum otak sindrom, Kelainan Tingkah Laku dengan Gangguan Perhatian dan Konsentrasi, Hans melihat ke udara. ADHD, sindrom defisit perhatian, sindrom Philipp fidgety, fidgety Philipp, gangguan hiperaktif kekurangan perhatian, Gangguan hiperaktif Defisit perhatian (ADHD), Fidgety Phil. Berbeza dengan Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD, Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) terdiri daripada tingkah laku yang sangat tidak diingini tetapi tidak semestinya tingkah laku impulsif atau hiperaktif.

ADHD kanak-kanak sering disebut sebagai pemimpi dan sering kelihatan tidak hadir secara mental. Dalam situasi yang melampau, ia memberi kesan bahawa "cengkerang badan" anak itu ada, tetapi tidak lebih! Agar tidak membuat diagnosis yang keliru, yaitu tidak memanggil semua anak ADHD yang "tidak bermimpi" yang tidak fokus pada dasarnya, masa penyangga / pemerhatian yang disebut diletakkan sebelum diagnosis yang sebenarnya.

Gejala ketara yang menunjukkan ADHD semestinya ditunjukkan berulang kali dan terutama sekali dengan cara yang serupa dalam jangka masa kira-kira setengah tahun di kawasan yang berbeza dalam kehidupan anak (tadika/ sekolah, di rumah, masa lapang). Dalam Direktori ICD 10, pelbagai jenis ADHD disenaraikan bersama gangguan tingkah laku dan emosi lain dengan permulaan zaman kanak-kanak dan remaja di bawah F90-F98. Walaupun bermimpi dan tidak berminat secara amnya seolah-olah menunjukkan minat terhadap perkara itu, ini tidak bermaksud bahawa kanak-kanak ADHD pada umumnya tidak berminat untuk mengikuti kelas.

Ini juga tidak bermaksud bahawa kanak-kanak ADD kurang berbakat, kerana mereka juga dapat berbakat. Kerana kenyataan bahawa - disebabkan oleh kekurangan tumpuan - jurang pengetahuan timbul, cepat atau lambat masalah di kawasan sekolah mungkin timbul. Selalunya masalah berkaitan dengan umum keadaan, dan tidak dapat dikecualikan bahawa kanak-kanak ADD menderita gangguan prestasi separa dalam arti disleksia or diskalkulia.

Penyakit mental lain juga dapat dibayangkan dan tidak dapat disingkirkan. Contohnya ialah: kemurungan, tics, Sindiket Tourette, dll. Kanak-kanak dengan sindrom defisit perhatian jelas kelihatan oleh lamunan dan tidak perhatian dan jarang bersikap impulsif.

Oleh itu, kemampuan untuk berkonsentrasi juga hanya terdapat dalam bentuk ADHD ini. Sebagai peraturan, ini kekurangan tumpuan menyebabkan kadang-kadang kelemahan serius di kawasan individu atau beberapa sekolah. Kanak-kanak dengan kekurangan perhatian sering mengalami kelemahan membaca, ejaan dan / atau aritmetik.

Umumnya ada kemungkinan anak ADS juga sangat berbakat. Namun, jauh lebih sukar untuk menentukan bakat ini. Salah satu sebab untuk ini adalah bahawa anak yang "bermimpi" sering tidak dipercayai sebagai orang yang sangat berbakat.

Keterbukaan dan pengetahuan tertentu mengenai gejala ADHD oleh itu perlu. Ini adalah salah satu sebab mengapa diagnostik kecerdasan sering menjadi asas bagi diagnosis ADHD. Sama seperti bakat, kekurangan prestasi separa (disleksia, diskalkulia) tidak pernah dapat dikecualikan, sehingga perlu dilakukan diagnosis ke arah ini juga.

Terapi untuk ADHD yang didiagnosis harus selalu disesuaikan dengan keperluan individu kanak-kanak. Sekiranya boleh, ia harus dijalankan secara holistik dan mempengaruhi semua bidang pendidikan anak. Sama dengan ADHD, kanak-kanak dengan ADHD memerlukan banyak penjagaan, kasih sayang dan kesabaran.

Menyalahkan dan menghina anak-anak tidak membawa perubahan tingkah laku yang berkekalan dan menimbulkan kekecewaan di kedua-dua belah pihak. Sekiranya tindakan pendidikan yang konsisten serta penyusunan dan pemenuhan peraturan yang disepakati dapat dilakukan, rintangan pertama dapat diatasi dan asas untuk pekerjaan terapeutik selanjutnya diletakkan. Sebagai peraturan, ibu bapa adalah pengasuh anak yang paling penting, yang bermaksud bahawa mereka memainkan peranan penting dan penting berkaitan dengan kemampuan anak untuk memerhatikan.

Pemerhatian kanak-kanak di dalam "keluarga" tempat perlindungan dapat memberikan maklumat khas mengenai tingkah laku anak. Dilaporkan berulang kali bahawa ibu bapa tidak merasa sukar untuk mengenali perbezaan norma, tetapi mereka merasa sangat sukar untuk mengakui penyimpangan tingkah laku yang diperhatikan. Ini dapat difahami di satu pihak, tetapi kita harus sedar bahawa mekanisme pertahanan ini tidak membantu kanak-kanak.

"Pemikiran berkelip" dalam bentuk: "Ini sudah berkembang" tidak sesuai dalam hal apapun. Penting untuk mengetahui bahawa anak-anak yang pasti menderita ADHD tidak melakukannya kerana ibu bapa mungkin telah melakukan kesalahan semasa didikan mereka. ADHD bukanlah akibat dari defisit pendidikan, walaupun sering kelihatan seperti itu, tetapi ia boleh dipengaruhi secara negatif olehnya.

Penerimaan masalah adalah aspek penting - bukan hanya dari segi penilaian diagnostik yang lebih objektif, tetapi di atas semua dari segi kejayaan terapi. Ibu bapa yang menerima masalah itu mungkin juga akan mendekati terapi dengan lebih positif dan oleh itu dapat membantu anak mereka dengan lebih baik. Dan itulah yang seharusnya menjadi perhatian akhirnya.

Terutama diagnosis ADS tidak mudah. Salah satu sebabnya adalah kerana, disebabkan oleh gejala, kanak-kanak ADHD tidak semestinya bersikap negatif terhadap tingkah laku mereka. Kerana lamunan dan ketiadaan mental mereka yang kerap, mereka dapat disamakan dengan anak-anak yang pemalu.

Dari pihak pendidik dan juga para guru, ia memerlukan keterbukaan khusus terhadap masalah ini. Walau bagaimanapun, juga penting untuk memberi amaran terhadap kebimbangan yang berlebihan, kerana tidak setiap anak yang pendiam dan tidak hadir mempunyai ADHD pada masa yang sama. Dengan kata lain: ADHD tidak boleh dilihat sebagai alasan untuk kurang memandu atau "gesper" dalam situasi tertekan tertentu.

Diagnosis juga dibuat lebih sukar oleh fakta bahawa walaupun terdapat beberapa gejala yang khas ADHD, katalog kemungkinan gejala tingkah laku tidak pernah lengkap, dan tidak semestinya setiap gejala ada. Oleh itu, sama sekali tidak menjadi penyakit homogen (berlaku dengan cara yang sama dan dengan gejala yang selalu sama). Atas sebab ini, pemerhatian tepat terlebih dahulu sangat mustahak.

Pemerhatian mesti selalu berkaitan dengan semua bidang kehidupan (tadika/ sekolah, persekitaran rumah, masa lapang). Gejala yang dinyatakan di atas dapat membantu mengenal pasti kelainan awal. Secara umum, diandaikan bahawa bidang gejala sudah berlaku sebelum pendaftaran sekolah dan muncul secara berkala dalam jangka masa sekitar setengah tahun. Seperti yang telah disebutkan di atas, corak tingkah laku dapat menyimpang dengan ketara dari tahap perkembangan masing-masing. Diagnosis harus selalu dibuat secara menyeluruh dan dengan demikian merangkumi bidang-bidang berikut:

  • Temu ramah ibu bapa
  • Penilaian keadaan oleh sekolah (Kiga)
  • Penyediaan laporan psikologi
  • Diagnostik klinikal (perubatan)